Find mere om:
Derfor vil flere danskere have solceller | livsstil.guide.dk

Derfor vil flere danskere have solceller

Mange danskere er klar til at få solceller på tagene på grund af især én ting, viser undersøgelse fra Bolius. Læs, hvorfor danskerne vil have flere solceller.

To ud af tre overvejer at installere solceller inden for det kommende år. Det viser en undersøgelse, som Bolius har lavet blandt 1.225 boligejere, der modtager Bolius’ Nyhedsbrev.

Dermed tyder det på, at solcelleanlæg fortsætter fremmarchen på villavejene. Resultaterne fra undersøgelsen bakkes op af nye tal fra Energinet.dk, der viser, at der i 2012 indtil videre er knyttet godt 17.000 nye, private solcelleanlæg til elnettet.

Det er en eksplosiv stigning, for i begyndelsen af året var kun 3.600 solcelleanlæg tilsluttet elnettet. I alt er der nu registreret over 20.600 solcelleanlæg.

Økonomi vejer tungere end miljøhensyn

MIB solceller.jpg

De, der allerede har investeret i solceller, har først og fremmest set på økonomien, viser Bolius’ undersøgelse. 85 procent angiver således økonomi som en af de væsentligste årsager til at installere solceller, mens 66 procent har haft miljøet i tankerne, da anlægget blev indkøbt.

Desuden vurderer 78 procent af de, der enten har solceller eller overvejer at få det, at et solcelleanlæg vil være en god forretning.

- Solceller er en attraktiv investering, som er nem at forholde sig til, så det er helt sikkert økonomien, der trækker, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi.

Det er nettomålerordningen og muligheder for skattefradrag, der især har gjort solceller til en gylden investering. Derfor vil solcellernes popularitet formentlig aftage, hvis klima- og energiminister Martin Lidegaard som forventet, vil gøre det mindre attraktivt for private at investere i solceller allerede fra næste år.

LÆS OGSÅ: Minister: Mindre støtte til solceller på vej

- Men jeg tror også, at folk gerne vil vise, at de er grønne. Der er allerede blevet solgt rigtig mange nye badeværelser og køkkener, og vi har også brandet os selv med flotte haver. Så er solceller næste led, mener han.

Solceller gør huset grimmere – men vi anskaffer dem alligevel

MIB solceller grimme.jpg

Undersøgelsens resultater tyder på, at chancen for at gøre en god forretning vejer så tungt for boligejerne, at de godt kan leve med, at solcelleanlægget gør deres hus grimmere.

35 procent af de, der enten har anskaffet solceller eller overvejer at gøre det, mener, at anlægget vil forringe husets udseende. Kun 3 procent mener, at solceller vil gøre deres hus flottere, mens 43 procent svarer, at et solcelleanlæg slet ikke vil påvirke husets udseende.

SE TEMASIDE OM SOLCELLER

Kvalitet er vigtigt, når man vælger solceller

Energiselskabet Energimidt, der har solgt solcelleanlæg i over 20 år, oplever heller ikke, at kunderne går ret meget op i solcellernes udseende.

- De bekymrer sig lidt om genskin, og hvad vil naboerne sige, så æstetikken er da en faktor. Men de er mere bekymrede for, om taget nu holder, og om kvaliteten ellers er i orden, siger kommunikationsrådgiver Jacob Hokland.

Boligejere bør også dømme solceller på udseendet

Men det manglende fokus på solcellers æstetik er en skam, mener redaktionschef og arkitekt Kristine Virén, Bolius, Boligejernes Videncenter.

- Mange huse har facade og tag, hvor der er nøje tænkt over placeringen af vinduer og kviste for at opnå en bestemt æstetik. Og så er det et ret stort indgreb at tilføje 40-50 kvadratmeter solceller, siger hun.

Hun efterlyser rådgivning til boligejerne om andet end solcelleanlægs teknik og økonomi.

- Hvis boligejerne skal have det æstetiske element med, skal de være opmærksomme på det lige fra starten af beslutningsprocessen. Når først de har valgt et bestemt solcelleanlæg, kommer det hele til at handle om økonomien og det praktiske, forklarer Kristine Virén.

Bolius har netop afholdt idékonkurrencen ”Solar Dreams”, der viser nye, smukke måder at anvende solceller på.

Se forslagene her

Solceller smitter

Varmepumper, der er en anden god, grøn investering, har slet ikke oplevet samme fremgang som solceller. Det kan ifølge Richard Schalburg skyldes, at boligejerne opfatter det som mere besværligt at installere varmepumpe end solceller.

- Solceller er lette og enkle at opsætte. Det kan nærmest klares på en dag, man skal ikke ind i huset, og der skal ikke graves noget ned i haven, siger han. Og så nyder solcellerne sandsynligvis godt af en afsmittende effekt – når en husejer anskaffer solceller, inspirerer det resten af villavejen til at overveje det samme.

Flere solceller på vej

Markedet for solceller er ikke mæt endnu. Dansk Energi forventer, at der ved årets udgang vil være registreret 30.000 solcelleanlæg i Danmark. Men selvom det er en stor stigning, er antallet faktisk ikke så stort i forhold til vores nabolande som fx Tyskland.

- Selvfølgelig har de også flere solskinstimer jo længere sydpå, man kommer, men i forhold til andre lande er 30.000 solcelleanlæg ikke ret mange. Så vi har nok ikke set toppen endnu, mener Richard Schalburg.

Fakta

Det viser undersøgelsen også

  • Hver anden boligejer tænker generelle forbedringer af boligen som fx nyt tag eller ekstra isolering sammen med etablering af solceller.
  • 9 ud af 10 vurderer, at solceller har en stor fremtid i Danmark.
  • Halvdelen af de boligejere, der afviser solceller, nævner økonomi som en væsentlig årsag. En tredjedel svarer, at solceller ikke passer til deres hus.

Sådan er undersøgelsen lavet

  • 1.225 har deltaget i Bolius’ undersøgelse om boligejernes holdninger til solceller. De er rekrutteret blandt de godt 95.000 modtagere af Bolius’ Nyhedsbrev, og deres svar er indsamlet fra den 28/6 til den 3/7 2012.

Guide: En solcelle på taget er bedre end fem i skyggen

11-11-2014: Hvis du vil høste solens kræfter med et solcelleanlæg, er der meget at holde styr på. Energirådgiver Rune Schmidt fra Energitjenesten guider dig gennem regler, fordele, ulemper og forbehold. Læs artikel

Guide: Ny solcelleberegner: Så meget kan du spare

31-10-2012: Regn ud, om et solcelleanlæg kan betale sig for dig i Bolius’ nye solcelleberegner, som KPMG har lavet. Få svar på, hvor mange penge du sparer om året og i hele anlæggets levetid, og hvilken skattemæssig model der er bedst for dig. Læs artikel

Guide: Top 5: Sådan sparer du mest energi i din bolig

09-11-2014: Hvad kan bedst betale sig, hvis du skal nedsætte varmeregningen og hurtigt tjene penge i dit hus? Bolius' fageksperter har udvalgt de 5 mest rentable ting. Se dem her. Læs artikel

Guide: Sådan sparer du mest energi

02-02-2014: Hvad kan bedst betale sig at gøre, hvis du skal spare energi og penge? Se top-5 her. Læs artikel

Anmeldelse: Test: Her er de bedste solceller

18-12-2013: Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi har testet 19 solcellepaneler i et år, og panelerne lever op til producenternes løfter. Læs, hvilke solceller der leverer mest el, og hvordan kinesiske solceller klarer sig. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...