Find mere om:
Se om du bruger for meget varme | livsstil.guide.dk

Se om du bruger for meget varme

Mange klager over deres varmeregning – og ofte med god grund. Måske er du én af dem, men har du tænkt over, om det er noget, du selv kan gøre noget ved?

Der er flere ting, du kan gøre for at tjekke dit varmeforbrug. Allerførst skal varmeregningen findes frem – og gerne for de seneste to år.

Er dit varmeforbrug stigende?

Det første du skal tjekke er, om varmeforbruget er stigende. Det, du skal holde øje med, er ikke prisen, men det antal enheder du betaler for. Hvis du har elvarme, opgøres forbruget i kWh, hvis du har naturgas, opgøres det i m3, hvis du har fjernvarme, kan det være opgjort i m3, men også i kWh afhængigt af, hvilket værk du er tilsluttet – og endelig, hvis det er olie, opgøres det i liter.

Hvis du kan se, at du bruger mere og mere, så er det væsentligt at finde årsagen.

En anden god grund til at kigge på forbruget er, hvis dit varmeforbrug er for højt i forhold til det antal m2, du varmer op. Der er mange gode bud på, hvad der er normalt – og det kan være svært at finde ud af, om man skal stille sig tilfreds, eller om der skal gøres noget.

Da de fleste huse er forskellige, kan der ikke siges noget helt konkret, men der findes nogle tommelfingerregler. I et gennemsnitshus på 150 m2 med 4 personer bruges der, til opvarmning og varmt brugsvand, ca.:

  • Olie: 16 liter pr. m2 om året
  • Elvarme: 110 kWh pr. m2 om året
  • Naturgas: 13,3 m3 pr. m2 om året
  • Fjernvarme: 131 kWh pr. m2 om året

Tallene repræsenterer et gennemsnit for alle eksisterende huse i Danmark. Før 1961 var der ingen krav om, at husene skulle isoleres. Huse fra dengang er derfor ofte uisolerede. De første krav til energiforbrug i huse kom i 1961, men det var først efter den anden oliekrise i 1977, at der for alvor er blevet strammet op.

Der er mange penge at hente

Efter de seneste stramninger i bygningsreglementet for småhuse må forbruget i nybyggeri til opvarmning og varmt brugsvand ca. være 8 liter olie pr. m2 om året.

Der er meget langt – også i udgifter – fra 8 liter olie pr. m2 til 16 liter olie pr. m2 om året. Hvis en liter olie koster 8,5 kroner, så ligger prisforskellen på 68 kr. pr. m2 om året. For et hus på 150 m2 handler det altså om 10.200 kr. om året. For et hus på 200 m2 handler det om 13.600 kr. om året osv.

Ikke alle huse kan komme ned på et forbrug, der svarer til 8 liter olie pr. år. Det afhænger selvfølgelig af den måde, huset er bygget på, men det afhænger også af, hvad man vil investere i. Bruger du mere end 10 liter olie/75 kWh el/10 m3 naturgas/100 kWh fjernvarme pr. m2 om året, kan der fx være god grund til at kigge på isoleringen af dit hus.

Har du brug for vejledning?

Hvis du gerne vil have et godt råd om, hvordan du får dit hus så varmt og energieffektivt som muligt, er du altid velkommen til at kontakte Energitjenesten på tlf. 70 333 777 eller via www.energitjenesten.dk. Vi giver gratis, uvildig og individuel vejledning over både mail og telefon.

Guide: Drop oliefyret: Så meget sparer du

15-11-2013: Du kan spare ca. 65 procent på varmeregningen ved at skifte oliefyret ud med et billigere alternativ. Se, hvad du sparer med fx jordvarme, naturgas eller fjernvarme, og find ud af, hvilken energiform der er billigst. Læs artikel

Guide: Fordele og ulemper ved seks forskellige varmekilder

18-10-2013: Se, hvad de koster årligt, og hvor meget der er at spare sammenlignet med de ca. 25.000 kr. det koster at varme parcelhuset op med et gammelt oliefyr. Læs artikel

Guide: Tænd langsomt for fjernvarmen og spar ca. 2.000 kr.

20-09-2015: Det er alt for dyrt at skrue fuldt op for fjernvarmeanlægget, når du tænder det for første gang i fyringssæsonen. Læs, hvordan du på 2 minutters kan spare op til 2.000 kr. Læs artikel

Guide: Skær 1.300 kr. af varmeregningen

13-05-2014: 1.300 kroner lige ned i foret. Det kan du få, hvis du bor i parcelhus og har fjernvarme . Læs artikel

Guide: Fjernvarme er fremtiden

12-03-2014: I fremtiden vil fjernvarme være den mest miljøvenlige form for varme. Men usikkerhed betyder, at der ikke bliver investeret i nye teknologier, og derfor lever fjernvarmenettet ikke op til sit potentiale. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...