Find mere om:
Sådan får du støtte til at energirenovere.. | livsstil.guide.dk

Sådan får du støtte til at energirenovere din bolig

Kunne du tænke dig at spare på strømmen eller nedbringe din varmeregning? Så er det måske tid til at give dit hjem en energivenlig optimering. Jyllands-Posten guider dig igennem søgeprocessen.

Er det tid til at udskifte det utætte tag, eller kunne det knap så miljøvenlige fyr i kælderen trænge til at blive erstattet af en mindre energibelastende udgave? Hvis ja, så er der hjælp at hente hos energiselskaberne, som tilbyder et tilskud til netop energirenoveringer.

Siden 2006 har det været muligt med hjælp fra energiselskaberne, at gøre sit hus mere energivenligt. Indsatsen er en del af den energipolitiske aftale om blandt andet at fremme energibesparelser, og det forpligter energiselskaberne til at hjælpe med at reducere energiforbruget i Danmark blandt erhverv, boligforeninger og private. Står du derfor og skal have isoleret loftet eller skiftet vinduerne, er det værd at bruge lidt tid på at sætte dig ind i, hvordan du kan opnå støtte fra et energiselskab.

Kom godt fra start

Energiselskabernes støtte, der omfatter enten rådgivning eller et tilskud, skal søges gennem et energiselskab, men støtten kan også søges gennem en håndværker eller rådgiver, der på forhånd har en aftale med et givent energiselskab. Det vigtigste er at få søgt, inden man begynder sin energirenovering.

»Hvis man vil søge støtte, skal man lave en aftale med energiselskabet, inden man indgår en kontrakt med en håndværker eller køber materialer til sin energirenovering. Derfor er det vigtigt, at man tidligt i processen søger om at få støtte. Først når der er indgået en aftale, kan man påbegynde arbejdet. Så er man en utålmodig sjæl og går i gang, inden man har aftalen på plads, så er det for sent at opnå støtten,« siger Line Kold, der er fuldmægtig i Energistyrelsen.

Forskellige støttemuligheder

Alle, der skal i gang med at energirenovere, kan søge om støtte hos et energiselskab. Energiselskaberne har dog frihed til at vælge, hvordan de vil yde støtte, og derfor er det ikke nødvendigvis den samme støtte, man kan opnå hos de enkelte selskaber.

»Man kan søge om støtte til at energirenovere hos et hvilket som helst energiselskab. Det er forskelligt, hvilken form for støtte selskaberne yder, og det er heller ikke alle energiselskaber, som tilbyder at give et tilskud,« siger Line Kold.

Netop fordi der er forskel på energirenoveringsstøttens omfang hos det enkelte energiselskab, er det en god idé, at undersøge flere forskellige selskaber.

Spar penge med energirenovering

»Det kræver en smule research, at finde frem til det rette energiselskab. Energiselskaberne har forskellige procedurer og tilbyder forskellige støttemuligheder, og der er ikke krav om, at man skal vælge det energiselskab, man har i forvejen. Der er frit valg,« siger Line Kold fra Energistyrelsen.

På energisparesiden.dk kan man imidlertid finde en samlet liste over alle selskaber, der har en forpligtelse, eller man kan kontakte en håndværker eller rådgiver, der har en aftale med et energiselskab, så de kan stå for formidlingen.

De næste skridt

Når man har indgået aftale om støtte med et energiselskab, kan man begynde sit renoveringsprojekt. Man kan nu indkøbe materialer, og arbejdet kan sættes i gang. Det er dog vigtigt at gemme alt dokumentation på det udførte arbejde – kvitteringer på materialeindkøb, regninger på håndværkerarbejde og lignende – for når renoveringsprojektet er færdigudført, skal dokumentationen på arbejdet sendes til energiselskabet. Har man en aftale med energiselskabet om et økonomisk tilskud, vil dette blive udbetalt.

B972273738Z.1_20160426144220_000+GS3SN890.1-0.jpg

Få rådgivning

Der er intet krav om, at den planlagte energirenovering skal være udført af en håndværker for at opnå energirenoveringsstøtten.

»Man må godt selv udføre det energirenoverende arbejde. Det er således ikke et krav, at det er en professionel håndværker, der udfører renoveringen, men man skal kunne dokumentere, at energirenoveringen er udført, og energibesparelsen skal kunne opgøres for at få tilskuddet,« siger Line Kold og understreger, at det kan være fornuftigt at opsøge en rådgiver, der kan hjælpe én med både at søge støtte og med at komme godt i gang med selve energirenoveringen.

»For at få det optimale ud af en energirenovering, kan det være god idé, at få hjælp af for eksempel en Bedrebolig-rådgiver, som kan være med til at sikre, at de løsninger, man vælger, giver den ønskede effekt,« siger Line Kold.

Så hvis man går med tanker om renovering, er der altså ikke mange undskyldninger for ikke at tænke energivenligt. Det skulle da lige være, at man ikke kan lide at få gode råd.

Guide: Hulmursisolering reducerer effektivt dit CO2-udslip

20-08-2013: Hulmursisolering kan reducere dit energiforbrug betydeligt og er en billig måde at energirenovere boligen på. Læs artikel

Nyhed: Nye bygningskrav på vej

26-01-2010: Nyt tag, isolering, køkken eller vinduer? Der er nye krav på vej til husejerne i 2010. Læs artikel

Nyhed: Paradoks: Vi vil spare energi, men skruer samtidig op for varmen

13-07-2016: Danskerne energirenoverer deres gamle huse som aldrig før, men indsatsen får ikke den forventede effekt på forbruget, fordi vi samtidig vælger at skrue godt op for varmen. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Spar penge med energirenovering

27-04-2016: Hvis man holder tungen lige i munden, er der store økonomiske fordele ved at energirenovere. »Der er en økonomisk gevinst ved at søge støtten,« siger en ekspert. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...