Find mere om:
»Fritidshuse er en investering i.. | livsstil.guide.dk

»Fritidshuse er en investering i livskvalitet«

Skagen, Nordsjælland og til en vis grad Bornholm er steder, hvor det kan betale sig at investere i et fritidshus. Men eksperterne peger også på, at der er andre vigtige faktorer at være opmærksom på, inden man lægger sine penge i en fritidsbolig.

Selv om Danmark er et forholdsvis lille land, er der stadig påfaldende stor forskel på, hvor populære de forskellige områder er, når det handler om fritidshuse. Det fremgår nemlig ikke mindst af priserne, der varierer enormt mellem landsdelene.

»Nordsjælland, herunder Hornbæk og Tisvildeleje, ligger i den høje ende, ligesom man også i Skagen og omegn finder nogle af landets mest eksklusive fritidsboliger,« siger Thomas Hovgaard fra Nybolig.

Han uddyber, at disse områder har været populære længe, men at der også kan være en ny tendens på vej på Bornholm.

B972288483Z.1_20160513124839_000+GTKT737C.1-0.jpg

»Det årlige folkemøde har fået en del københavneres øjne op for klippeøens mange kvaliteter. Jeg tror derfor, at Bornholm kunne være et godt bud på et område, hvis popularitet er stigende, og som derfor også kunne være en god investering. Ellers bør man i første omgang betragte et sommerhus som en investering i livskvalitet,« siger han.

Udfordret af billige rejser til udlandet

Også for Curt Liliegreen, projektdirektør hos Boligøkonomisk Videncenter, er Skagen og det nordlige Sjælland de områder, hvor det bedst kan betale sig at investere.

B972288483Z.1_20160513124839_000+GTKT737E.1-0.jpg

»De bedrestillede fra Region Hovedstaden vil få mere og mere friværdi i deres ejerboliger, og dette vil kunne anvendes til f.eks. køb af fritidshus eller et forældrekøb. Hvad fritidshuskøb angår, er afstand afgørende, så huset kan bruges i weekenden uden stor transporttid,« pointerer han, men understreger samtidig, at de sommerhusområder, som tidligere tiltrak arbejderklasse og middelklasse, kan blive udfordret, fordi demografien har forandret sig.

B972288483Z.1_20160513124839_000+GTKT7378.1-0.jpg

»Fritidshusmarkedet ligger fladt og venter på at vende opad«

»Årgangene med de store mængder af børn er for længst væk, og nu ser vi i stedet en ældrepukkel, der kun tiltager. De dårligere huse, der ikke er komfortable og egnede til helårsbrug, bliver af den grund udfordret, og de udkonkurreres, når folk kan flyve med EasyJet og bruge Airbnb.dk til weekendture for næsten ingen penge,« siger han og tilføjer:

»Fisketuren og naturoplevelsen den tidlige morgen udgør stadig sommerhusets charme, men yngre folk tiltrækkes også af charme i udlandet. Derfor tror jeg, at en del fritidshusområder bliver en ringere investering, men man kan stadig købe hus der, hvis blot man gør det med henblik på oplevelser – ikke fordi man tror, at det er en kæmpe investering. Så er pengene bedre sat i et forældrekøb i det indre Aarhus i stedet,« mener Curt Liliegreen.

Pas på guldrandede drømme

Projektdirektøren uddyber, at fritidshuse i hans optik er mere usikre investeringer end helårsboliger.

»Vil man som privatborger og som amatør investere i fast ejendom, så køb aktier i et ejendomsselskab eller sæt pengene i en bolig i et af vores store byområder. Pas på med at drømme om guldrandede investeringer i fritidshuse. Der er den risiko, at selve fritidshuslivsstilen bliver udfordret, og at visse sommerhusområder måske forslummer på sigt, hvis danskerne vender sig mod denne fritidsform i nogle områder,« understreger han.

B972288483Z.1_20160513124839_000+GTKT7373.1-0.jpg

Nyboligs Thomas Hovgaard pointerer endvidere, at der i hvert fald er andre faktorer, man skal være opmærksom på – foruden beliggenhed.

B972288483Z.1_20160513124839_000+GTKT737A.1-0.jpg

Hvor meget må du bruge dit fritidshus?

»Når man anskaffer sig eller bygger et fritidshus i dag, og man tænker det som en investering, bør man selvfølgelig kigge på, hvad der er efterspørgsel på og hvilke tendenser, der ser ud til at være på vej. Vores råd vil derfor være, at man sikrer sig, at huset er isoleret og indrettet, så det kan bruges hele året, og at det er stort nok til at rumme en større familie,« siger han og tilføjer:

»Man skal også være opmærksom på, at man i visse landsdele kan købe helårsboliger og bruge dem som sommerhuse med flexboligordningen fra 2013. På den måde kan man måske finde en landejendom, som ikke ligger hæk om hæk med andre naboer, hvis man altså ønsker en mere uforstyrret feriebolig,« siger Thomas Hovgaard.

Guide: Kom sikkert gennem et fritidshuskøb

06-10-2015: Det er en jungle at finde vej gennem realkreditlån, tilstandsrapporter og ejerskifteforsikringer. Derfor har fritidshuskøber Kristian Lægdsgaard valgt at søge rådgivning. Jyllands-Posten var med, da de to eksperter gav ham gode råd. Læs artikel

Nyhed: De billige sommerhuse hitter

15-09-2013: Der er en tendens til, at danskerne går efter billige sommerhuse. Det er dog ikke sikkert, at det er den bedste idé. Læs artikel

Guide: På stranden i haven

16-07-2015: Anlæg sommerhusgrunden som en strandhave, eller skab stemningen hjemme i parcelhushaven. Læs artikel

Reportage: Fra kold terrasse til varme rum

05-04-2015: En sommerhusgrund ved Juelsminde blev klædt på til et godt udeliv, da havearkitekt Tor Haddeland tog en nøgen træterrasse under kærlig behandling. Læs artikel

Guide: Sådan får du sommerhuset godt gennem vinteren

28-10-2014: Inden du sender dit sommerhus i vinterhi, kan du med fordel bruge et par timer på at gøre huset klar, så du undgår vejrskader og ubudne gæster. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...