Find mere om:
Huset skal være intelligent | livsstil.guide.dk

Huset skal være intelligent

De seneste år er der blevet bygget flere nye huse med moderne teknologi. Danskerne søger løsninger, der kan gøre en travl hverdag lettere.

Når danskerne skal bygge nye huse, så bliver der ikke sparet på den moderne teknologi. Lyset skal kunne justeres fra mobiltelefonen, og røgalarmen skal sende en sms, hvis der er røg i huset, når der ikke er nogen hjemme.

Hos elektrikerkæden Lauritz Knudsen mærker man den voksende efterspørgsel på moderne teknologi, når der bliver bygget nye huse, fortæller Jesper Plass, der er produktionschef hos Schneider Electric, der ejer Lauritz Knudsen.

»Før var der flest, der bare ville kunne styre lyset, men i dag går folk mere og mere efter at få implementeret flere ting i huset,« siger han.

Lauritz Knudsen er en af de leverandører, der sælger løsninger, hvor alt teknologien er samlet i en pakke, der bliver kaldt det intelligente hjem. Brugerne anvender derfor den samme brugerflade, uanset om de vil ændre lysstyrken i huset, skrue op for varmen eller slå tyverialarmen til.

Det intelligente hjem bliver oftest installeret i nybyggede boliger, fordi det kræver en særlig kabelføring. Kablerne ligger bag væggene, og det kræver derfor en totalrenovation, hvis man vil installere dem i et færdigbygget hus. Kabellægningen er dog sjældent noget, som husbyggerne selv går i gang med.

»Mange kunder efterspørger en professionel installation, fordi de gerne vil have det som en integreret del af deres bolig. Det skal være pænt, og de kaster sig derfor ikke ud i gør det selv-løsninger,« forklarer Jesper Plass.

Når kablerne først er installeret, kan brugerne frit ændre i indstillingerne for husets funktioner. Husejerne kan for eksempel indstille varmepumpen til at skrue ned for varmen om aftenen eller indstille gardinerne i vinduet til at rulle op, når det er tid til at stå op.

Det intelligente hjem er mest udbredt i storbyområder som København, Aarhus og Trekantsområdet, og det kan forklares ved, at det er der, hvor der bor flest mennesker.

Gør hverdagen lettere

Det er ikke kun i Danmark, at det intelligente hjem er på vej frem. En international rapport fra Ericsson Consumer Lab viser, at hver anden deltager i undersøgelsen er stærkt interesseret i mulighederne i det intelligente hjem. Deltagerne i undersøgelsen kommer fra Sverige, Spanien, Rusland, Chile og USA.

»Det er tydeligt, at intelligente hjem er noget, som optager mange mennesker. Det er en kunst at få arbejde og familieliv til at balancere, og der er en stigende forståelse af, at moderne teknologi i hjemmet kan aflaste og hjælpe mennesker i hverdagen,« siger René Skytte Christoffersen, der er strategisk direktør hos Ericsson Danmark.

Muligheden for at kunne kontrollere funktionerne i hjemmet er det, der motiverer de fleste til at investere i et intelligent hjem, viser undersøgelsen fra Ericsson. Det er en motivationsfaktor, som Jesper Plass fra Laurtiz Knudsen kan nikke genkendende til.

Han mener, at udbredelsen af intelligente hjem skyldes, at den moderne teknologi gør hverdagen lettere. Med et intelligent hjem er det let at betjene de forskellige funktioner i huset.

Betjeningen foregår via en skærm på væggen eller en smartphone, der er forbundet til varmepumpen, ventilationen, lysinstallationen og husets andre funktioner.

49864914.jpg

Jesper Plass forklarer, at det intelligente hjem skal betragtes som en maskinmester i huset, der automatisk sørger for en masse ting, som man ikke selv skal bekymre sig om.

