Find mere om:
Gå en varm vinter i møde | livsstil.guide.dk

Gå en varm vinter i møde

Det behøver hverken at koste mange penge eller masser af tid at optimere din boligopvarmning – med nogle lette designmæssige og praktiske forandringer kan du sidde lunt i det vinteren over.

Temperaturerne falder støt, og før vi ved af det, er der frost på ruderne, træk ind ad brevsprækken og sludspor i gangen.

Heldigvis behøver det ikke at være en kold og dyr affære at skifte til vintertid. Nogle små, enkle og billige løsninger kan optimere din boligopvarmning og måske endda spare dig for en ekstra varmeregning.

En ordentlig indstilling

gardiner.jpg

Hvis du ikke lige har midlerne, tiden eller lysten til de store renoveringer, gælder det om at få det bedste ud af det, du har. Niels Hørby, energivejleder hos Energitjenesten, anbefaler, at du først og fremmest sikrer dig, at dine radiatorer virker.

»Hvis kun halvdelen af dine radiatorer fungerer, skal de arbejde dobbelt så hårdt. Det betyder, at de bruger mere varmt vand, og at mere varmt vand går til spilde. Derfor er det bedst at tænde for alle radiatorer og indstille dem på samme niveau – i hvert fald i de rum, der ikke er adskilt af en lukket dør,« forklarer Niels Hørby og tilføjer:

»Vil du gerne have det koldere i f.eks. i soveværelset, skal du bare sørge for, at døren er lukket.«

Den oversete kuldeskaber

Når termostaterne er indstillet korrekt, burde du opleve en nogenlunde konstant temperatur i alle rum, medmindre der er døre og vinduer i hjemmet, som slet ikke kan holde tæt. I så fald kan du med fordel udskifte de slidte tætningslister med nogle nye.

»Det er nemt og billigt at få gjort vinduer og døre tætte. Især yderdøren kan være rigtig slem, fordi vi bruger den så meget, at den bliver slidt og skæv,« fortæller Niels Hørby.

Netop hoveddøren er måske en overset kuldeskaber i mange hjem. I takt med at brevsprækkerne er blevet udfaset, fungerer de nemlig som mere eller mindre påskønnet ventilationssprække, der sender kold luft direkte ind i boligen. Så få skiftet listerne og stoppet sprækkerne.

Er det ikke nok til at holde kulden for døren, foreslår indretningsarkitekt Susanne Magelund, at du finder det tunge skyts frem – gardiner og andre stoffer kan bruges både foran vinduer og døre.

»Der skal ikke så meget til, det kan være af kraftigt stof eller bare et rullegardin, som du kan trække for om aftenen. Det holder også på varmen. Selvfølgelig er det så vigtigt, at gardinerne ikke dækker for radiatoren, for så fiser den varme luft direkte op på ruden,« siger Susanne Magelund.

Pak ind og luft ud

Ligesom vi selv trækker i flere lag tøj og pakker os ind i uldtæpper og skisokker, når kulden trænger sig på, kan vores bolig også have godt af et ekstra lag.

»Lad være med bare at gå hen og skrue op for radiatoren, hvis det bliver lidt fodkoldt over vinteren. Køb i stedet nogle gode tykke gulvtæpper. Det behøver ikke at være væg-til-væg-tæpper, det kan også bare være nogle mindre tæpper i de rum, du bruger allermest. Når først vi har det varmt om fødderne, så føles det pludselig ikke så koldt,« fortæller Susanne Magelund og fortsætter:

»Hvis du har lædersofaer eller andre møbler, der godt kan blive lidt kolde at sidde i, så læg nogle langhårede fåreskind eller andre bløde tæpper, så det ikke føles så koldt.«

tæppe.jpg

Susanne Magelund påpeger at det generelt handler om at få din bolig til at se varm ud og føles varm og indbydende.

»Skift pæren i dine lyskilder, så rummene får noget varmt lys. Det fortæller kroppen, at omgivelserne er varme,« forklarer hun.

Selv om det kan virke paradoksalt, er det et gennemgående råd fra både indretningsarkitekten og energivejlederen, at du skal huske udluftningen, også i vintermånederne – og måske især i vintermånederne. For vi kan godt kan gå hen og blive en smule kuldeforskrækkede i vores vinterbarrikader. Ikke desto mindre er udluftningen gavnlig både for vores indeklima og dermed vores velbefindende, men faktisk også for temperaturen.

