Find mere om:
Placer dine solceller rigtigt | livsstil.guide.dk

Placer dine solceller rigtigt

Hvis solceller placeres forkert, kan de skæmme husets arkitektur - og genere naboerne.

Solceller stormer frem for tiden, og det er generelt godt. Seneste skud på den hastigt voksende skare af udbydere er Bilka, som tilbyder at styre hele forløbet – oven i købet med 30 dages returret. Men indimellem går det så hurtigt med at få anlægget op, at man ikke får tænkt husets udseende med.

”Energitjenesten hilser flere aktører på solcellemarkedet velkommen, men vi ser med betænkelighed på resultatet med alt for mange dårligt placerede solcelleanlæg, som ikke er pæne at se på for hverken ejer eller naboer, og som heller ikke tilfører huset merværdi”, siger Ejvin Beuse fra Energitjenesten.

Kommunen kan gribe ind

En tur rundt i et tilfældigt villakvarter afslører tydeligt problemet. Ejerne har enten ikke selv tænkt over, hvordan det færdige resultat kommer til at påvirke huset, eller også har leverandøren ikke gjort sig umage med at tilpasse anlægget til bygningen.

Byggeloven indeholder en bestemmelse om, at bebyggelsen får en sådan udformning, at der i forbindelse med dens omgivelser fås en god helhedsvirkning. Men da solceller er et ret nyt byggefænomen, der normalt heller ikke kræver byggetilladelse, er der ikke mange kommuner, der har deres holdning på plads i forhold til solceller.

Tænk placering og indpasning ind

At det er vigtigt at tænke placering og indpasning på huset igennem, inden man går i gang, kan Rie Øhlenschlæger, som har arkitektfirmaet AplusB og mange års erfaring med solceller, tale med om:

”I mange tilfælde tænker folk slet ikke over, hvordan sådan et indgreb påvirker hele husets arkitektoniske udtryk. Ud over at glæde dig selv, skulle naboerne jo også gerne blive glade for at se på anlægget. Og hvis solcelleanlægget er pænt, forøger det husets værdi på to måder – men ikke hvis anlægget ikke placeres ordentligt.”

Men tit starter folk lidt skævt på hele problemstillingen ved først at vælge ny forsyning frem for at tænke i helheden, fortsætter Rie Øhlenschlæger.

”Allerførst handler det jo om at se på, om huset er energioptimeret – både selve klimaskærmen og varmeforsyningen. Og hvad med adfærden? Kunne man bruge lidt mindre energi, hvis man ændrede lidt på livsstilen? Hvis det så alligevel ender med et solcelleanlæg, så er det vigtigt, at det bliver af god kvalitet og rigtigt dimensioneret – også til det fremtidige elforbrug, hvis der kan forudses ændringer i fx familiens sammensætning.”

Danmark stadig i bund

Der er langt om længe kommet gang i installationen af solceller i Danmark. Men stadig ligger Danmark i helt i bund med kun nogle få watt el-effekt pr indbygger modsat Tyskland, som ligger på omkring 250 watt.

Den massive interesse for at installere solceller skyldes hovedsagelig to forhold: Det ene er, at solcellerne er faldet markant i pris over de seneste år. Det andet er, at det er blevet muligt at få et skattefradrag i form af afskrivning på anlægget.

Guide: Sådan efterisolerer du dit hus uden at betale en formue

16-08-2013: Det er blevet mere populært at efterisolere danske huse. Her kan du læse, hvordan du kan efterisolere dit hus, så din elregning bliver mindre. Og så endda uden det nødvendigvis bliver uoverskueligt dyrt. Læs artikel

Guide: Pas på faldgruberne ved efterisolering

15-10-2012: Her er 10 ting, som du IKKE skal gøre, hvis du selv efterisolerer loftet. Læs artikel

Guide: B for bæredygtig bolig

23-03-2012: Solceller, varmepumper, isolering og varmereflekterende tapet. Fremtidens bolig er grøn og energivenlig - og helt igennem bæredygtig. Arkitekter spiller en afgørende rolle, når det kommer til at spare på energien. Læs artikel

Guide: Find vej i solcellejunglen

05-03-2012: Solceller kan levere strøm til boligen, men hvordan sammenligner man de forskellige anlæg? Læs artikel

Guide: Undgå fælderne ved renovering

04-05-2011: Skal huset have nyt badeværelse eller nyt køkken? Få først styr på de nye regler. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...