Find mere om:
Find ud af, hvor utæthederne i dit hus.. | livsstil.guide.dk

Find ud af, hvor utæthederne i dit hus er

Med termografi kan du få et overblik over, hvor dit hus er utæt, hvor isoleringen er dårlig, og hvor det kan betale sig at sætte ind med udbedringer først.

Hvis varmen fiser ud af huset, enten fordi det er utæt, eller fordi isoleringen er mangelfuld, kan det være en god idé at få lavet en termografi af bygningen. Termografi er en målemetode, hvor temperaturforskelle kan ses på et infrarødt kamera. Det betyder i princippet, at man tager et fotografi af temperaturer med farver.

Kurt Lynge Christensen er energikonsulent, ingeniør og byggesagkyndig og har siden 2005 haft firmaet Dansk Bygningsrådgivning, hvor han blandt andet foretager termografi af huse.

»Det smarte ved termografi er, at man måler det, man ikke kan se. Med termografi kan du se, hvor varmen forsvinder hen,« siger Kurt Lynge Christensen.

Megen varme går til spilde på grund af utætheder i huse, men de fejl og mangler kan være skjulte for det blotte øje. Derfor er termografi en god løsning, når man skal skabe sig et overblik over alle utæthederne, men Kurt Lynge Christensen fortæller, at der også er nogle faldgruber ved termografi.

»Kameraet måler ikke varme, men infrarød tilbagestråling. Alle kan tage et termografibillede, men hvis du ikke er i stand til at aflæse billedet, kan du tolke resultatet forkert. Hvis du laver en termografi udefra, og solen lige har skinnet på muren og måler i overskyet vejr, så måler du der, hvor solens stråler har ramt. Det kan du ikke se, det skal du vide. Derfor vil vi helst termografere både udvendigt og indvendigt.«

Ny energitrend detonerer prisbombe under gamle huse

Gennem det seneste halvandet år er flere og flere håndværkere begyndt at tilbyde termografi, og det er også blevet muligt selv at købe et infrarødt kamera i almindelige byggemarkeder. Men Jeanette Mikkelsen, fagekspert og energivejleder hos Bolius, Boligejernes Videnscenter anbefaler, at man sikrer sig, at det er en seriøs måling, der bliver foretaget.

»Hvis termograføren ikke har styr på, hvordan billederne skal tages, så kan husejeren få nogle meget misvisende billeder. Man skal ikke bare vælge det billigste tilbud fra tømrerhandlen, men sætte sig ind i, hvad man får for pengene. Nogle leverer f.eks. 5-10 billeder uden forklaringer som ude- og indetemperaturer og anbefalinger. Det efterlader kunden med et produkt, de selv skal tolke, og det er det, der taler termografering lidt imod. Hvis man sætter det på spidsen, skal en dygtig rådgiver kunne se de fleste af problemerne med det blotte øje uden termografi. Blot ved at kende til byggeskikke og konstruktioner fra den tid, hvor huset er opført,« forklarer Jeanette Mikkelsen.

En typisk termografiundersøgelse tager en halv time, men skal der også undersøges for trækproblemer, kan det tage en time i alt. Typisk vil der blive foretaget termografi udefra og indefra samt en indvendig termografi ved undertryk. Det avancerede infrarøde kamera kan måle temperaturforskelle helt ned på 0,1 grad, og selv de mindste utætheder bliver altså fanget af kameraet. Dernæst bliver billederne sammenlignet og der bliver udregnet, hvor store besparelser der kan opnås ved udbedring af forskellige fejl. Husejeren får derefter en rapport med resultaterne.

Boligejere tænker på pengepungen, ikke miljøet

Mange husejere vælger at få foretaget en termografi, fordi der er mange penge at spare i forsøgene på at undgå varmespild, når termograferingen præcist har afsløret, om det er omkring vinduer, ved stikkontakter, under taget, i muren eller under gulvet, at varmetabet forekommer.

»Det er økonomien, der får folk til at få lavet disse undersøgelser. I en bolig med trækproblemer kan temperaturen ofte være to til tre grader højere for at holde en normal stuetemperatur. Varmen kan blæse lige ud af huset. Særligt i gamle huse med dampspærre og rustikloft kan varmen nogle gange sive lige ud af taget,« siger Kurt Lynge Christensen, der mener, at termografi er rigtigt godt redskab.

»Billederne kan også bruges om to år, hvis der ikke ændres på konstruktionen. Det betyder, at du kan foretage dine udbedringer hen over en længere periode.«

Termografi

  • Termografi er en måde at udføre temperaturmålinger ved varmestråling. Varmestråling er infrarød stråling. Derfor udføres termografi med særlige infrarøde termografiske kameraer, der fotograferer enkelte punkters varmestråling. Kameraet måler på flere tusind punkter, og der opbygges derfor et billede.
  • Billedets forskellige farver indikerer, hvor høj temperaturen er i hvert punkt. Et termografikamera koster i et byggemarked mellem 19.000 og 40.000 kroner.
  • Termografi udføres af bygningskonstruktører og energikonsulenter, men du kan også finde billigere tilbud til omkring 1.000 kr. i byggemarkeder.

Guide: Sådan sparer du mest energi

02-02-2014: Hvad kan bedst betale sig at gøre, hvis du skal spare energi og penge? Se top-5 her. Læs artikel

Guide: Sæt en strikkepind i tagisoleringen

14-10-2009: Det er ikke altid nødvendigt at bruge dyrt, teknisk udstyr, hvis du skal finde ud af, om dit hus er isoleret godt nok. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel

Guide: Energierichtiges Bauen muss geil sein

10-05-2014: Schweizisk-fødte Olav Langenkamp var den første arkitekt, der tegnede og byggede et passivhus i Danmark. Han har nu boet i det i seks år sammen med sin familie. Læs artikel

Guide: 10 gode råd om efterisolering

26-11-2012: Læs her, om du bør efterisolere - og hvor og hvordan. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...