Find mere om:
Undgå at projektkøbet giver dig hovedpine | livsstil.guide.dk

Undgå at projektkøbet giver dig hovedpine

Projektkøb af lejligheder vinder igen frem blandt boligkøbere. Det kræver dog nøje overvejelse, da et projektkøb kan være risikabelt.

En lækker og topmoderne bolig, der lever op til de nyeste energikrav, og som ikke kræver vedligeholdelse de næste 5 til 10 år til en pris, der ligger under markedsprisen.

Er man villig til at sætte sin underskrift på en købskontrakt, mens boligen kun findes som en plantegning, kan der være flere hundredetusinde kroner at spare.

Det er nemlig billigere at købe en bolig som projektsalg, end en der allerede er opført. Det skyldes, at det er en mere risikabel måde at købe en bolig på.

Det danske hjem under palmerne

Som boligkøber kan man derfor være heldig at den ufærdige bolig, man købte billigt, efterfølgende stiger i værdi. Men det kræver nøje overvejelser, inden man kaster sig ud i at købe en bolig, før den er bygget, siger Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i bolig- og by økonomi.

»Da det kan tage en del år, før boligen står klar, er der mange ukendte faktorer forbundet ved et projektkøb. I værste fald er der risiko for, at byggefirmaet går konkurs, og man taber penge,« siger Morten Skak.

Derfor skal man grundigt undersøge hvilket firma, der opfører boligen, og hvor mange penge, der skal lægges til at starte med.

En anden væsentlig ukendt faktor er tidsperspektivet, som man kan risikere skrider og dermed forsinker indflytningen.

Det kan derfor være fordelagtigt i sine flytte- og overtagelsesplaner at medregne et muligt boligoverlap på et par måneder, så man ikke ender med at stå uden tag over hovedet, lyder det fra fagekspert i Bolius - Boligejernes Videncenter, Tine Sode.

»Man kan også risikere, at indflytningen må rykkes, fordi den færdige bolig har nogle fejl og mangler, som skal udbedres, inden man flytter ind,« siger Tine Sode.

Spotpriser: Her får du boliger til under 100.000 kr.

Men også boligens udformning kan blive væsentligt anderledes, end hvad plantegningerne viste.

Ligesom den fine udsigt, man var blevet stille i udsigt fra starten, kan risikere at forsvinde, hvis der skal bygges på grunden ved siden af.

Det kan få betydning for boligens markedsværdi, og man skal derfor huske at tage et grundigt kig på lokalplanerne, inden man skriver under.

»Ved et projektkøb ved man reelt ikke med sikkerhed, hvad man køber, før boligen står klar. Derfor kender man heller ikke den reelle markedsværdi af boligen, før den er færdig,« siger Morten Skak.

Når boligen står færdig, kan man risikere, at boligmarkedet i området et blevet mættet, fordi der nu udbydes flere boliger, end der efterspørges. Derfor kan man komme i økonomisk klemme, da man står med en bolig, der er svær at sælge.

/ritzau/FOKUS

Fem gode råd ved projektkøb

- Benyt altid en advokat, der kan kigge købskontakten igennem

- Få en bygningskonstruktør med til gennemgang af den færdige bolig

- Vær sikker på, at du har et sted at bo, hvis tidsplanen skrider

- Sikre dig at der i kontrakten står, at der gives en etårs og femårs gennemgang for at sikre at alt er, som det skal være

- Ved mange projektkøb kan man få indflydelse på valget af materialer som fliser, armaturer i køkken og badeværelse samt på hårde hvidevarer

Kilder: Morten Skak, Tine Sode

Guide: Forbered dig på, at frosten kommer

03-11-2013: Du er som bygherre selv forpligtet til at betale for vinterforanstaltningerne. Hvis vinteren er mild, kan det faktisk være billigere og bedre at bygge nyt på denne årstid. Læs artikel

Nyhed: Tør du stole på din håndværker?

05-05-2013: Flere end hver tredje husejer stoler så meget på håndværkerne, at de ikke indgår en skriftlig aftale, når de bestiller et stykke arbejde, viser ny undersøgelse fra Bolius. Men det er en rigtig dårlig idé, advarer eksperter. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du det rigtige tag

26-05-2016: Danny Kromanne er direktør i et af Danmarks største tagfirmaer, Jydsk Tagteknik A/S, og han giver her sine bedste råd til husejere, der går med planer om at skifte taget ud. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Sådan forsikrer du dit huskøb

06-04-2016: Det er ikke nemt, at finde hoved og hale i forsikringsjunglen, når du skal købe hus. Her guider Jyllands-Posten dig til, hvad du skal være opmærksom på. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...