Find mere om:
Forbered dig på, at frosten kommer | livsstil.guide.dk

Forbered dig på, at frosten kommer

Du er som bygherre selv forpligtet til at betale for vinterforanstaltningerne. Hvis vinteren er mild, kan det faktisk være billigere og bedre at bygge nyt på denne årstid.

Når vinteren sætter ind, kan man forvente længere perioder med frost og nedbør i form af sne, slud og regn. Det er derfor nødvendigt, at man tager sine forholdsregler, så man sikrer, at vinterbyggeriet opføres i samme kvalitet som et byggeri, der er opført om sommeren.

Ifølge vinterbekendtgørelsen, der er gældende for bygge- og anlægsarbejde i perioden 1. november-31. marts, er entreprenøren forpligtet til at holde byggeriet i gang om vinteren, mens bygherren er forpligtet til at betale for de foranstaltninger, der skal til, for at byggeriet kan lade sig gøre. Det fortæller Bjørn Bo Klahn, der er konsulent hos Bolius.

»Vinterbekendtgørelsen stiller krav til, at man skal tage nogle foranstaltninger, når man bygger om vinteren. Det er overordnede retningslinjer om, at man skal beskytte mod vejrlig og at man skal beskytte mod fugt i byggeriet. Man skal også tage hensyn til sikkerhed i forhold til arbejdstilsynet. Man kan eksempelvis ikke have en byggeplads, hvor gangarealer og stilladser er glatte,« siger Bjørn Bo Klahn.

Baggrunden for vinterbekendtgørelsen er, at det er dyrt både for samfundet og for de enkelte entreprenører, hvis byggeriet mere eller mindre ligger stille i vinterperioden. Det er udgifter som dagpenge til hjemsendte håndværkere og den spildte arbejdskraft, når håndværkerne er hjemsendt, der er rigtig dyrt for samfundet.

Vinterbekendtgørelsen gælder for den almindelige husejer for alt indendørs arbejde, og tager ikke stilling til udvendigt arbejde under 500 kvadratmeter. Bjørn Bo Klahn mener, at bekendtgørelsen er god at have i tankerne, når man bygger om vinteren.

»Vinterbekendtgørelsen gælder for den almindelige husejere for alt indendørs arbejde. Det er indendørsarbejde, når huset er lukket mod vind og nedbør, enten med et stillads med tag over, der er er dækket med presenning på siderne, eller med et færdigt tag, hvor vindueshuller og andet er lukket med plast. Eller det er indvendige arbejder i et eksisterende hus,« siger han.

Aftal pris

B97390879Z.1_20131025123559_000+GVH7SH34.1-0.jpgHan minder dog om, at bekendtgørelsen er en tommelfingerregel. Den tager eksempelvis ikke stilling til, hvordan der skal betales for foranstaltningerne ved vinterbyggeriet. Derfor er det vigtigt, at bygherren træffer en aftale med entreprenøren om, hvordan betalingen og byggeriet skal foregå.

»Den tager ikke stilling til, hvem der skal betale for hvad, og hvad tingene koster. Det medfører, at når man laver en aftale med en entreprenør, så skal man tale om ansvar, pris osv. Man kan få en fast pris på det, eller man kan få priser på de enkelte elementer i tilfælde af, at man får brug for nogle af disse foranstaltninger. Hvis der bliver lagt en fast pris fra starten, kan det vise sig at blive for dyrt i forhold til, hvad der rent faktisk bliver brugt,« siger Bjørn Bo Klahn.

Udgifterne til vinterbyggeriet er ofte en stor joker, som kan gå forskellige veje. Hvis vinteren er mild, kan foranstaltningerne næsten undgås, mens en hård vinter kan give store udgifter til eksempelvis opvarmningen af byggeriet. Derfor skal du inden byggeriets start sikre dig, at den entreprenør, der skal udføre byggearbejdet, har det materiel og de materialer, der skal til, for at udføre byggeriet forsvarligt.

»Det er en god idé at tjekke op på, om entreprenøren har det rigtige materiel, som eksempelvis en fejemaskine til at rydde sne og salt, og at han ved, hvor materialerne skal opbevares, hvis der bliver frost.

Desuden er entreprenøren ansvarlig for at dække tagkonstruktionen forsvarligt af med presenninger, så der ikke kommer fugt i træet, samt at stå for opvarmningen, så arbejdet udføres ved de korrekte temperaturer,« siger Bjørn Bo Klahn.

