Find mere om:
Sådan får du en førstesal på dit hus | livsstil.guide.dk

Sådan får du en førstesal på dit hus

En ny førstesal kan give dig mere plads, lys og en bedre udsigt. Men før du bygger i højden, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Få gode råd fra arkitekter og bygningsrådgivere her.

Overvejer du, om en tilbygning eller en førstesal vil være den bedste løsning til at sikre familien mere plads? Det spørgsmål er der intet enkelt svar på, mener Lars Bo Poulsen, arkitekt. Før du træffer beslutningen, er der flere faktorer, du skal overveje.

»Hovedreglen er, at man skal opnå noget ekstra ved at udvide opad fremfor på jorden. Det skal give en udsigt over et smukt landskab eller muligheden for at få mere lys ind i boligen.«

»En anden god grund kan være, at der ikke er plads til at udvide på grunden, eller at man ønsker at bevare en stor have og derfor hellere vil bygge i højden,« siger Lars Bo Poulsen til Bolius.

LÆS OGSÅ: Parcelhus fik førstesal og udsigt over Limfjorden

Inden du begynder at drømme om førstesal på dit hus, skal du tjekke om lokalplanen og eventuelle servitutter på ejendommen spænder ben for dit projekt. Du kan selv kontakte kommunen, men det kan være en fordel allerede fra start at have en arkitekt med på sidelinjen.

Det havde familien Bach fra Åbyhøj, da de skulle udbygge deres bungalow fra et til to plan – et projekt, der udfordrede lokalplanen, og som krævede en ekstraordinær indsats fra familiens arkitekt Rasmus Bak.

Vigtigt med god dialog

Rasmus Bak gik allerede i skitsefasen i dialog med kommunen om projektet, og han fik ved hjælp af grundige skyggediagrammer og et nabovenligt design på førstesalen dispensation til opførslen. Huset er siden blevet nomineret til IdéPrisen 2015, som uddeles af Danske BoligArkitekter.

SE HUSET HER: Bungalow blev til moderne funkis i to etager

»Hvis vi kan se, et byggeprojekt er lige på vippen i forhold til at blive godkendt, tager vi et møde med kommunen på vegne af familien. Vi tager skitserne med og får afstemt forventningerne. Hvad kan lade sig gøre, og hvor går grænserne?«

»Når vi så får en bedre idé om, hvad kommunen er med på, prøver vi at udfordre dem lidt. Og så kører vi et parløb med familien, hvor vi tegner videre og når frem til det endelige resultat med kommunen på sidelinjen,« forklarer Rasmus Bak til Bolius.

Lad naboerne få taletid

Mens Rasmus Bak som arkitekt oftest står for dialogen med kommunen, råder han altid husejerne til selv at sørge for at få talt byggeprojektet igennem med naboerne.

»Det er vigtigt, man får taget en god snak over hækken. Uanset om byggetilladelsen kræver dispensation eller ej. Så man får forklaret naboerne, hvad ombygningen går ud på, og hvordan den tager hensyn til dem. At man for eksempel sørger for, at der ikke er direkte indkig i deres have,« siger Rasmus Bak.

Tjek konstruktionen og jordbundens bæreevne

Udover at få styr på byggetilladelsen, skal du også overveje, om førstesalen passer til din økonomi og husets konstruktion.

Prisen og byggeperioden er som udgangspunkt nogenlunde den samme for en tilbygning og en førstesal. Men hvis husets nuværende konstruktion ikke kan bære en førstesal og skal forstærkes, kan det fordyre projektet.

Bjørn Bo Klahn, bygningssagkyndig ved KLAHN Arkitekt og Byggerådgivning råder derfor alle, der overvejer førstesal, til at få en ingeniør til at lave geotekniske undersøgelser og beregninger af både jordens og konstruktionens bæreevne.

»Det er meget vigtigt at få den vurdering, inden man går i gang. Alt kan i princippet lade sig gøre, men det er et spørgsmål, om det kan betale sig. Hvis det viser sig, man skal have etableret nye bærende punkter midt inde i huset, gulvet skal brækkes op, og der skal støbes nyt fundament, begynder det at blive dyrt.«

LÆS OGSÅ: Hvis du brækker gulvet op, så undersøg om du har Radon

»Det gør også byggeprocessen længere og mere besværlig, og man kan måske ikke bare blive boende under ombygningen, som man ellers ville have gjort. I sådan et tilfælde kan en tilbygning måske være et bedre alternativ,« siger Bjørn Bo Klahn til Bolius.

Tag arkitekturen i ed – indvendigt og udvendigt

Langt de fleste huse kan til gengæld rent arkitektonisk bære en førstesal, mener arkitekt Lars Bo Poulsen.

»Det kræver, at man bruger penge på at gå efter en helstøbt løsning, hvor man arbejder med en samlet ny facade. For ellers kan den nye førstesal komme til at se påklistret ud. Men det gælder også for en tilbygning,« siger han.

Når det gælder den indvendige arkitektur er Lars Bo Poulsen ikke i tvivl om, at en førstesal giver et mere spændende hus.

LÆS OGSÅ: Få flere gode råd i sådan får du en 1 sal på dit hus

»Her kan vi arbejde med dobbelthøje rum og kontakt mellem etagerne. Og så handler det om at få huset til at hænge sammen, så det passer til familiens behov. Her skal man blandt andet tænke over, om man går efter at have tæt kontakt mellem have og terrasse og stue og køkken, eller man hellere vil have brugsrummene op i højden, hvor de får udsigten,« siger Lars Bo Poulsen til Bolius.

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Byg din egen træterrasse

11-05-2014: Det behøver ikke tage lang tid at bygge din egen træterrasse, men det handler om at være godt forberedt. Jyllands-Posten bringer her en guide til, hvordan du kan gøre drømmen til virkelighed. Læs artikel

Guide: Skab et flot skur

08-05-2014: Skure eller udhuse kan have vidt forskellige funktioner. Vi giver dig nogle råd med på vejen, hvis du går med planerne om at bygge dit eget. Læs artikel

Guide: Kan en tilbygning betale sig?

07-05-2014: Rækker husets kvadratmeter ikke længere til familien, så er løsningen måske at bygge til. Men er det overhovedet en god forretning? Læs artikel

Guide: Køkken i haven

15-02-2014: Eller næsten … I hvert fald rykkede familien her et stort skridt nærmere lyset og alt det grønne, da en trist 70'er-udestue blev til en arkitekttegnet køkkentilbygning med plads til hele familien. Og som ekstra gevinst gjorde hele huset kønnere – både udvendigt og indvendigt. Læs artikel

Guide: Sådan bygger du din egen træterrasse

17-04-2016: På kun en weekend kan du bygge en simpel træterrasse til at nyde sommeren på. Jyllands-Posten guider trin for trin, hvordan du kommer godt i gang. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...