Find mere om:
Vertikal jordvarme kan være fremtiden | livsstil.guide.dk

Vertikal jordvarme kan være fremtiden

Op til 200 meter lodrette jordvarmeboringer kan give familien Danmark enorme besparelser på varmeregningen.

Vertikale jordvarmeanlæg kan inden længe blive standard i de danske parcelhushjem. Modsat de regulære anlæg, hvor rørene løber vandret og kræver meget plads, er der nemlig enormt potentiale i de lodrette boringer, som gør det muligt at lave jordvarmeanlæg i områder af Danmark, hvor man ikke har fjernvarme. Her har man typisk enten oliefyr eller elvarme, hvilket regeringen også gerne ser afskaffet i fremtiden.

Et vertikalt jordvarmeanlæg er i stand til at udnytte den varme, som stammer fra svage radioaktive processer i jorden. Med boringer, der er op til 200 meter dybe, har anlægget den fordel, at det ikke er afhængigt af temperatur, sol eller vind for at kunne levere alternativ energi i ubegrænsede mængder, når behovet er der.

Desuden viser undersøgelser indtil videre, at etableringen af et anlæg generelt ikke udgør en fare for undergrunden eller miljøet, forklarer Lotte Thøgersen, der er Forskningschef i Byggeri, Energi og Miljø på VIA University College i Horsens, som er involveret i en række forsknings- og udviklingsprojekter inden for jordvarme og energilagring.

»Vi har lavet seks boringer på vores egen adresse. Indtil nu har vi ikke haft nogle problemer med de lodrette boringer, og vi forventer ikke nogen risiko for miljøet fremadrettet med den type boringer. Desuden behøver man ikke en stor grund for at få et vertikalt jordvarmeanlæg,« siger Lotte Thøgersen.

Selv om et jordvarmeanlæg typisk vil koste 100.000 kroner, vil det stadigvæk være en god energiløsning for folk, som bygger nyt hus, forklarer hun.

»Det er yderst interessant for de mennesker, som ligger ude i yderområderne, hvor man ikke har fjernvarme. De lodrette boringer giver alle mulighed for at få installeret jordvarme, og dermed kan det være en rigtig god løsning for folk, som alligevel skal have skiftet deres gamle oliefyr. Tilbagebetalingstiden på et jordvarmeanlæg er forholdsvis kort, da driften er væsentlig billigere, hvilket gør det til en rentabel forretning,« siger Lotte Thøgersen.

Sparede på elregningen

Da Martin Hestnes og Mette Cassøe skulle bygge nyt hus i juli 2011, valgte de at få installeret et vertikalt jordvarmeanlæg i stedet for at koble sig på den lokale gasledning. De ville gerne have en miljørigtig energikilde, hvor de skulle være mindst muligt afhængige af svingende energipriser.

»Vi ville gerne have en bæredygtig energikilde, som gjorde os mest muligt uafhængige af udefrakommende faktorer. Med jordvarmeanlægget er elprisen den eneste ting, som vi er afhængige af i dag. Det var en økonomisk overvejelse, men muligheden for at gøre sig næsten helt uafhængig af elnettet – ved blandt andet at smide solceller på taget – var også med i planerne,« siger Martin Hestnes.

Efter at have indhentet forskellige tilbud fra håndværkere om både vertikale- og horisontale jordvarmeanlæg, faldt valget på det vertikale, da det udnyttede varmen bedst. I dag har de fået installeret tre brønde med slanger ved huset, som går 60 meter ned i jorden.

»Vi fik nogle tilbud på, om det skulle være horisontalt eller vertikalt. Tingene blev holdt op imod hinanden, inden valget faldt på, at det skulle være dette anlæg. Vi kunne dog have valgt et horisontalt anlæg, da det var et nybyggeri, og vi ikke havde nogen have. Hvis man modsat os har en have, skal man absolut vælge et vertikalt, da man kun skal bore nogle få steder og dermed ikke river hele græsplænen op,« siger Martin Hestnes.

Kort tilbagebetalingstid

I sidste ende var det prisen og anlæggets udnyttelse af varmen, der gjorde udfaldet for Martin og Mette. I dag har de næsten haft anlægget i to år, og det har brugt omkring 7500 kilowatt-timer på opvarmning og forbrug i det 170 kvm store hus.

»Jordvarmeanlægget er noget, som vi skal bruge i rigtig mange år fremover. Det har indtil nu virket upåklageligt, og vores elregning er meget tilfredsstillende. Desuden fylder varmepumpen ikke mere end et køleskab. Det står bare i garagen og arbejder uden at larme,« siger Martin Hestnes.

Parret valgte at indhente tilbud fra forskellige håndværkere i stedet for at få et enkelt firma til at installere det hele. Dermed var det nogle elektrikere, som kom og installerede varmepumpen, mens et andet firma borede huller og lagde slanger ned. Alt i alt kom anlægget til at koste over 100.000 kroner, men elregningen og miljøbesparelsen er det hele værd, fortæller Martin Hesnæs.