»Når vi ikke lufter ud, bliver indeklimaet fugtigt, og fugtig luft føles koldere end tør luft, og den er sværere at varme op. Så læg en dyne over radiatorerne, åbn døre og vinduer og luft godt ud to gange om dagen i et kvarters tid,« anbefaler Susanne Magelund.

Kend dit forbrug

Energivejleder Niels Hørby fremhæver, at der er en sidste ting, du kan gøre ganske gratis, som med sikkerhed nedsætter dit energiforbrug.

»Sæt dig ind i, hvordan dit varmeanlæg fungerer. Kører det, som det skal? Skal man skære ned på noget? Mange varmeanlæg er indstillet forkert, og det kan give en masse spild,« siger han.

Når varmeanlægget så er indstillet korrekt, skal du huske at holde øje med det:

»Tjek dit varmeanlæg en gang om måneden og skriv aflæsningerne ned i en lille bog. Så har du styr på tingene. Dem, der gør det, får automatisk et lavere forbrug. Jo oftere du tjekker det, jo billigere bliver det som regel, fordi du får et overblik over dit forbrug og hurtigere opdager, hvis der er fejl eller uregelmæssigheder,« fortæller Niels Hørby og afslutter:

»Jeg var f.eks. ude og besøge en ældre dame, som holdt meget nøje øje med sit forbrug. Hun undskyldte, at hendes forbrug var ekstra højt i december – det skyldtes at hun bagte brunkager. Og det kunne hun simpelthen se ud fra sine aflæsninger.«

Gør dit hus klar til vinteren

Indretningsarkitektens fem bedste råd til boligopvarmning

 • Indret med gulvtæpper i de vigtigste rum.
 • Sørg for, at dine lyskilder giver et varmt lys.
 • Dæk utætte vinduer og og døre med gardiner.
 • Dæk kolde overflader og utætheder med tæpper, forsatsvinduer, tætningslister og lignende.
 • Luft ud.

Kilde: Susanne Magelund, indretningsarkitekt

Energivejlederens fem bedste råd til boligopvarmning

 • Hold en nogenlunde ensartet temperatur i alle rum.
 • Isoler de varme vandrør og dæk utætheder til – undgå at dække radiatoren og termostaten til.
 • Sæt dig ind i, hvordan dit varmeanlæg fungerer.
 • Skru ned for varmen, hvis du er væk i flere dage.
 • Gør det til en vane at registrere dit energiforbrug regelmæssigt.

Kilde: Niels Hørby, Energitjenesten

Fem alternative varmeråd

 • Fyld en vandflaske med kogende vand, pak den ind i et par strømper og læg den under dynen. Den holder varmen hele natten.
 • Bag dit eget brød. Æltearbejdet giver dig varmen, og du kan lade den slukkede ovn stå åben bagefter.
 • Tænd en masse stearinlys. Det er en hyggelig, men knap så miljøvenlig løsning.

Fryser du stadig?

 • Skift termoruderne ud med energiruder. Energiruder isolerer dobbelt så godt og koster 1.200 kr. pr. kvm at få skifte af en glarmester. 500 kr. hvis du selv kan skifte ruderne.
 • Få isoleret hele huset. Få eventuelt foretaget en termofotografering, som undersøger energi- og varmetab i dit hus. Så kan du se, hvor der skal sættes ind.

Guide: Ni nemme råd til at holde på varmen

03-02-2014: Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her. Læs artikel

Guide: Test: Så meget betyder udluftning for dit indeklima

16-06-2016: Hvad sker der med dit indeklima, når du laver mad, tørrer tøj, tænder stearinlys og sover, og hvor meget betyder det, at du lufter ud? Det har Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic testet. Se de vilde resultater. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel

Guide: Sådan tænder du bedst for varmen

11-01-2016: Det er blevet bidende koldt udenfor, hvilket kræver en ekstra indsats fra radiatoren. Læs her, hvordan du bedst og billigst får varmen. Læs artikel

Guide: Tænd langsomt for fjernvarmen og spar ca. 2.000 kr.

20-09-2015: Det er alt for dyrt at skrue fuldt op for fjernvarmeanlægget, når du tænder det for første gang i fyringssæsonen. Læs, hvordan du på 2 minutters kan spare op til 2.000 kr. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...