Find mere om:
Spar el med en varmepumpe | livsstil.guide.dk

Spar el med en varmepumpe

Hvis du har elvarme i dit sommerhus og samtidig bruger huset om vinteren, er det ofte en rigtig god løsning at udskifte elvarmen med en luft til luft-varmepumpe.

Har du et elvarmeforbrug i dit sommerhus på omkring 2500 kWh om året, vil det kunne betale sig at installere en god luft til luft-varmepumpe som et alternativ til el-radiatorer. Varmepumpen bruger også el, men den giver typisk 3 gange så meget varme fra sig, hver gang den bruger 1 kWh el. Dette gør, at varmepumpen også miljømæssigt er et godt alternativ til elvarme.

Vigtigt at vælge den rigtige varmepumpe

Man skal være forsigtig ved valg af varmepumpe. Mange luft til luft-varmepumper kan desværre ikke stilles lavere i temperatur end 16 grader. Det vil sige, at hvor huset før var opvarmet til fx 10 graders varme for at holde det frostfrit, så bliver minimumstemperaturen fra nu af 16 grader året rundt. Dermed risikerer du, at dit strømforbrug bliver højere end før.

Husk derfor ved valg af varmepumpe at sikre dig, at varmepumpen kan indstilles til at give højst 10 grades varme.

Stor forskel på holdbarhed, støj og effektivitet

Luft til luft-varmepumper findes til priser fra 3.000 til 20.000 kr., og man får normalt, hvad man betaler for. De billigste er ofte meget dyre i drift og holder ikke så længe som de dyrere modeller. Desuden støjer de billige varmepumper meget fra den indvendige blæser.

Der er også forskel på, hvor effektive varmepumper er til at give varme fra sig i forhold til, hvor meget el de bruger. For at finde ud af, hvor effektiv varmepumpen er til at hæve temperaturen, skal man kigge på effektivitetsfaktoren, der angives som COP. Effektivitetsfaktoren svinger mellem 2,5 for de dårligste og op til 5 for de bedste. En varmepumpe med en effektivitetsfaktor på 4 vil levere 4 kWh varme, hver gang den bruger 1 kWh el. Effektivitetsfaktoren er afhængig af ude- og indetemperaturen. Selvom varmepumpen under optimale forhold har en effektivitetsfaktor på 4, vil effektiviteten som et gennemsnit over året måske kun ligge på 3. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvad effektiviteten er som årsgennemsnit.

Gå efter de godkendte varmepumper

Er du i tvivl om, en varmepumpe er god nok, vil det være en god idé at tjekke, om varmepumpen er anført på Teknologisk Instituts liste over afprøvede og godkendte varmepumper. Se listen på www.teknologisk.dk/varmepumpeinfo. Se desuden Elsparefondens liste over luft til luft-varmepumper med Elsparemærket på Elsparefondens hjemmeside: sparenergi.dk.

Undgå kostbar køling

I sommerheden kan det være fristende at bruge varmepumpen ’omvendt’ og lade den tjene som kølende airconditionanlæg, men pas på. Denne facilitet kræver meget energi og kan derfor blive en dyr fornøjelse.

I tvivl?

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan spare el og varme i sommerhuset, kan du få personlig og gratis vejleding hos Energitjenesten på hjemmesiden www.energitjenesten.dk, eller på tlf. 70 333 777.

Sådan virker en luft til luft-varmepumpe

  • Luft til luft-varmepumpen består af en udedel, som monteres på husets ydervæg, og en indedel, som monteres på en indervæg i huset. Udedelen henter varme fra udeluften, og ved hjælp af en indbygget kompressor hæver den temperaturen så meget, at den gennem indedelen, som er forsynet med en blæser, kan varme en stue op. Det er samme princip som i et køleskab, hvor kompressoren fjerner varme fra madvarerne i skabet og sender den ud på bagsiden.
  • Varmepumpens kompressor bruger strøm, men i forhold til en konventionel el-radiator får man typisk 3 gange så meget varme ud.

Guide: Top 5: Sådan sparer du mest energi i din bolig

09-11-2014: Hvad kan bedst betale sig, hvis du skal nedsætte varmeregningen og hurtigt tjene penge i dit hus? Bolius' fageksperter har udvalgt de 5 mest rentable ting. Se dem her. Læs artikel

Guide: Hvaffor en varmepumpe vil du ha'?

01-06-2014: Den rigtige varmepumpe kan gøre underværker for din varmeregning, men hvilken pumpe passer perfekt til dine behov? Jyllands-Posten tager temperaturen på to muligheder. Læs artikel

Guide: Varmepumper holder hvad de lover

22-11-2013: Test fra Teknologisk Institut viser, at jordvarmepumper og luft til-vand-varmepumper lever op til det energiforbrug, producenterne lover. Derimod er der problemer med luft til luft-varmepumper. Læs artikel

Nyhed: Danskernes energi er blevet grønnere

09-03-2012: Oliefyret er på vej ud, mens der er kommet langt flere solceller på danskernes hustage. Det viser en ny undersøgelse over energikilderne i private boliger, som Tekniq har foretaget. Læs artikel

Guide: Husejere med varmepumper fryser

07-01-2011: En bimåler gør det let at opdage, hvis varmepumpen ikke kører optimalt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...