Find mere om:
Energierichtiges Bauen muss geil sein | livsstil.guide.dk

Energierichtiges Bauen muss geil sein

Schweizisk-fødte Olav Langenkamp var den første arkitekt, der tegnede og byggede et passivhus i Danmark. Han har nu boet i det i seks år sammen med sin familie.

Da arkitekten Olav Langenkamp begyndte at interessere sig for passivhuse og energivenlige huse i 2004, var det stadig et ukendt begreb i Danmark. På studieture i Østrig og Schweiz havde Olav Langenkamp fået øjnene op for de energirigtige huse, der var begyndt at dukke op.

B97729307Z.1_20140429174111_000+GGMC7UER.1-0.jpg

Da han i 2005 købte en grund i Ebeltoft i Østjylland, var det naturligt for ham at bygge et energivenligt hus.

»Hvorfor ikke bygge et passivhus? Det skulle være så energirigtigt som muligt. Det skulle tegnes og beregnes, så det opfyldte alle kravene til et passivhus,« forklarer Olav Langenkamp, når han husker tilbage på de tanker, han gjorde sig for seks år siden.

Ambitionen var at tegne et energirigtigt hus, der ikke kun sparede på energien, men også arkitektonisk var pænt at se på, samt hvor indeklima var i top.

»I Tyskland siger man, at ”energierichtiges Bauen muss geil sein”. Superlavenergi-huse behøver ikke ligne tyske bunkere,« fortæller Olav Langenkamp.

En fjerdeplads

Olav Langenkamp tegnede huset i 2007, og det stod færdig i marts 2008, hvor familien også flyttede ind i huset. Olav Langenkamp mener, at huset er et godt eksempel på det, han kalder for integreret design.

Sådan sparer du mest energi

»Huset er et godt eksempel på, at man kan integrere funktion og udseende. Det går ud på at finde en måde, hvorpå man kombinerer teknik, design og arkitektur. For eksempel er ventila-tionssystemet integreret i husets design og ikke omvendt,« siger Olav Langenkamp.

I 2010 opnåede huset en fjerdeplads i kåringen af vinder af bedste passivhusbyggeri i verden foretaget af Passivhaus Institut i Darmstadt, Tyskland.

Olav Langenkamp understreger, at det, der var udfordringen ved at bygge et passivhus i Ebeltoft, var, at der aldrig var bygget et passivhus så langt nordpå.

»Det centrale var at tegne et en-familiehus, der kunne opfylde standarderne for et passivhus så langt nordpå. Det var aldrig gjort før, så jeg blev nødt til både at hyre danske og tyske entreprenører,« siger Olav Langenkamp.

Kontorbygning i familiehus

Huset i Ebeltoft er 230 kvadratmeter stort. Den opvarmede del er 175 kvadratmeter, men de resterende kvadratmeter går til garage, teknikrum og vindfang.

B97729307Z.1_20140429174111_000+GGMC7UEE.2-0.jpg

Olav Langenkamp forklarer, at det, der gør huset så energirigtigt, primært er isoleringen.

»Der er glasuld i væggene og lofter. Der er EPS (flamingo red.) i gulvet, der er lidt tykkere, end det man plejer at bruge. Derudover er det vigtigt, at huset har den rigtige orientering i forhold til solen. Samtidig er der trelagsruder, så der ikke er noget kuldenedfald. Det betyder, at man slipper for alle de radiatorer, der normalt sidder under tolagsvinduer. Det giver et bedre indeklima,« siger Olav Langenkamp.

Ydermere, forklarer Olav Landekamp, er der en meget effektiv varmegenindvinding. Udvendigt er der solafskærmning, så man undgår, at solen skinner direkte på huset og varmer det for meget op.

Få rådgivning til energiforbedringer

»Vi har i virkeligheden overført det, man kender fra kontorbygninger, til enfamilieshuse. Det betyder så til gengæld, at man skal bruge indadgående vinduer, men det er også fint, for så kan man få naturlig ventilation,« siger Olav Langenkamp, der også har fået installeret otte kvadratmeter stort solfangeranlæg, så det dækker 50 pct. af boligens varmtvandsbehov på årsbasis.

Sparer 50 pct.

I de sidste seks år har husstanden brugt 5.600 kilowatt-timer per år i gennemsnit på at varme vand og hus og strøm. Det svarer til 840 kr. i faste udgifter om måneden.