»Du skal ikke være en slave af systemet, det skal være din tjener. Du fortæller det bare én ting, og så sørger det automatisk for resten. Med simple brugerflader giver du kommandoen til systemet, som så automatisk udfører alt det avancerede, uden at du skal tænke over det,« siger han.

De kloge løsninger er her allerede

Det er muligt at indstille systemet til, at der sker flere ting, selv om du kun trykker på én knap. Denne funktion gør det lettere at lukke ned for energiforbruget, når man går i seng eller forlader huset.

Når en bruger fortæller systemet, at de går i seng, vil huset automatisk indstille sig på det og sørge for at slukke lyset, skrue ned for varmen og låse døren.

Øget sikkerhed

Muligheden for at forbedre sikkerheden i huset er en af de andre store motivationsfaktorer, der gør folk interesserede i det intelligente hus, viser undersøgelsen fra Ericsson.

I undersøgelsen svarer hver fjerde, at muligheden for at forbedre sikkerheden i huset er det, der ville motivere dem til at investere i et intelligent hjem.

B972083907Z.1_20150918114209_000+GBCNS9IU.1-0.jpg

Sikkerheden i hjemmet kan forbedres på flere måder. Det intelligente hjem kan for eksempel programmeres til, at det giver besked, hvis der der er røg i et rum, eller hvis der er fugt i kælderen, hvis man har røgalarmen eller en fugtmåler koblet sammen med systemet. Det har ifølge Jesper Plass den fordel, at det fjerner en række bekymringer fra boligejerne.

»Det fjerner nogle bekymringer og opgaver fra hverdagen. Man skal man bare fortælle systemet, hvad det skal holde øje med, og så får man automatisk besked, hvis der sker ændringer, man skal være opmærksom på. Det er utrolig komfortabelt for brugeren,« siger Jesper Plass.

Sikkerheden kan også styrkes ved, at husejerne installerer videoovervågning, digitale låse og andre alarmsystemer, der giver besked, hvis der er nogen, der prøver at bryde ind i huset.

Den store interesse for at forbedre sikkerheden i hjemmet kommer ikke bag på René Skytte Christoffersen fra Ericsson Danmark.

»Sikkerheden i hjemmet har vel altid optaget mennesker, og det er derfor meget naturligt, at man er interesseret i, hvordan intelligente hjem kan bidrage til øget sikkerhed og dermed fjerne en bekymring i det daglige,« siger han.

Samlet i én app

Boligejerne kan også anvende funktionerne i det intelligente hus til at skabe en sikkerhed omkring deres energi- og vandforbrug, så de undgår, at forbruget ikke løber løbsk.

10 ting, der kan lette dit liv som boligejer

Det er nemt for boligejerne at kontrollere deres forbrug og sikre sig, at de ikke bruger mere vand eller energi end beregnet. Det er en funktion, som er oppe i tiden, fortæller Jesper Plass:

»Det er meget oppe i tiden at kunne holde øje med sit forbrug på en smartphone. Der er mange, der godt kan lide at kunne sammenligne dagens forbrug med det, de havde i går eller for et år siden.«

Årsagen til den voksende interesse for intelligente hjem skal findes i den øgede brugervenlighed, forklarer Jesper Plass fra Lauritz Knudsen. Han mener, at det er afgørende, at brugerne i dag kun møder én brugerflade, der kommunikerer med lysinstallationen, tyverialarmen, varmepumpen, ventilationen og de andre forskellige funktioner i huset.

»Før skulle brugerne have mange forskellige apps for at kunne betjene de forskellige systemer, men udviklingen er gået hen imod at samle det hele i én app, så brugerne kun skal benytte sig af en brugerflade,« siger Jesper Plass.

De seneste år har Lauritz Knudsen og andre leverandører inden for området arbejdet på at udvikle systemer, der kan samle de forskellige systemer i ét.