Det er derfor vigtigt, at projektet er ordentligt beskrevet i forhold til, hvordan det skal administreres om vinteren. Man skal derfor sørge for at have en skriftlig aftale på plads, inden det går i gang, så man ikke står med et chok, når regningen kommer.

»Man skal være klar over, hvilke udgifter der kan komme. Det kan være snerydning og grusning på pladsen samt inde i bygningen. Der kan være foranstaltninger vedrørende fygesne. Fygesne kan komme ind alle steder, og man bliver nødt til at gå rundt og sørge for, at det ikke kommer ind. Om vinteren lægger man typisk også plader ud på gangarealer, så det ikke bliver glat. Man ligger også vintermåtter på murværket, så det ikke får frost,« siger Bjørn Bo Klahn.

Han understreger, at det kan være billigere at bygge om vinteren, da der er mindre pres på byggefirmaerne, som samtidig forsøger at holde på de gode håndværkere i vintersæsonen.

Desuden er resultatet af vinterbyggeri er mindst lige så godt som om sommeren, hvis ikke lidt bedre. Håndværkerne har typisk ikke så travlt og kan derfor lægge lidt mere omhu i arbejdet.

»Håndværkerne tjener gerne mere om sommeren, da der kan være mangel på arbejdskraft på grund af den større aktivitet, dvs. at arbejdstimerne er dyrere for byggefirmaet om sommeren, og dermed er byggeriet også dyrere. Man kan derfor nogle gange indhente billigere tilbud om vinteren,« siger Bjørn Bo Klahn.

Vinterbudget

Hos Eurodan-huse, der har stor erfaring med at bygge huse om vinteren, ser man ikke problemer med at bygge huse om vinteren. Man skal typisk regne med, at udgifterne til varmeblæseren og affugteren kan blive højere om vinteren, mens snerydning også kan forekomme, fortæller Thomas Haagendrup, der er salgschef i Eurodan-huse.

»De gængse vinterforanstaltninger kan typisk være udgifter til varme, og hvis der er en meget lang periode med frost i jorden, kan der være noget med varmemåtter, som skal ud. Men typisk kan vi skubbe byggeriet og komme over frostperioden,« siger Thomas Haagendrup.

For fire år siden oplevede han, at nedbøren var så voldsom, at man måtte have firmaer ud for at rydde sne på grunden hver morgen, inden håndværkerne skulle i gang.

»For fire år siden fik vi en masse sne på en gang. Det kostede nogle penge for en masse kunder. Det er typisk sådan, at vi varsler kunden først og giver dem muligheden for selv at rydde sneen, inden håndværkerne møder på byggepladsen. Hvis man ikke har mulighed for det, så skal man have et firma ud og rydde sneen. Det kan koste lidt ekstra på budgettet,« siger Thomas Haagendrup.

Han har dog ikke oplevet andre særlige vinterforanstaltninger, som man ikke har taget højde for. Udgifter til byggestrøm er allerede indregnet i budgettet, så kunden ikke får et chok, hvis man bliver nødt til at sætte mere varme på om vinteren.

»Det er klart, at vi har forskellige finurlige vejrfænomener, og det kan være, at vi pludselig får noget mere frost og noget mere nedbør over en længere periode. Men dybest set har vi ingen problemer med at bygge hen over vinteren. Er fundamentet støbt, kan vi sagtens bygge om vinteren. Vi er kendt for at lukke husene hurtigt, således at man kan få varme på og komme videre indvendigt,« siger Thomas Haagendrup.

De fleste bygger grønt

Nybyggeri a la liebhaver

Guide: Undgå at projektkøbet giver dig hovedpine

15-02-2016: Projektkøb af lejligheder vinder igen frem blandt boligkøbere. Det kræver dog nøje overvejelse, da et projektkøb kan være risikabelt. Læs artikel

Nyhed: Tør du stole på din håndværker?

05-05-2013: Flere end hver tredje husejer stoler så meget på håndværkerne, at de ikke indgår en skriftlig aftale, når de bestiller et stykke arbejde, viser ny undersøgelse fra Bolius. Men det er en rigtig dårlig idé, advarer eksperter. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du det rigtige tag

26-05-2016: Danny Kromanne er direktør i et af Danmarks største tagfirmaer, Jydsk Tagteknik A/S, og han giver her sine bedste råd til husejere, der går med planer om at skifte taget ud. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Sådan forsikrer du dit huskøb

06-04-2016: Det er ikke nemt, at finde hoved og hale i forsikringsjunglen, når du skal købe hus. Her guider Jyllands-Posten dig til, hvad du skal være opmærksom på. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...