Find mere om:
Stil krav til din cirkulationspumpe | livsstil.guide.dk

Stil krav til din cirkulationspumpe

Som boligejer kan du spare penge ved at skifte den gamle cirkulationspumpe ud med en ny.

De fleste boliger er forsynet med en cirkulationspumpe, der sørger for, at det varme vand sendes rundt i boligens radiatorer eller i gulvvarmeslangerne. Derudover har mange boliger også en pumpe, der sørger for, at det varme vand hurtigt kommer ud af vandhanerne. Rigtig mange af de selvsamme cirkulationspumper bruger op til 10 pct. boligens samlede elforbrug, fordi de får lov til at køre på fuld kraft året rundt, selv i sommermånederne, hvor der ikke er behov for varme i radiatorerne. Det betyder, at mange husejere unødigt har et stort elforbrug og bidrager unødigt meget til Danmarks CO2-udledning.

Det er derfor godt både for privatøkonomien og for klimaet at indstille pumpens drift til at køre efter de faktiske behov i boligen eller helt at udskifte den med en ny energibesparende cirkulationspumpe – en såkaldt A-pumpe. For dig som husejer er der tusindvis af kroner at spare i løbet af pumpens levetid.

Indstil pumpen efter boligens reelle behov

Fælles for de ældre cirkulationspumper er, at de er trinregulerede, og at pumpens hastighed kan indstilles manuelt på tre trin. Ofte er pumpen permanent stillet på det højeste og mest energiforbrugende trin (trin 3), selv om dette trin kun er nødvendigt i de få uger om året, hvor der er mest koldt. I så fald vil det være en god idé at sætte hastigheden ned til trin 2 eller 1 og tjekke, om den stadigvæk sender nok varmt vand ud til alle radiatorer - også den fjerneste.

Når radiatorerne alligevel er lukket ned for om sommeren (fra maj til september), er der ingen grund til at lade cirkulationspumpen stå tændt. Cirkulationspumpen bruger el og pumper vand ud, uanset om radiatorerne er åbne eller ej. Ved at slukke for pumpen på dennes kontakt, kan den gennemsnitlige boligejer spare omkring 450 kr./år, og pumpen slides mindre. Kan du ikke finde cirkulationspumpens kontakt, så tjek varmeanlæggets manual eller ring til Energitjenesten eller en vvs-mand. Pumpen bør dog tændes en gang imellem, så den ikke gror fast.

Få bedre økonomi med en A-pumpe

Et endnu bedre økonomisk alternativ er at udskifte den gamle cirkulationspumpe med en ny, energibesparende pumpe (A-pumpe). Fordelen ved en A-pumpe er, at den har automatisk styring og dermed selv regulerer sit energiforbrug efter, hvor meget varme, der er brug for. Skrues radiatorerne ned, falder pumpens effekt, og omvendt stiger effekten, når radiatoerne skrues op. Skiftes den gamle cirkulationspumpe ud med en A-pumpe, vil det give en årlig besparelse på 600-700 kr., og den nye pumpe vil være tjent hjem på fire-fem år.

En liste over A-mærkede pumper kan findes på Center for Energibesparelsers hjemmeside, www.goenergi.dk.

For boligejere med gulvvarme er der en endnu større besparelse at hente ved at skifte til en A-pumpe. Gulvvarmen kræver nemlig en kraftigere pumpe, da der skal drives mere vand gennem gulvvarmen end radiatorerne for at holde samme temperatur. Derfor bliver energibesparelsen større.

Ofte unødvendigt med cirkulation

Cirkulationspumpen til det varme vand er kun nødvendig i større villaer, hvor der er langt mellem varmtvandsbeholderen og vandhanerne. Kan man acceptere, at der går nogle få sekunder, før vandet er varmt i vandhanerne, kan pumpen med fordel tages ned.

Sæt ur-styring på pumpen

Cirkulationspumper til at pumpe det varme vand til bruseren og vandhanerne er udelukkende trinregulerede og kører ofte uafbrudt, selvom det kun er nødvendigt, at pumpen kører, når der er behov for varmt vand. Pumpen kan derfor slukkes i de timer, hvor der ikke skal bruges varmt vand, fx om natten. Et tænd/sluk-ur vil nemt kunne styre pumpens drift.

På nyere pumper er ur-styring ofte indbygget, og på ældre pumper kan den eftermonteres af en elinstallatør.

En intelligent løsning kan også være at lade cirkulationspumpen tænde og slukke med lyset på badeværelset. Ved at slukke for pumpen spares der både på strømforbruget til pumpen og varmetabet fra varmerørene.

Husk at spørge, før du skifter

Er dit varmeanlæg, f.eks en kondenserende gaskedel, født med en pumpe, så spørg en vvs-installatør eller producenten af kedlen, om kedlen kan tåle at køre med en ny, behovsstyret pumpe, inden du beslutter dig for at skrotte den gamle. Hvis den ikke kan det, kan den formentlig tåle at køre med en pumpe med et lavt energiforbrug (nyere model end den, der sidder i kedlen).

Vil du vide mere om, hvordan du kan spare på energien, kan du kontakte Energitjenesten på tlf. 70 333 777 eller kig på www.energitjenesten.dk. Vi giver uvildig og gratis vejledning om energibesparelser og vedvarende energi.

Guide: Sparetip: Sommerluk for fjernvarmen

29-05-2012: Luk for sommerventilen og sluk cirkulationspumpen. Så begrænser du varmeregningen. Læs artikel

Guide: Billig opvarmning med træpiller

02-09-2011: Stadig flere danskere vælger at sende oliefyret på pension og køber i stedet et træpillefyr. Læs artikel

Guide: Gratis varme og varmt vand fra solen

06-06-2011: Der er penge at spare ved at supplere husets varmeforsyning med et solvarmeanlæg. Læs artikel

Guide: Husejere med varmepumper fryser

07-01-2011: En bimåler gør det let at opdage, hvis varmepumpen ikke kører optimalt. Læs artikel

Guide: Ny teknologi kan mindske din varmeregning

14-07-2016: Et forsøg med 127 husstande i Middelfart viser, at intelligent varmestyring kan reducere varmeforbruget og varmeregningen. Læs om forsøget og besparelserne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...