Find mere om:
Renovér dit parcelhus rigtigt | livsstil.guide.dk

Renovér dit parcelhus rigtigt

Hvordan renoverer du dit parcelhus, så det kommer til at se bedst muligt ud – og hvad kan bedst betale sig, hvis huset senere skal sælges? Få arkitektens og mæglerens bud her.

De 450.000 parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne har efterhånden mange år på bagen, men hvordan renoverer man dem, så det bedst kan betale sig? Det har bolius.dk spurgt Danske BoligArkitekter og Nybolig om.

Grundlæggende er parcelhusene gode huse med fine proportioner og linjer, og husker man at være tro mod den oprindelige stil og glemmer alt om sortglaserede tegl og sprossevinduer, kan en renovering, om- eller tilbygning ikke gå helt galt, forklarer arkitekt maa og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter, Pernille Hjorth.

- De fleste af husene er bygget på et solidt skelet med bærende ydervægge og lette indvendige vægge. Det gør det nemt at ændre på rumfordelingen, så de små børneværelser og køkkener, som husene ofte er født med, kan blive større, siger hun.

BILLEDSERIE: Se hvordan andre har renoveret parcelhuset

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved huse fra 60'erne og 70'erne

Energirenovér parcelhuset, hvis varmeregningen er stor

Ifølge pressekoordinator i Nybolig, Jesper Elle, skal du ikke forsøge at renovere dig til en gevinst ved salg. Han anbefaler at renovere klassisk og ud fra familiens ønsker, behov og drømme om et bedre liv - så vil du ofte ramme andre med samme behov.

Han peger dog på én, der er blevet ekstra vigtigt at kaste sig over, hvis huset en gang skal sælges.

Energirenovering af parcelhuset

- Energipriserne stiger, og køberne ser på forbruget som det første, når de ser en salgsopstilling. Vores mæglere fortæller om en psykologisk grænse på 16.000-18.000 kr. Så er éns varmeudgifter højere end det, er det isolering og energirenovering, man skal i gang med, mener Jesper Elle.

LÆS OGSÅ: Energirenovering af parcelhus fra 1973

Han foreslår ekstra isolering på loftet, nye energirigtige døre og vinduer samt solceller på taget. Og hvis huset stadig har gammelt oliefyr, skal det ud.

Få flere vinduer i parcelhuset

På danskeboligarkitekter.dk er renoverede parcelhuse den hustype, flest besøgende klikker og søger på. Medlem af Danske BoligArkitekter, arkitekt Morten Dalsgaard fra m3 Arkitekter, har lavet en del om- og tilbygninger på 1960’er og 1970’er-huse, og han er enig i, at energirenovering er et godt sted at starte.

- Nye vinduer er bedre isolering end de eksisterende partier med bræddebeklædning, og konstruktionsmæssigt er nye døre og vinduer forholdsvis nemme og billige at sætte i de dele af parcelhusfacaden, der er ’lette’, dvs., hvor der er en kombination af vinduer og profilbrædder i forvejen. De store vinduer gående til gulv passer rigtig godt til 1970’er-husets stil og lukker også mere dagslys ind, forklarer Morten Dalsgaard.

LÆS OGSÅ: Generelt om dagslys

Han anbefaler også tætning omkring de gamle vinduer og døre.

Nej til hvidt på parcelhuse

Rent æstetisk anbefaler han, at både vinduer, døre og husets øvrige træværk holdes i mørke farver, fx antrazitgrå eller sort, da de klæder både gule og røde mursten langt bedre end den moderne, hvide farve. De hvide nuancer bør holdes indenfor, hvor de kan være med til at reflektere dagslyset.

Overvej ovenlys

Dagslys er der ofte mangel på i parcelhuset, og set med mæglerøjne er sagen klar: Følg trenden og skab åbenhed og lys.

- Hvis man alligevel skal skifte det gamle eternittag, så lad køkken-alrummet gå til kip og installér ovenlys, foreslår Jesper Elle fra Nykredit.

Morten Dalsgaard er enig med Jesper Elle i, at lys og åbne rum er en god vej at gå.

- En god måde at få mere lys ind i parcelhuset på er helt sikkert ovenlys, eksempelvis i den lange pistolgang med værelser på begge sider, der ofte er ret mørk. Det kan også være i køkken, stue eller på badeværelset. Uanset, om loftet er plant eller med hældning, så er ovenlys eller lysskakter en god og forholdsvis billig løsning, der typisk koster 20.000 kr. stykket at få installeret, siger han.

At åbne til kip i et eksisterende rum er en drøm for mange, men det er dog hverken nemt, billigt eller ligetil, og vil ifølge Morten Dalsgaard nemt komme til at koste et par hundrede tusinde kroner.

LÆS OGSÅ: Pistolgangen

Pas på, når du river vægge ned

Lys og luft får du også ved at rive køkkenets overskabe ned og flytte vægge eller rive dem ned.

- Man skal ikke gå i gang med at rive vægge ned, uden at have haft en ingeniør inde over, for en mur i midten af huset eller andre steder kan også være bærende. Men det er ofte let at ændre på størrelsen af husets rum. Fx kan man fjerne en væg mellem 2 værelser eller rykke den. En anden god idé er at skabe lysindfald på tværs af huset, eksempelvis ved at lægge stue og køkken sammen, forklarer Morten Dalsgaard.