»Vi sparer 50 pct. eller mere uden problemer. Så ambitionen om at komme langt ned i energiforbrug er i den grad opfyldt,« siger Olav Langenkamp, der er født i Schweiz, men opvokset i Italien. Inden han kom til Danmark, var han ansat i Paris. I Danmark har han været ansat hos arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen og hos Aarhus arkitekterne, inden han startede som selvstændig i 2008 med tegnestuen Langenkamp.dk Arkitekter. (www.langenkamp.dk)

B97729307Z.1_20140429174111_000+GGMC7UDM.1-0.jpg

Olav Langenkamps tegnestue er specialiseret i energirigtige byggerier.

»De byggerier, vi har lavet er ikke kun huse, det er også kontorer og andre former for bygninger. Alt kan gøres energirigtigt. Det går også hånd i hånd med et godt indeklima. Man kan kontrollere CO2-niveauet i huset med CO2-måler. På denne måde fortæller CO2-følere anlægget, at der skal mere frisk luft til. siger Olav Langenkamp, der har en forklaring på, hvorfor energirigtige huse er blevet så populære, siden han byggede det første.

»Det er på dagsordenen i mange medier. Det er noget, som er i folks bevidsthed, og så spørger de nok sig selv, hvad de kan gøre for at minimere udslippet. Man kan virkelig reducere forbruget, men man skal ikke nøjes med at leve op til byggereglementet,« siger Olav Langenkamp. Mindre energiforbrug og bedre indeklima er koden. Og alt dette i et moderne formsprog.

Et passivhus er et tæt hus

Olav Langenkamp fortæller, at han og familien hurtigt vænnede sig til at bo i passivhuset. Det eneste ulempe ved at bo i et energirigtigt hus er, at man opdager, hvor dårlige andre huse er, forklarer Olav Langenkamp.

»Man lægger mærke til, hvor meget det trækker andre steder. Et passivhus er et meget tæt hus. Det er lidt mere ubehageligt i almindelige huse. Hvorfor nøjes med tolagsvinduer eller boliger uden ventilation? Er det rart at sidde inde i en sauna,« spørger Olav Langenkamp retorisk.

Han pointerer, at der ikke er meget vedligeholdelse forbundet med at bo i passivhus.

B97729307Z.1_20140429174111_000+GGMC7UEU.1-0.jpg

»Selvfølgelig skal materialerne vedligeholdes, men den eneste egentlige vedligeholdelse er at skifte filter i ventilationsanlægget. Det er dog en god idé at have en serviceaftale med vvs-firmaet, så de kommer og tjekker, om anlægget kører, som det skal,« siger Olav Langenkamp, der har et godt råd, hvis man selv vil kaste sig ud i at bygge et energirigtigt hus.

Fordele og ulemper ved seks forskellige varmekilder

»Der er mange ting at have styr på, så det er en god idé at tale med nogle folk, der har erfaring med at bygge passivhuse eller et rigtig lavenergihus. Brug en arkitekt, som har erfaring med passivhuse og lavenergibyggerier. Det er nødvendigvis ikke et dyrere projekt, når en arkitekt er tilknyttet forløbet. Tværtimod. Man får drømmehuset og ikke en massevare i form af et typehus. Du køber heller ikke bil i et supermarked.«

Blå bog

  • Olav Langenkamp
  • Født 1971 i Schweiz
  • Uddannet ved ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) i Lausanne
  • Bor i Ebeltoft
  • Kom i 2001 til Danmark
  • Ansat hos Schmidt Hammer Lassen og Aarhus Arkitekterne, inden han startede sin egen tegnestue i 2008, Langenkamp.dk Arkitekter www.langenkamp.dk
  • Har to børn på 11 og 6 år

Guide: Et kig gennem fremtidens vindue

13-03-2014: Der bliver i disse år taget vigtige skridt i udviklingen af energibesparende vinduer. Men også andre tiltag som funktionalitet og bæredygtighed bliver essentielle, forudser to eksperter. Læs artikel

Guide: Fremtidens parcelhus ligger i Hjørring

09-03-2012: For det utrænede øje er det svært at se, men på en ganske almindelig nordjysk villavej ligger et hus, der kan rumme svaret på den energieffektive boliggåde. Husets isolering er så tæt, at varmeforbruget er noget nær ikkeeksisterende. Læs artikel

Guide: Blæsten afslører utætte huse

09-01-2012: Det kan fordyre varmeregningen med op til 10-30 pct., lyder det fra Energitjenesten. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel

Guide: Den bæredygtige bolig begynder langt fra havelågen

10-02-2015: Bæredygtigt byggeri handler om meget mere end solfangere på taget og energivenlige vinduer. Hvis vi for alvor vil hylde holdbarhedstanken, gælder det om at tænke ud af boksen – i mere end én forstand. Udendørsarealer og klimaforhold skal medregnes, og gamle vaner skal modregnes. Først dér er vi i mål, lyder budskabet fra den grønne tegnestue Loop Architects. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...