Find mere om:
Her er Danmarks første energineutrale bolig | livsstil.guide.dk

Her er Danmarks første energineutrale bolig

Realdania Bygs nyopførte Bolig+ er den første boligejendom, som er CO2-neutral i forhold til både opførslen og forbruget efterfølgende.

Det flade tag er ikke til at se for bare solceller. Solceller, som skal sørge for, at beboernes el-forbrug kommer til at være grønt og bæredygtigt. For det er netop pointen med den nye fem etager høje beboelsesejendom i Søborg, nord for København: At det ikke kun er opførslen af huset, der er CO2-neutralt, men også det liv, der skal leves i boligen.

Bolig+, hedder byggeriet, som er opført af RealDania og er den første boligejendom, hvor beboernes elektricitetsforbrug er tænkt ind, så det er det første reelle energineutrale etagebyggeri i Danmark.

»Der har længe været fokus på energiforbruget til varme i nybyggeri. Derimod har beboernes løbende forbrug af elektricitet været en smule overset. Med Bolig+ ønsker vi at vise de økonomiske og miljømæssige gevinster, der kan opnås ved at se samlet på energiforbruget i byggeriet, når beboerne flytter ind, og en almindelig hverdag melder sig med brug af en lang række elektriske apparater,« siger den administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld, i en pressemeddelelse.

Dette bæredygtige multimøbel vandt stor designpris

Det er ikke kun på taget, der er solceller. Også på gavle og altaner er paneler, som skal suge energien fra solens stråler, så der er nok strøm til både varme, brugsvand, ventilation og køling – og til at lyset kan brænde på opgangen, og beboerne kan oplade deres telefoner, have køleskabet kørende og så videre.

»Energiforbrug er energiforbrug. Uanset om der er tale om vand, varme eller el. Vand og varme indgår i bygningsreglementet og er derfor underlagt en række krav. Det er el-forbruget ikke. Men i det samlede miljøregnskab giver det ikke mening at skelne. Jordkloden læser ikke bygningsreglementet,« lyder det fra arkitekt og projektleder i Realdania Byg Jørgen Søndermark, som har stået i spidsen for Bolig+, i en pressemeddelelse.

Bolig+: et dogmehus

Ideen opstod på EnergyCamp i 2005, hvor byggesektoren var samlet for at finde frem til, hvordan man kunne udvikle energirigtige boliger. Det resulterede i fem boligdogmer, hvilke Bolig+ er funderet på:

Energineutral på årsbasis, inklusive el til belysning og apparater; intelligent og betjeningsvenlig; fleksibel i brug og over tid; godt og sundt indeklima; og høj arkitektonisk kvalitet, tilpasset lokal kontekst.

Bygningen er opført af betonelementer, indeholder ti lejligheder og producerer lige så meget energi, som den forbruger.

Se evt. mere på:

www.realdaniabyg.dk

Guide: Dit hus kan bygges med muslinger

17-09-2014: I dag er det ikke kun forbeholdt de små økologiske samfund at bygge med affaldsprodukter og bæredygtige elementer. Flere danskere efterspørger løsninger, der tager højde for energiforbruget og forureningen af samfundet. Læs artikel

Guide: Den bæredygtige bolig begynder langt fra havelågen

10-02-2015: Bæredygtigt byggeri handler om meget mere end solfangere på taget og energivenlige vinduer. Hvis vi for alvor vil hylde holdbarhedstanken, gælder det om at tænke ud af boksen – i mere end én forstand. Udendørsarealer og klimaforhold skal medregnes, og gamle vaner skal modregnes. Først dér er vi i mål, lyder budskabet fra den grønne tegnestue Loop Architects. Læs artikel

Reportage: Nyt langhus med masser af lys og en lille varmeregning

01-01-2015: Familien fik bygget deres egen luksusudgave af arkitektens typehus. Især husets helt enkle linjer tiltalte dem, og de nyder nu hver dag at komme hjem til et hus fuld af lys, luft og varme. Læs artikel

Guide: Energierichtiges Bauen muss geil sein

10-05-2014: Schweizisk-fødte Olav Langenkamp var den første arkitekt, der tegnede og byggede et passivhus i Danmark. Han har nu boet i det i seks år sammen med sin familie. Læs artikel

Nyhed: Fremtidens huse dyster på energioverskud

14-10-2012: 19 hold fra 12 forskellige lande kæmpede i det uofficielle verdensmesterskab for energivenlige huse, Solar Decathlon 2012, der fandt sted lidt uden for Madrid. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...