Find mere om:
Hvaffor en varmepumpe vil du ha'? | livsstil.guide.dk

Hvaffor en varmepumpe vil du ha'?

Den rigtige varmepumpe kan gøre underværker for din varmeregning, men hvilken pumpe passer perfekt til dine behov? Jyllands-Posten tager temperaturen på to muligheder.

Måske har din nabo en ventilator uden for huset. Muligvis har din svigerfar investeret i 300 meter varmeslanger i baghaven. Eller også har du hørt om varmepumper rundt om i det danske energilandskab, og overvejet, hvorvidt det kunne være en mulighed for dig og din bolig.

Til et hus, der skal helårsopvarmes, står valget mellem en luft-vand-varmepumpe eller en jordvarmepumpe. Begge skal kobles på husets centralvarme, og fungerer som husets primære varmeforsyning, der leverer både rum- og vandvarme. Men en varmepumpe er ikke nødvendigvis en god investering for alle, fortæller rådgiver ved Energitjenesten Rune Schmidt. Hvis en varmepumpe skal kunne svare sig, kræver det et velisoleret hus og et centralvarmesystem, der ikke forudsætter en høj fremløbstemperatur. Det betyder, at vandets temperatur i varmeanlægget skal være tilpas lav, for jo lavere fremløbstemperatur, der er til anlægget, jo bedre er varmepumpens effektivitet. Det gør dermed en stor forskel, hvorvidt du bor i en splinterny bolig med tiptop gulvvarme eller i et gammelt og dårligt isoleret hus, forklarer han.

Vælg den rigtige varmepumpe

Rune Schmidt anbefaler derfor, at du altid lader en fagmand vurdere huset, før den endelige beslutning om en varmepumpe træffes. En god tommelfingerregel er dog, at hvis det er nødvendigt at lade dine radiatorer køre for fuld smæk, når vinteren nærmer sig, kan det blive både utilstrækkeligt og dyrt med en varmepumpe. Pumpen er normalt monteret med en patron, som slår til, når det bliver meget koldt, og jo mere pumpen skal trække på patronen, jo dyrere bliver det i elvarme. Des mere vanskeligt bliver det desuden at producere varme nok til hele huset. Så ved du, at dit nuværende oliefyr skal stå på 65 grader gennem en streng vinter, er varmepumpen nok ikke noget for din nuværende bolig.

Men viser det sig, at dit hus er velegnet til en varmepumpe, er næste skridt at overveje, hvilken slags pumpe du har brug for.

»Luft-vand-varmepumpen er billigere end jordvarmeanlægget, og samtidig også nemmest at installere. Til gengæld har anlægget en udedel, der skal placeres udenfor, og det betyder, at man skal være opmærksom på støj, som kan genere dig, din familie eller de nærtliggende naboer. Det er heller ikke alle, der synes, at anlægget er pænt at se på,« siger Rune Schmidt.

B97796271Z.1_20140526172526_000+G4SCPAMD.1-0.jpg

Jordvarmeanlægget er den dyre løsning, der kræver, at du har plads til omtrent 1,5-2 meter slange for hver kvadratmeter opvarmet boligareal. Har man eksempelvis et hus på 150 kvadratmeter, skal man regne med 225-300 meter slange. Set over et normalt varmeår har jordvarmeanlægget, sammenlignet med luft-vand-varmepumpen, normalt en højere virkningsgrad, og det skyldes, at varmepumpens virkning også afhænger af temperaturen udenfor i henholdsvis jorden og luften. Her er jordvarmetemperaturen mere stabil året rundt.

»Jorden køles ikke nær så hurtigt som luften, og da størstedelen af danskernes varmeforbrug centreres om november og december, er jordvarme, set over et helt år, mere effektivt. Og det betyder, at elforbruget bliver lavere med en jordvarmepumpe end med en luft-vand-varmepumpe,« forklarer Rune Schmidt.

Spar penge med en pumpe

Sammenlignet med et olie- eller gasfyr er varmepumper generelt markant billigere som opvarmningskilde. Udskifter du et ældre oliefyr med en pumpe, svarer det ifølge Rune Schmidt til en halvering af varmeudgifterne. Du får altså et nedslag på varmeregningen, men må til gengæld pålægge en større investering, når pumpen skal købes og installeres. En luft-vand-varmepumpe kan fås for mellem 80.000 kr. og 100.000 kr., mens en jordvarmepumpe kan koste fra 120.000 kr. til 160.000 kr.

