Find mere om:
Kirkestolen - skabt til kroppen | livsstil.guide.dk

Kirkestolen - skabt til kroppen

På trods af sit enkle udtryk er Kaare Klints kirkestol et kompliceret stykke møbelarkitektur, der passer perfekt til den menneskelige anatomi.

Kirkestolen. Navnet siger sig selv. Det er en stol til en kirke. Og det er netop, hvad møbelarkitekt og professor Kaare Klint havde i tankerne, da han i 1936 lavede Kirkestolen til Grundtvigskirken på Bispebjerg.

Det var Kaare Klints far, arkitekten P.V. Jensen-Klint, der i sin tid begyndte byggeriet af kirken. Da han døde i 1930, gjorde sønnen arbejdet færdigt. En del af kirken var dog allerede i 1927 blevet åbnet, og til den lejlighed havde P.V. Jensen indkøbt nogle italienske pindestole.

Da kirken stod færdig, syntes Kaare Klint, at der skulle nye stole til - en kirkebænk ville være for bastant, mente han. Derfor tegnede han Kirkestolen, som tydeligt er inspireret af de pindestole, som stod i kirken, men han skelede også til shakerstilen fra USA.

Resultatet blev en lys og let stol i bøgetræ med rygtremmer på tværs og et sæde i papirflet. De fire rygtremmer er alle forskellige i buens form og størrelse. Det er med til at give den siddende bedst mulig rygstøtte og hvile. Netop de mange små detaljer gør stolen dyr at producere, men samtidig også svær at kopiere.

Perfektion

Kaare Klint var kendt for at gennemanalysere hvert enkelt møbel systematisk i sin søgen efter at skabe det ultimative og objektive møbel, som passede perfekt til den menneskelige krop eller dets funktion. Dette gjaldt også Kirkestolen. Her er ingen rette vinkler, og alle detaljer er gennemtænkt, så stolen tilpasser sig den menneskelige anatomi perfekt.

I 1936 blev stolen sat i produktion hos Fritz Hansen, og i 1939 begyndte man at producere den med armlæn. Her blev stolen produceret ikke bare til kirke, men også til auditorier og private hjem. I dag producerer den fynske møbelfabrik Bernstorffsminde cirka 200 eksemplarer af Kaare Klints stol om året.

Stolen fås både med og uden armlæn i enten eg eller sortbejdset ask og med flettet eller polstret sæde. I kirkeudgaven, som er den oprindelige, leveres den med hattehylde under sædet samt holder til salmebogen på ryggen.

Kilder:
www.bernstorffsminde.dk
www.bruun-rasmussen.dk/Peter Tholstrup
www.moebelbasen.dk
Den Store Danske Møbelguide

Kirkestolen og prisen

Kirkestolen som ny i eg med fletsæde koster 5.997 kr. I sortbejdset ask koster den 6.297 kr. Som brugt er Kirkestolen ikke blandt de mest efterspurgte møbler hos private. Derfor er prisen for en brugt ikke så høj - mellem 1.000 og 2.000 kr. for en udgave i bøg med fletsæde.

Vidste du, at:

  • Kirkestolen er det eneste af Kaare Klints møbler, der blev industriproduceret.
  • Foruden i Grundtvigskirken står Kirkestolen i Bethlehemskirken, som Kaare Klint også færdigbyggede efter sin fars død.

Nyhed: Her er tre bud på hyggelæsning til designnørden

23-11-2015: B&O's designhistorie gennem 90 år, farvelagte streger af Finn Juhl og fortællingen om faderen til Operahuset i Sydney, Jørn Utzon. Læs artikel

Guide: Den akademiske håndværker

25-02-2015: Det borgerlige navn er Mikkel Lang Mikkelsen. I 2013 blev han færdig som arkitekt, og han har siden da været selvstændig i firmaet MikkelMikkel, hvor han arbejder med fusionen mellem håndværk og design. Læs artikel

Guide: Dansk design med amerikanske armbevægelser

18-02-2015: Danske Søren Rose rystede for fem år siden karriereposen og forfulgte en livslang passion for design og indretning. I dag driver han sit eget designstudio i New York – med en produktportefølje, der tæller flere end 50 design, og en grundopskrift, der lyder på lige dele dansk dna og amerikanske armbevægelser. Jyllands-Posten mødte ham i New York til en snak om at stå tidligt op, om at være fascinereret af det store i det små – og om at lade sig inspirere af dristige forgængere. Læs artikel

Guide: »Jeg designer til samtiden«

08-11-2011: Den italienske stjernearkitekt og designer Piero Lissoni har sat markante aftryk på bygninger, interiører og møbler de seneste 25 år, men har ingen ambitioner om, at hans bygninger overlever ham. Læs artikel

Nyhed: Former, der holder

18-01-2011: Det er kun tre år siden, Kasper Rønn og Jonas Bjerre-Poulsen stiftede designfirmaet Norm Architects. Alligevel har de formået at skabe deres helt egen stil, som tiltrækker både danske og internationale kunder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...