»Alt i alt koster vores anlæg et stykke over 100.000 kroner. Vi opsøgte selv viden om de forskellige anlæg, da vi skulle bygge det nye hus. Det var nærliggende at få fjernvarme, da det er billigt. Men det kunne vi ikke få i vores område. Vi havde et loft på cirka 150.000 kroner, hvilket var det, som vi ville give, før regnestykket hang sammen. Men det var også vigtigt, at det var miljørigtigt. Vores gamle hus var 140 kvm stort og koblet på et fjernvarmeanlæg. Sammenlignet med energiudgifter der, vil tilbagebetalingstiden være cirka ti år på vores nye jordvarmeanlæg,« siger Martin Hesnæs.

Bedre for miljøet

Inden for de seneste år har man fået en langt bedre viden om, hvilke materialer og hvilken væske der skal bruges til jordvarmeanlæggen. Oftest er anlæggene desuden lukkede systemer, som ikke har kontakt med grundvandet.

»Et jordvarmeanlæg har ingen vedligeholdelse, da det er et lukket system. Anlægget passer stort set sig selv bortset fra et filter i pumpen, som skal rengøres. Hvis der mod forventning skulle opstå en lækage, vil det være vand og sprit, som kommer ud i jorden. Der findes også et åbent system, hvor man pumper grundvand op og dermed er direkte i kontakt med grundvandet, men det kan have flere miljømæssige konsekvenser, og vi inddrager ikke disse anlæg i vores forskning,« siger Lotte Thøgersen.

Det er også blevet langt nemmere at få et jordvarmeanlæg i hjemmet. Flere firmaer specialiserer sig i totalløsninger, hvor anlægget bliver installeret, uden brugeren skal tænke på noget

»Det er stadigvæk dyrere at få lavet et vertikalt anlæg sammenlignet med et horisontalt anlæg, men til gengæld har du typisk kun brug for to huller af 20 centimers bredde til slangerne, der dermed ikke ødelægger resten af haven,« siger Lotte Thøgersen.

  • Et vertikalt jordvarmeanlæg er et lukket kredsløb
  • Et jordvarmeanlæg fungerer ved, at varmepumpen monteres inde i boligen, mens der i haven bliver gravet anlæg af slanger ned med to-fire kredsløb. Hver slangeende er tilsluttet et fordelerrør, som er forbundet med varmepumpen. Varmepumpen sørger for cirkulation i kredsløbet, hvor vand tilsat frostvæske i rørene bliver opvarmet og transporteret tilbage til pumpen i huset.
  • Et jordvarmeanlæg giver ren miljø-samvittighed
  • Jordvarme er vedvarende energi. Selv om anlægget bruger strøm til at skabe varme, er jordvarme en miljørigtig opvarmningsform. Effekten ved at bruge strømmen til at drive anlægget og varmepumpen er langt større end den effekt, det vil give at anvende strømmen direkte til at varme op med. For hver enkelt kilowatt elektricitet, du bruger i strøm, får du 3-3 ½ kilowatt varme. Hvis du etablerer jordvarmeanlæg, kan du reducere boligens CO2-udslip kraftigt, afhængigt af hvad du tidligere havde installeret som energikilde.

Forholdsregler

  • Som husejer må man gerne selv installere sit jordvarmeanlæg. Det kræver en tilladelse fra kommunen og så et årligt tjek af en autoriseret køletekniker. Hvis anlægget skal levere varmt vand, skal en vvs-mand stå for opkoblingen til vandforsyningen.

Fordele ved et vertikalt jordvarmeanlæg

  • Billig energi
  • Ingen vedligehold
  • Anlægget er nemt at grave ned i forbindelse med nybyggeri.

Ulemper ved jordvarme

  • Det koster 100.000-120.000 kr. at installere et jordvarmeanlæg.
  • Jordvarme er afhængigt af el og dermed svingende elpriser.

Guide: Top 5: Sådan sparer du mest energi i din bolig

09-11-2014: Hvad kan bedst betale sig, hvis du skal nedsætte varmeregningen og hurtigt tjene penge i dit hus? Bolius' fageksperter har udvalgt de 5 mest rentable ting. Se dem her. Læs artikel

Guide: Sådan sparer du mest energi

02-02-2014: Hvad kan bedst betale sig at gøre, hvis du skal spare energi og penge? Se top-5 her. Læs artikel

Guide: Drop oliefyret: Så meget sparer du

15-11-2013: Du kan spare ca. 65 procent på varmeregningen ved at skifte oliefyret ud med et billigere alternativ. Se, hvad du sparer med fx jordvarme, naturgas eller fjernvarme, og find ud af, hvilken energiform der er billigst. Læs artikel

Guide: Fordele og ulemper ved seks forskellige varmekilder

18-10-2013: Se, hvad de koster årligt, og hvor meget der er at spare sammenlignet med de ca. 25.000 kr. det koster at varme parcelhuset op med et gammelt oliefyr. Læs artikel

Reportage: Arkitektegnet lavenergihus gør familien selvforsynende

03-11-2014: I Birkerød fandt Brian Prüss og familien den perfekte grund, og sådan startede drømmen om et arkitekttegnet og energivenligt typehus. I dag er familien stort set selvforsynende ved hjælp af jordvarme og solceller. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...