Find mere om:
Kender du dit energimærke? | livsstil.guide.dk

Kender du dit energimærke?

Knap halvdelen af de danske husstande har energimærke E eller dårligere. Det koster dyrt i det månedlige budget. Alligevel mener blot hver tiende husejer, at deres hus har behov for energiforbedringer.

Vi kan alle spotte benzinslugeren på gaden. Det er den store fede firhjulstrækker. Nok har den charme, men vi ved godt, at det koster urimelige summer at fylde den op, og den skal fyldes op alt for tit.

Så hellere nøjes med Berlingoen. Den er godt nok ikke køn, men når det gælder bilen, så er vi økonomisk bevidste.

Blinde for forbruget

Samme ræsonnement gør vi til gengæld ikke brug af, når det gælder forbruget i vores bolig.

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at langt de fleste boligejere er af den overbevisning, at deres bolig er i fin stand, og på ingen måde er en energisluger. Faktisk er det blot ti procent af husejerne, der vedkender sig, at deres hus har brug for energiforbedringer.

Det til trods for, at der fra politisk hold er stort fokus på netop energioptimering. Tallene står i skærende kontrast til virkeligheden.

Ifølge Dansk Byggeris opgørelse, så har 46 procent af de danske parcelhuse en energimærkning på E, F eller G. Det betyder, at der er et stort potentiale for at spare på energien, men husejerne har ikke fået øjnene op for mulighederne og besparelserne.

”Der er desværre et lidt romantisk skær over boligejernes opfattelse af deres hus’ energitilstand. I hvert fald stemmer virkeligheden slet ikke overens med det reelle billede af danske huses energiforbrug,” fortæller Mieke Bak Rasmussen, der er energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Mere information

Mieke Bak Rasmussen tror ikke på, at der kommer gang i energirenoveringen, før husejerne får øjnene op for de besparelser, der gemmer sig i energirenoveringen. Modsat gælden i huset, så vil udgifterne til energi kun stige på sigt. Ny bolig: Hvorfor er varmeregningen så stor?

Det vigtig at bide mærke i, at der er tale om faste udgifter, der ikke forsvinder. De vil stige i årene, der kommer i takt med prisstigninger på energi og takket være nye afgifter.

Det betyder, at de faste udgifter med tiden vil udhule rådighedsbeløbet yderligere. Og samtidig vil det gøre det sværere at sælge huset.

Den store mængde boliger med energimærke E,F og G vil kun blive mindre værd i årene, der kommer. Allerede nu spiller energimærket en væsentlig rolle for nye købere markedet, og alle eksperter fastslår, at energiforbruget vil få en mere central rolle for boligmarkedets prisfastsætning i årene, der kommer.

Huse med energimærkningen E,F og G har et langt højere og dermed langt dyrere forbrug end boliger med eksempelvis energimærke A eller B. En udregning foretaget af Realkredit Danmark viser, at et almindeligt parcelhus på 140 kvadratmeter har en gennemsnitligt årligt udgift på 8.610 kroner med energimærke A. Et tilsvarende hus med energimærke F vil have en årlig energiudgift på 19.411 kroner. Varmepumper holder hvad de lover

Selvom det kan virke som en stor investering, så er det værd at overveje, om noget af friværdien skal investeres i mere isolering, nye vinduer og døre eller måske i solceller eller en anden form for alternativ energi.

Lånet vil du slippe af med over tid, og i mellemtiden kan du glæde dig over, at dine årlige udgifter til energiregningen daler.

Onlinehjælp

Er du i tvivl om, hvilket energimærke dit hus har, og om der er penge at spare på forbedringer, så er der hjælp at hente på nettet, blandt andet på rockwool.dk. Her ligger en tilstandstjekberegner. Du skal blot indtaste din adresse og få sekunder senere har du dit energimærke, et overslag på årlige besparelser og en række forslag til, hvad du kan gøre for

EnergimærkeABCDEF
Årlig udgift pr. kvm.617992107125139
Årlig udgift for 140 kvm. 8.61011.12112.88015.02317.46519.411

Kilde: Realkreditrådet

Nyhed: Paradoks: Vi vil spare energi, men skruer samtidig op for varmen

13-07-2016: Danskerne energirenoverer deres gamle huse som aldrig før, men indsatsen får ikke den forventede effekt på forbruget, fordi vi samtidig vælger at skrue godt op for varmen. Læs artikel

Nyhed: Boligejere vælger de små energirenoveringer

22-09-2015: Boligejerne gennemfører i langt højere grad de mindre forbedringer frem for omsiggribende renoveringer. Læs artikel

Guide: Nybyggeri a la liebhaver

01-11-2013: Nybyggeri i liebhaverområderne er blevet populært, og derfor er mange parate til at betale store penge for et nedrivningshus, der er beliggende i et godt postnummer. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Sådan får du støtte til at energirenovere din bolig

27-04-2016: Kunne du tænke dig at spare på strømmen eller nedbringe din varmeregning? Så er det måske tid til at give dit hjem en energivenlig optimering. Jyllands-Posten guider dig igennem søgeprocessen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...