LÆS OGSÅ: Bærende vægge

Skab flere kvadratmetre i parcelhuset

Generelt er der en del spildte kvadratmetre i parcelhuset i form af entré, bryggers og gangarealer, som ofte ender som opbevaringsrum. Men de kan inddrages til brugbare arealer i form af et ekstra værelse eller et større bad.

LÆS OGSÅ: Små forbedringer af huse fra 60'erne og 70'erne

Spørg arkitekt og bank om tilbygning

En anden mulighed er at bygge til. Enten opad i form af en førstesal eller en tilbygning til huset.

- Efter krisen er der kommet efterspørgsel på flere kvadratmeter. Så en tilbygning kan være en god idé, som ofte også vil kunne tjene sig selv ind.

- Beliggenheden er vigtig i forhold til, om en bolig kan sælges på længere sigt. Så hvis man går med tanker om at investere i en tilbygning, er det gode råd at tage fat i en arkitekt og lade ham lave en skitse og et prisoverslag. Det koster typisk 10.000-15.000 kr., og ud fra det, kan banken se på, om det er en investering, som den enkelte boligejer bør tage, råder Jesper Elle fra Nybolig.

LÆS OGSÅ: Køreplan til din nye tilbygning

Det koster en tilbygning til parcelhuset

Mere plads er noget af det, arkitekt Morten Dalsgaard oftest får henvendelser på.

- Det billigste er at lave en forlængelse af huset i samme materialer. En tilbygning med 2 nye værelser og et lille bad vil alt i alt koste en lille million. Er tilbygningen i en vinkel, koster det lidt mere.

- Skal man have en førstesal på, kræver det forstærkning af konstruktionen, så det er noget dyrere. Men til gengæld har man så også dobbelt så meget plads og en moderniseret bolig.

LÆS OGSÅ: Arkitekttegnede huse giver langt højere pris

5 gode råd

Flot renovering af parcelhuset

  1. Drop sprossede vinduer, halvmåne i hoveddøren, søjler og andre romantiske indslag. Kendetegnet ved parcelhuset er enkle linjer og rene flader.
  2. Brug ærlige materialer, der patinerer flot. Erstat eksempelvis ikke parketgulv med plastmaterialer og lad metaltaget ligne et metaltag, ikke et tegltag.
  3. Træk lys ind i huset med åbning af huset på tværs, ovenlys, nye døre og vinduer, der gerne må gå til gulv.
  4. Hold vinduer, døre og andet træværk på og omkring huset i samme farve
  5. Udnyt parcelhusets medfødte spildarealer i gang, entre og bryggers til åbne arealer, nye værelser eller større bad

Kilde: Arkitekt Morten Dalsgaard, m3 Arkitekter

5 gode råd

Økonomisk fornuftig renovering af parcelhuset

  1. Energirenovér parcelhuset og få varmeregningen ned.
  2. Skab mere lys og luft i huset, fx ved at fjerne overskabe i køkkenet, lægge køkken og stue sammen, isætte ovenlys og større vinduer og lave rum til kip.
  3. Riv den gamle udestue ned. Eller byg en ny, der kan bruges hele året og er integreret, så den bliver en naturlig del af husets øvrige opholdsrum.
  4. Dyre køkkener og lignende dyre løsninger kan ikke tjenes hjem ved et salg.
  5. Kontakt en arkitekt og få lavet skitse og overslag, som banken kan bruges til vurdering, hvis I har brug for mere plads, fx en tilbygning.

Kilde: Nybolig

Billigt og effektivt
 

Isolering af loftet

Nye vinduer og døre isolerer ofte bedre end de gamle. Konstruktionen i husets lette partier med kombination af træ og vinduer gør isætning forholdsvis billig.

Dyrere løsninger

Hulmursisolering.

Udskift det gamle oliefyr.

Sæt evt. solceller på taget.

Efterisolering af facaden er effektivt, men en stor investering, som det tager mange år at tjene hjem i lavere energiudgifter

Gulvvarme er meget dyrt at lægge i parcelhuset, da isoleringen under gulvet oftest er sparsom.

Nyhed: Paradoks: Vi vil spare energi, men skruer samtidig op for varmen

13-07-2016: Danskerne energirenoverer deres gamle huse som aldrig før, men indsatsen får ikke den forventede effekt på forbruget, fordi vi samtidig vælger at skrue godt op for varmen. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Sådan får du støtte til at energirenovere din bolig

27-04-2016: Kunne du tænke dig at spare på strømmen eller nedbringe din varmeregning? Så er det måske tid til at give dit hjem en energivenlig optimering. Jyllands-Posten guider dig igennem søgeprocessen. Læs artikel

Guide: Spar penge med energirenovering

27-04-2016: Hvis man holder tungen lige i munden, er der store økonomiske fordele ved at energirenovere. »Der er en økonomisk gevinst ved at søge støtten,« siger en ekspert. Læs artikel

Guide: Her kan et nyt køkken ikke betale sig

14-03-2016: Et nyt køkken kan være dejligt, men kast hellere pengene efter et tag eller vinduer, hvis du vil hæve prisen på en bolig i yderområderne. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...