Udviklingen hen imod en samlet brugerflade har taget fart de seneste år. I 2010 kunne Laurtiz Knudsen præsentere deres første app til smartphones, der samler de forskellige systemer, og to år senere var appen også klar til at bruge på tablets.

Undersøgelsen fra Ericsson viser, at pakkeløsningerne er eftertragtede hos brugerne. Deltagerne i undersøgelsen mente, at det intelligente hjem ikke var brugervenligt nok, fordi de ofte var nødt til at anskaffe en masse udstyr, kabler og apps, før de kunne anvende de forskellige tjenester i huset.

I undersøgelsen svarede fire ud af ti deltagere, at de ønskede, at funktionerne i huset var bedre integreret i én brugerflade. Men der var også en stor del, der efterspurgte mere støtte og rådgivning, når de skulle bruge den nye teknologi i dagligdagen.

»Det er klart, at den øgede kompleksitet er en barriere for mange. Det ideelle intelligente hjem skal være let at opdatere og vedligeholde, og det skal være let at bruge for alle familiemedlemmer. Her er udfordringen nok, at der ofte er nogen i familien, der ikke interesserer sig for gadgets og elektronik, og det bliver en udfordring for producenterne,« siger René Skytte Christoffersen.

Det intelligente hus

Lys
Du kan tænde og slukke for lamper samt justere lysstyrken. Lampen i soveværelset kan for eksempel indstilles til kun at lyse lidt op, hvis du tænder den om natten.

Varme
Juster temperaturen i dit hus med det intelligente hjem. Hvis du kommer hjem fra ferie, kan du indstille varmepumpen til at varme huset op, et par timer før du er hjemme.

Ventilationen
Indstil ventilationen i dit hus efter dit behov. Vil du ikke forstyrres af lyden fra en blæser, når du sover, kan du indstille blæseren til at slukke, når du går i seng.

Alarmsystemer
Du kan koble forskellige alarmsystemer til det intelligente hjem. Blandt andet kan du modtage en sms fra din røgalarm, hvis der er røg i huset, eller få en besked, hvis der er fugt i kælderen.

Undersøgelsen

  • Rapporten ”Conntected Homes” fra Ericsson Consumer Lab viser, at:
  • Næsten halvdelen af deltagerne udtrykker stærk interesse for det intelligente husbyggeri
  • De tre største motivationsfaktorer er muligheden for at kunne kontrollere funktionerne i hjemmet, øget sikkerhed og muligheden for at vise, at man er med på den seneste teknologibølge.
  • Fire ud af ti ønskede, at funktionerne i huset var bedre integreret i én brugerflade.

Guide: Det skal du huske, inden du rejser på sommerferie

22-04-2016: Sørg for, at dit hus ser beboet ud, og få venner eller naboer til at besøge huset med jævne mellemrum. Læs artikel

Guide: 10 intelligente gadgets til hjemmet

21-02-2016: Fra køleskabe med touchskærme og app-styrede komfurer til et centralt styret sikkerhedssystem. Her er ti gadgets, der ifølge gadgetekspert David Guldager kan gøre hjemmet lidt ”smartere”. Læs artikel

Nyhed: Så mange brændeovnsindehavere kender ikke reglerne for fyring

07-01-2016: Selvom knap hvert fjerde danske hjem har brændeovn, kender hele 23 pct. af brændeovnsindehaverne ikke reglerne for fyring i brændeovn. Læs her, hvad du må og ikke må fyre med. Læs artikel

Guide: Pas på indeklimaet, når du energirenoverer

08-11-2014: Det kan være godt for både indeklimaet, huset og pengepungen at energirenovere sit hus, men det skal gøres rigtigt, hvis man skal opnå et lav energiforbrug samtidig med et godt indeklima. Læs artikel

Guide: De kloge løsninger er her allerede

06-09-2014: Grobunden for intelligente spareløsninger i de danske hjem er allerede til stede. Nu skal løsningerne indføres og sættes sammen, så boligejerne kan bruge dem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...