Find mere om:
Nybyggeri a la liebhaver | livsstil.guide.dk

Nybyggeri a la liebhaver

Nybyggeri i liebhaverområderne er blevet populært, og derfor er mange parate til at betale store penge for et nedrivningshus, der er beliggende i et godt postnummer.

De dyre, store og gamle villaer tårner op én efter én i ægte liebhaverstil ved Hellerup, Klampenborg og Risskov. Men i ny og næ dukker også et spritnyt hus op iblandt dem. Mange liebhavere er nemlig begyndt at efterspørge et nyt hus i områderne.

»Mange vil gerne have kombinationen af eksklusivt område og nybyggeri,« fortæller Home-mægler i Gentofte kommune Henrik Bengtson.

Men der er ikke mange tomme byggegrunde at finde, og derfor indebærer muligheden for et nyt hus ofte, at man må rive et gammelt hus ned først, og det har mange har fået øjnene op for.

Nedrivningshuse i høj kurs

Nedrivningshusene er i høj kurs i de dyre liebhaverområder, og det kan Home-mæglerne i både Gentofte, Holte og Risskov tydeligt mærke.

Ifølge Henrik Bengtson er ventelisten på nedrivningshuse lang.

»Der er en kæmpe efterspørgsel på grunde i Hellerup, og mange er på venteliste. Vi har endda et par, som har været på venteliste i fire-fem år,« fortæller han.

Byggegrunde.PNGOgså i Risskov-området er der stor og mærkbar efterspørgsel på nedrivningsgrunde, fortæller Jesper Skou Rasmussen, der er ejendomsmægler i området. Når der er sådan et til salg, behøver de nemlig sjældent at markedsføre det, men kan bare finde interesserede i deres kunderegister, forklarer han.

I områderne omkring Lyngby og Holte er der også rift om nedrivningsgrundene, fortæller Home-mægler Lone Bøegh Henriksen, og hun tilføjer, at det ikke bare er de helt faldefærdige huse, som folk kaster penge efter.

»Der er en tendens, hvor folk i stigende grad er parate til at give mange penge for et hus, som de så river ned, fordi beliggenheden er meget vigtig for kunderne,« fortæller hun.

B97390883Z.1_20131025123722_000+G867SS8A.1-0.jpgNedrivningstrenden gælder dog ikke de huse, som har charme – eksempelvis de gamle murermestervillaer og arkitekttegnede huse i området, gør mæglerne opmærksom på.

»Det er ældre villaer og bungalower fra 30-50'erne, som er velbeliggende, men som ikke er tidssvarende i forhold til størrelse, indretning og energiisolering,« forklarer Lone Bøegh Henriksen.

Priserne afspejler da også den store efterspørgsel. I de gode rækker i Risskov kan prisen for en nedrivningsgrund nemlig snige sig op i 10-12 mio. kr., og dertil kommer, at ejerne sjældent bruger under 5 mio. kr. på at bygge det nye hus, fortæller Jesper Skou Rasmussen. Men det er ikke et problem, når beliggenheden er god.

»Hvis grunden har en liebhavereffekt, er folk villige til at betale mange penge for et nedrivningshus,« fortæller han.

Besparelser i energiudgifter

Mange Liebhavere ser da også gode økonomiske fordele ved at bygge nyt frem for at købe et ældre hus, fortæller Jesper Skou Rasmussen:

»Det kan næsten altid bedre betale sig at bygge nyt frem for at renovere et gammelt hus. Et nyt hus vil nemlig være nemmere at sælge efterfølgende, fordi der er kommet meget fokus på energirigtige huse.«

Også i Holte kan Lone Bøegh Henriksen mærke, at mange har fået øjnene op for de energirigtige huse. Og det er der ifølge hende gode grunde til.

»På kort sigt er det dyrere at købe et nedrivningshus og bygge nyt, men på den lange bane kan det godt betale sig – man kan sagtens ende med at spare 50.000 kr. om året i energiudgifter,« fortæller Lone Bøegh Henriksen.

At der kan være fornuft i at skifte de gamle huse ud med nye og mere energirigtige huse, kan Sven Pedersen, som er formand for Nyhussektionen i Dansk Byggeri, også bekræfte.

»Når man køber et ældre hus, er der ofte store omkostninger ved renovering, så energiforbruget ikke er alt for stort. Og er man overhovedet ikke gået i gang med renovering, kan det altid betale sig at rive ned og bygge nyt i stedet,« fortæller Sven Pedersen.

Bevaringsværdige huse

Det er dog ikke altid lige nemt at rive de gamle huse ned og bygge nyt i de dyre postnumre. Der er nemlig mange af husene, der af kommunen er klassificeret som bevaringsværdige. I Gentofte kommune er over halvdelen af ejendommene i højere eller lavere grad klassificeret som bevaringsværdige, fortæller Henrik Bengtson. Ifølge de tre mæglere bliver de bevaringsværdige ejendomme klassificeret med et tal mellem et og ni, hvor tallene mellem et og tre betyder, at de er totalt bevaringsværdige, mens de ved de højere tal har mulighed for at få lov til at rive ned. Den endelige beslutning bliver truffet af kommunen.

For nylig havde Jesper Skou Rasmussen en sælger, som ønskede tilladelse til at rive huset ned, så den kunne blive solgt som nedrivningshus. Selv om det i første omgang ikke lod sig gøre, havde sælgeren efter en klage-omgang held med det. Men de mange bevaringsværdige huse betyder altså, at der kan være problemer med at få drømmehuset i det gode postnummer.

På den lange bane

Ifølge Lone Bøegh Henriksen er der en tendens til, at mange er parate til at smide flere penge efter et nedrivningshus end tidligere. For beliggenheden er meget afgørende for kunderne, fortæller hun. Men ifølge hende kan det godt svare sig med et nyt hus på den lange bane også.

»De tre ting, som er vigtige i forhold til at få solgt huset senere hen, er beliggenhed, indretning og energiisolering,« fortæller Lone Bøegh Henriksen.

Desværre er der rift om nedrivningshusene, og mens nogle venter på, at nedrivningshuset dukker op, er der andre, der vælger at flytte til andre og mindre prominente områder i stedet. Eksempelvis er der en del, som vælger at flytte til Holte frem for at vente på den perfekte grund i Hellerup, fortæller Henrik Bengtson.

Byggefirma: De fleste bygger grønt

Forbered dig på, at frosten kommer

Nyhed: Paradoks: Vi vil spare energi, men skruer samtidig op for varmen

13-07-2016: Danskerne energirenoverer deres gamle huse som aldrig før, men indsatsen får ikke den forventede effekt på forbruget, fordi vi samtidig vælger at skrue godt op for varmen. Læs artikel

Nyhed: Boligejere vælger de små energirenoveringer

22-09-2015: Boligejerne gennemfører i langt højere grad de mindre forbedringer frem for omsiggribende renoveringer. Læs artikel

Guide: Kender du dit energimærke?

16-01-2014: Knap halvdelen af de danske husstande har energimærke E eller dårligere. Det koster dyrt i det månedlige budget. Alligevel mener blot hver tiende husejer, at deres hus har behov for energiforbedringer. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Sådan får du støtte til at energirenovere din bolig

27-04-2016: Kunne du tænke dig at spare på strømmen eller nedbringe din varmeregning? Så er det måske tid til at give dit hjem en energivenlig optimering. Jyllands-Posten guider dig igennem søgeprocessen. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...