»Selvfølgelig er det et stort engangsbeløb, men på sigt er det en investering, der godt kan betale sig i forhold til olie eller gas,« mener Rune Schmidt, og fastslår:

»Set i forhold til et gas- eller oliefyr er det desuden et miljømæssigt bedre valg.«

Både luft-vand-varmepumpen og jordvarmepumpen fungerer generelt på samme vis, men energien, der optages, udledes fra enten luft- eller jordkilder. Der er desuden den forskel, at luft-vand-varmepumpens anlæg placeres uden på huset. Ellers er processen den samme, siger Rune Schmidt, og sammenligner det med »et omvendt køleskab.« I et køleskab sætter du noget varmt ind, som du gerne vil køle ned, og trækker på den måde varme og energi ud af køleskabet. Med en varmepumpe trækker du energi ud af luften eller jorden og fører det ind i huset, så det kan varmes op.

Få hjælp fra professionelle

Før du farer ud og køber den første og bedste varmepumpe, foreslår Rune Schmidt, at du tjekker op på Energistyrelsens særlige liste over godkendte produkter.

»Pumperne på listen er testet af en uafhængig instans, og du kan desuden se hvert produkts gennemsnitlige virkningsgrad, også kaldet SCOP. Jo højere et tal, jo mere effektiv er varmepumpen.«

Han vil ikke anbefale, at du selv forsøger dig med at installere pumpen, men henviser i stedet til, at du indhenter tilbud fra flere firmaer med erfaring. Det giver dig en større sikkerhed for et godt produkt.

»Du kan ikke få en ordentlig vurdering over telefonen, for den bedste løsning kræver, at en fagperson tager stilling til problemstillinger som f.eks., hvor stort et anlæg du har brug for, og om eventuelle radiatorer i hjemmet bør udskiftes.«

Virkelighedens varmepumpe

  • Jørgen Juhl Christensen fik i november 2013 installeret en luft-vand-varmepumpe i familiens hus i Lunderskov. Muligheden for at spare penge var den primære årsag til udskiftningen af husets oliefyr, fortæller han, og af selvsamme grund blev luft-vand-varmepumpen valgt frem for jordvarmeanlægget, der var for stor en investering i forhold til husets værdi.
  • »Vores hus ligger ideelt til en luft-vand-varmepumpe, for vi har ingen naboer i nærheden, som kan generes af støj fra anlægget. Desuden er hverken naturgas eller fjernvarme et alternativ i området, og når det endelig skulle være, ville vi gerne vælge en miljørigtig løsning,« forklarer han.
  • Når anlægget kører på fuld drift, kan familien selv opleve støjgener fra varmepumpen, men da det ikke er en permanent tilstand, er det noget, de lærer at leve med, fastslår Jørgen Juhl Christensen.
  • »Det er prisen for de penge, vi i stedet sparer på varmeregningen,« siger han.

To trin før varmepumpen

  • Indhent tilbud fra en kvalificeret montør. På www.vp-ordning.dk kan du finde en liste over de firmaer, som er en del af en frivillig kvalitetssikringsordning for varmepumpeinstallatører.
  • Se Energistyrelsens varmepumpeliste på www.sparenergi.dk og undersøg, hvorvidt den varmepumpe, du har øje på, er godkendt.

Guide: Top 5: Sådan sparer du mest energi i din bolig

09-11-2014: Hvad kan bedst betale sig, hvis du skal nedsætte varmeregningen og hurtigt tjene penge i dit hus? Bolius' fageksperter har udvalgt de 5 mest rentable ting. Se dem her. Læs artikel

Guide: Varmepumper holder hvad de lover

22-11-2013: Test fra Teknologisk Institut viser, at jordvarmepumper og luft til-vand-varmepumper lever op til det energiforbrug, producenterne lover. Derimod er der problemer med luft til luft-varmepumper. Læs artikel

Guide: B for bæredygtig bolig

23-03-2012: Solceller, varmepumper, isolering og varmereflekterende tapet. Fremtidens bolig er grøn og energivenlig - og helt igennem bæredygtig. Arkitekter spiller en afgørende rolle, når det kommer til at spare på energien. Læs artikel

Nyhed: Danskernes energi er blevet grønnere

09-03-2012: Oliefyret er på vej ud, mens der er kommet langt flere solceller på danskernes hustage. Det viser en ny undersøgelse over energikilderne i private boliger, som Tekniq har foretaget. Læs artikel

Guide: Husejere med varmepumper fryser

07-01-2011: En bimåler gør det let at opdage, hvis varmepumpen ikke kører optimalt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...