Find mere om:
Danskerne kender ikke deres hus' energimærke | livsstil.guide.dk

Danskerne kender ikke deres hus' energimærke

70 pct. af de danske husejere ikke kender energimærkningen på deres hus. Det viser en undersøgelse udarbejdet af banken Spar Nord og energiselskabet NRGI på baggrund af tal fra boligsiden Boliga. dk og 1.000 interviews med danskere om deres energiforbrug.

»Det er vores opfattelse, at folk kender deres energimærke, hvis de har det. Hvis deres hus ikke har et energimærke, har de ikke oplysninger om, hvor energieffektivt deres hus er. Man kan godt få et energimærke, selv om man ikke skal sælge sit hus,« siger Trine Heidemann Garde, der er kontorchef i Energistyrelsens Center for Bygninger.

Først et krav, når du skal sælge

Det er først lovpligtigt, at ens hus har et energimærke, hvis man skal sælge det. Det kan være en af grundene til, at der ikke er flere, der kender deres energimærket på deres hus.

Siden 2010 er det blevet et krav at annoncere, hvilket energimærke ens hus har, i forbindelse med salget. Derfor vil mange typisk komme i forbindelse med ordningen, når deres ejendomsmægler gør opmærksom på kravet.

»Vi mener, at kendskabet er stort i forhold til mærket, hvis man har været i forbindelse med det. Hvis man enten har solgt eller købt en ejendom, ved man typisk, hvad energimærket er.

Det skal du vide om lavenergihuse

Siden 2010 har man haft pligt til at annoncere energimærket, hvis man vil sælge eller udleje sin bolig gennem ejendomsmægler. Vi kan se, at folk i højere grad er begyndt at måle boliger på energimærket, og det får større betydning for ejendommens pris,« siger Trine Heidemann Garde.

Hun fortæller, at det er hendes opfattelse, at folk kender energimærket, hvis de har det. Hvis man ikke har det, behøver man heller ikke vente, til man vil sælge sit hus, med at få det.

Energimærket kommer sammen med en rapport, der beskriver bygningens energimæssige stand. Heri er der forslag til rentable energiforbedringer, man kan lave. Skalaen går fra G til A2020, som er det mest energieffektive hus.

Energimærket bruges til energiforbedringer

Ifølge Trine Heidemann Garde giver energimærket et godt overblik over, hvilke tiltag man bør lave, hvis man vil have et mere energibesparende hus.

»Energimærket giver et godt overblik over, hvilken energimæssig stand ens hus er i. Hvis man har disse oplysninger og forslag, har man også et bedre grundlag for at spare på miljøet, driften og økonomien,« siger hun.

Det kan også bruges af den nye ejer af huset, der får overdraget forslagene til forbedringer.

»Ordningen har været i kraft siden 2006, så alle huse, der er blevet handlet siden, har et energimærke.

Siden 2006 er der udstedt 374.906 energimærkninger til private boliger, så ganske mange boligejere kender energimærket, som nu holder i 10 år,« siger Trine Heidemann Garde.

Der er dog ikke grund til at vente med at få et energimærke, hvis man gerne vil forbedre sin bolig, og man regner med at blive boende i den.

»I og med energimærket giver et godt overblik, vil ethvert menneske være interesseret i at kende grundlaget. De fleste er jo interesserede i at spare på driften og ikke fyre for gråspurvene,« siger hun.

akh

Guide: Energimærkning kan føre til bedre indeklima

17-06-2012: Boligen skal gennemgås af en energikonsulent. Læs artikel

Guide: Spar penge med de rigtige vinduer

07-11-2011: Der skal ofte kun en simpel forbedring til for at få bedre komfort og mindre varmeregning. Læs artikel

Guide: Se om du bruger for meget varme

23-04-2010: Mange klager over deres varmeregning – og ofte med god grund. Måske er du én af dem, men har du tænkt over, om det er noget, du selv kan gøre noget ved? Læs artikel

Nyhed: Nye bygningskrav på vej

26-01-2010: Nyt tag, isolering, køkken eller vinduer? Der er nye krav på vej til husejerne i 2010. Læs artikel

Guide: Ny teknologi kan mindske din varmeregning

14-07-2016: Et forsøg med 127 husstande i Middelfart viser, at intelligent varmestyring kan reducere varmeforbruget og varmeregningen. Læs om forsøget og besparelserne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...