Find mere om:
Guide: Fem råd: Sådan undgår du skimmelsvamp | livsstil.guide.dk

Guide: Fem råd: Sådan undgår du skimmelsvamp

Der er fem steder i dit hus, hvor der ofte kan være skimmelsvampe. Se hvad du skal gøre for at undgå dem.

Vindueskarmen, kælderen og badeværelset - det er nogle af de steder, hvor skimmelsvamp oftere dukker op, men hvorfor?
Svaret er fugt. Se her, hvor skimmelsvamp oftest dukker op, og hvad du skal gøre, for at udgå svampene disse steder.

1. Kælderen

Hvorfor? Kælderen er konstant påvirket af fugt fra jorden, og skimmelsvamp i kælderen er oftere reglen end undtagelsen - det gælder både krybekælderen og den almindelige kælder.

Hvad gør du? Du skal sørge for god udluftning - ligesom i resten af dit hus. Luft ud to-tre gange om dagen i 5-10 minutter, men kun når luften udenfor er koldere end kælderluften. Lukker du varm sommerluft ned i din kølige kælder, skaber du kondensvand, der kan give skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: Fugt i kælderen

2. Vindueskarme

Hvorfor? Skimmelsvamp i vindueskarmene opstår, når der dannes kondens på indersiden af ruderne - typisk fordi vinduerne ikke isolerer nok, kombineret med at du ikke lufter tilstrækkeligt ud.

Hvad gør du? Luft ud! Har du gamle vinduer, kan det også være, de trænger til udskiftning. Ofte kan det økonomisk bedre svare sig at blot at udskifte ruden frem for at skifte hele vinduet.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du kondens på indersiden af vinduerne

3. Hjørner

Hvorfor? Hvis du oplever pletter af skimmelsvamp i hjørnerne i dit hus, skyldes det sandsynligvis en kuldebro altså et sted, der ikke er isoleret ordentligt, så kulde kan trænge ind, og varme slippe ud, og dermed kan der dannes kondens. Særligt huse bygget mellem 1930'erne og 1950erne har dette problem.

Hvad gør du? Du kan forsøge at efterisolere hjørnerne, men det kan være besværligt eller helt umuligt. Hvis området med skimmelsvamp ikke er større end 20x20 cm, er det ok at vaske det ned med et svampemiddel, men svampen vil naturligvis komme igen, med mindre kuldebroen fjernes.

LÆS OGSÅ: 3 produkter der fjerner skimmelsvamp

4. Badeværelset

Hvorfor? Det er næsten umuligt at undgå skimmelsvamp på badeværelset på et eller andet tidspunkt, da der er ekstra meget fugt her. Skimmelsvampene sætter sig ofte i de bløde fuger. De bløde fuger indeholder fungicider, der beskytter mod skimmelsvamp, men den beskyttende effekt aftager med tiden.

Hvad gør du? Luft ud. Både under og efter bad. Tør fugerne af efter hvert bad og hold dem rene.

LÆS OGSÅ: Hvordan udskifter du jordslåede silikonefuger på badeværelset

5. Loftsrummet

Hvorfor? Hvis du får skimmelsvamp på loftet, skyldes det ofte, at der ikke er nok ventilering, så fugten kan slippe ud. Er loftet fx blevet efterisoleret, kan det være, at isoleringen er blevet lagt for tæt op af tagudhænget, så luften ikke kan slippe ud her. Hvis du har stoppet for mange ting ind på dit loftsrum, kan det også forhindre ordentlig ventilering. Der kan også mangle en dampspærre i tagets isolering eller være for meget fugt pga. en utæthed i taget.

LÆS OGSÅ: Mangelfuld ventilation af tage

Hvad gør du? Gå dit tag igennem for utætheder, tjek om den fugtige luft har mulighed for at slippe ud, og om dit loft er isoleret korrekt med dampspærre. Det kan være en god idé at få en rådgiver til at vurdere, hvor problemet er.

Skimmelsvamp gror KUN, når der er fugtigt

  • Skimmelsvamp kan KUN gro på organiske materialer som fx træ, pap eller silikone, og når fugtigheden på overfladen er over 75 pct. (relativ fugtighed).
  • Og hvis fugtigheden kommer helt op på 90-95 pct. (relativ fugtighed), fx fordi der er kondens, vil skimmelsvampene vokse eksplosivt.

Kilde: Fagekspert og bygningskonstruktør i Bolius, Jeanette Standly Mikkelsen

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Test: Så meget betyder udluftning for dit indeklima

16-06-2016: Hvad sker der med dit indeklima, når du laver mad, tørrer tøj, tænder stearinlys og sover, og hvor meget betyder det, at du lufter ud? Det har Bolius’ fagekspert Rados Nenadovic testet. Se de vilde resultater. Læs artikel

Guide: Ni nemme råd til at holde på varmen

03-02-2014: Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her. Læs artikel

Guide: Adr, mit badeværelse lugter

12-08-2012: Lugter dit badeværelse også grimt? Læs, hvad årsagen kan være – og hvordan du slipper af med lugten. Læs artikel

Guide: Vælg materialer med omhu og spar kræfterne

23-04-2016: Når man bygger nyt hus eller renoverer det gamle, bør den fremtidige vedligeholdelse også indgå i overvejelserne, når man vælger materialer. For fakta er, at vinduesrammer af træ skal males, en lys pudset husfacade skal vaskes, massive naturtræsgulve slibes og kalk holdes nede på badeværelset. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...