Find mere om:
Tænd langsomt for fjernvarmen og spar ca... | livsstil.guide.dk

Tænd langsomt for fjernvarmen og spar ca. 2.000 kr.

Det er alt for dyrt at skrue fuldt op for fjernvarmeanlægget, når du tænder det for første gang i fyringssæsonen. Læs, hvordan du på 2 minutters kan spare op til 2.000 kr.

En gennemsnitsfamilie kan spare op til 2.000 kr. på en fyringssæson, hvis de skruer langsomt op for deres fjernvarmeanlæg, efter at det har været sommerlukket. Samtidig kan de spare klimaet for op mod et halvt ton CO2.

Når fyringssæsonen går i gang, skal du ikke dreje fremløbstermostaten (reguleringsventilen) hen på fuld styrke.

Fremløbstermostaten styrer temperaturen på det vand, der løber frem til dine radiatorer, og i begyndelsen er det slet ikke nødvendigt at sende helt varmt vand ind i dine radiatorer.

LÆS OGSÅ: Sådan sommerlukker du for fjernvarmen

Hvordan tænder du langsomt for fjernvarmeanlægget?

Gør i stedet følgende:

  1. Drej fremløbstermostaten til en temperatur på 35-40 grader, når du åbner for fjernvarmen for første gang i fyringssæsonen.
  2. Hæv temperaturen med 5-7 grader, når det bliver koldere i oktober/november.
  3. Skru yderligere 5-7 grader op, når kulden for alvor sætter yderligere ind senere på fyringssæsonen.

LÆS OGSÅ: Sådan indstiller du fyret til vinteren

På den måde ender du med 45-55 grader, eller hvad der svarer til ca. to tredjedele af fuld styrke.

I meget kolde perioder kan du skrue yderligere op, hvis du har svært ved at varme huset op. Men husk at skrue ned igen, når der ikke længere er nødvendigt.

Hvor er fremløbstermostaten til fjernvarmen?

Fjernvarmeanlæg har typisk 2 termostater. Det ene styrer temperaturen i varmtvandsbeholderen, den anden styrer temperaturen til radiatorerne. I denne forbindelse er det den sidste, du skal have fat i.

Termostaten ligner en helt almindeligt termostat til en radiator og sidder ved varmeveksleren. Varmeveksleren er den beholder, hvor dit vand opvarmes af fjernvarmen og kommer ud som varmt vand.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udluftning om vinteren

sommerluk.dk finder du et diagram over et typisk fjernvarmeanlæg. Fremløbstermostaten (reguleringsventilen) er markeret som nummer 13.

Vær ikke bange for at gå i gang. Hvis du drejer den forkerte termostat, er det kun temperaturen på dit varme vand i varmtvandsbeholderen, der ændres, og den kan du bare dreje tilbage igen.

Spar endnu mere på varmen

Du kan sænke varmeregningen endnu mere ved at følge disse råd:

  1. Indstil alle radiatorer i et rum bør ens og åbn dem samtidigt. Det giver en bedre opvarmning at have 4 radiatorer på 25 % end én, der er skruet helt op.
  2. Opvarm helst alle rum i boligen – også soveværelset. Luk døren ind til et rum, hvis du foretrækker, at det skal være køligere end resten af boligen.
  3. Indstil temperaturen til 19-22 grader. Hver ekstra grad betyder en stigning på 5 procent på varmeregningen. Interaktiv termostat: Se, hvor meget du sparer på at skrue ned for varmen
  4. Luk radiatorerne, når du lufter ud. Ellers registrerer de den kolde luft og begynde at varme op. Luft ud kraftigt, men i kort tid (5 minutter) om vinteren - så undgår du, at vægge og andet bliver kolde og mere energikrævende at varme op igen.

Kilde: HOFOR

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Skær 1.300 kr. af varmeregningen

13-05-2014: 1.300 kroner lige ned i foret. Det kan du få, hvis du bor i parcelhus og har fjernvarme . Læs artikel

Guide: Fordele og ulemper ved seks forskellige varmekilder

18-10-2013: Se, hvad de koster årligt, og hvor meget der er at spare sammenlignet med de ca. 25.000 kr. det koster at varme parcelhuset op med et gammelt oliefyr. Læs artikel

Guide: Gå en varm vinter i møde

24-11-2013: Det behøver hverken at koste mange penge eller masser af tid at optimere din boligopvarmning – med nogle lette designmæssige og praktiske forandringer kan du sidde lunt i det vinteren over. Læs artikel

Guide: Varmepumper holder hvad de lover

22-11-2013: Test fra Teknologisk Institut viser, at jordvarmepumper og luft til-vand-varmepumper lever op til det energiforbrug, producenterne lover. Derimod er der problemer med luft til luft-varmepumper. Læs artikel

Guide: Drop oliefyret: Så meget sparer du

15-11-2013: Du kan spare ca. 65 procent på varmeregningen ved at skifte oliefyret ud med et billigere alternativ. Se, hvad du sparer med fx jordvarme, naturgas eller fjernvarme, og find ud af, hvilken energiform der er billigst. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...