Find mere om:
Guide: En vandhane kan også være bæredygtig | livsstil.guide.dk

Guide: En vandhane kan også være bæredygtig

Godt design er ikke bare smukt at se på, men også smukt i funktionen. Det er tanken bag det nye Sense-armatur fra Alessi og Oras, som designeren bag kalder en trojansk hest fyldt med ubevidste bæredygtige handlinger.

STOCKHOLM.

Vand er en af de vigtigste ressourcer i verden, og vi skal spare på det. Så hvordan gør vi det? Det spørgsmål stillede den unge colombianske designer Rodrigo Torres sig selv, da han fik til opgave at designe den nye vandhane Sense fra Alessi og Oras.

»Jeg er grundlæggende lidt doven og tager en masse dårlige beslutninger i hverdagen, når det kommer til at bruge vand. Jeg lader altid vandet løbe, når jeg børster tænder, tager lange bade osv., selv om jeg godt ved, jeg burde lade være. Man kan godt prøve at lære folk som mig at slukke for vandet, når de børster tænder, tænkte jeg – men hvad nu, hvis vi kunne få folk til at spare på vandet, uden at de skal tænke over det. Hvorfor ikke lave en trojansk hest?«, lød det begejstret fra designeren, da han præsenterede Sense i Stockholm denne uge.

Æstetisk funktion 

Der er gået tre år, siden ideen til det slanke armatur blev formet, og resultatet er blevet en vandbesparende hane, som selv slukker efter seks sekunder, og hvor der kommer mindre vand ud af, end i standardvandhaner, uden at det rigtig mærkes. Den tændes og slukkes med et let klik, fortæller Rodrigo Torres og slukker ubesværet for vandet med et behersket, vant dunk med en knyttet næve.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her

B971892405Z.1_20150205170228_000+GE2J1OOL.2-0.png

De nysgerrige tilhørere – undertegnede inklusive – bruger forsigtigt pegefingeren og opdager én efter én, at hvis man holder pegefingeren nede, kan man få vandet til at løbe længere tid end seks sekunder.

»Op til et minut,« lyder det fra designeren.

»Hvis man nu skal skifte ble på babyen på badeværelset eller ordne grøntsager i køkkenet, kan man jo godt få brug for mere vand.«

Men efter et minut slukker vandet altså. For funktionen er lige så vigtig som udseendet. Og Sense er lige så smuk indvendig som udvendig. I hvert fald, hvis det står til Rodrigo Torres.

Passion for patina

B971892405Z.1_20150205170228_000+GE2J1ONR.2-0.png

»Design handler i høj grad om skønhed, men for mig er den skønhed holistisk. Et godt design skal være smukt både indvendig og udvendig – i hele designobjektets væsen,« siger han og forklarer, at Sense oprindeligt er inspireret af et blad, hvor en dråbe vand er ved at glide af.

Det symboliserer tanken om at spare på vandet og passe på naturen. Og på den måde hænger formen sammen med funktionen og hele kongstanken bag designet: at der er skønhed hele vejen rundt om designet – også i form af den adfærd, den bruger har.

»Som designer er jeg en del af problemet. Så jeg må finde på løsninger, der er med til at løse problemet,« siger Rodrigo Torres.

Megatrenden bæredygtighed

Det lyder måske lidt højtflyvende, men der er ingen tvivl om, at det er en stolt designer, der præsenterer et design, der ikke bare er ”endnu en vandhane”, men som er gennemtænkt i helheden. Og han står ikke alene med de tanker. En af de største tendenser indenfor bolig og design er bæredygtighed, lyder det fra den svenske trendekspert Stefan Nilsson.

»Hvem vil gerne ud at købe en masse nye ting? Det er der ingen, der vil. Hvor vi tidligere var det, vi købte, definerer vi os i dag ved det, vi ikke køber. Vi ”down sizer” og reducerer,« siger han og uddyber:

»Hvor idealet før var Carrie fra tv-serien ”Sex and the City” med alle hendes shopping-poser, er det i dag billedet af en, der sidder derhjemme og slapper af med en bog.«

Oplev Kjærholm senior og junior sammen

Derfor spår han også, at vi kommer til at se langt mere teknologi på badeværelset, der kan hjælpe os med at spare på vandet og de andre miljøbelastninger. Så er du ikke allerede med på den grønne badebølge, kan teknologien nok snart hjælpe dig på vej.

Italiensk kreativitet, finsk finesse

  • Det kendte italienske designhus Alessi har i 12 år arbejdet sammen med den lige så kendte finske armaturproducent, Oras.
  • Det er indtil videre blevet til fem designserier til badeværelse og køkken, senest med de to Sense-armaturer, der blev præsenteret i denne uge på designmessen i Stockholm.
  • Sense koster hhv. 7030 kr. for køkkenarmaturet og 4725 kr. for badeværelsesarmaturet.
  • Jyllands-Posten var inviteret af Oras.

Guide: Forvandl dit badeværelse til en ægte wellness-oase

12-03-2016: Med lidt lækkert badesalt, duftlys og loungemusik kan du på et splitsekund forvandle dit badeværelse til en eksklusiv spa. Vi har samlet 15 badekar til din perfekte hjemmespa. Læs artikel

Guide: Få badeværelset, der vil gøre new yorkere misundelige

03-02-2016: Inspirationen til det rå, industrielle badeværelse, indrettet under de skrå vægge på femte sal, er hentet direkte fra The Big Apple, New York - og Nørreport Station i København. Læs artikel

Guide: Sig goddag til velværelset

04-10-2013: Et toilet er ikke bare en nødvendig hygiejne-genstand, der skal bringe fordøjelsens rester af dage. Nu skal toilettet og resten af badeværelset ose af velvære og give en følelse af sundhed, afslapning og skønhed. Læs artikel

Nyhed: Birk og bling på badeværelset

04-07-2013: Lyse træsorter i badeværelset kombineret med messing og marmor. Det er de nye tendenser på badeværelsesfronten Læs artikel

Guide: Undgå tungmetaller i din vandhane

19-01-2016: Der er skrappe myndighedskrav til de vandhaner, der må sælges i Danmark. Kig altid efter dråbemærket, når du køber en ny vandhane. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...