En tur rundt i Marie Lind og Christian Tasts hus på Fyn kan bedst beskrives som en tur ned ad bakke. Vi begynder turen på toppen, nærmere bestemt i 13-årige Lukas’ værelse. Det er placeret i den ene ende af huset i børnenes afdeling, som han deler med sine to mindre søskende, Molly på 5 år og Otto på 3.
Alle tre har hver sit værelse på kun syv kvadratmeter med udgang både til haven og til et større fællesrum, hvor der kan leges, spilles og sysles med kreative aktiviteter. Hele børneafdelingen kan lukkes af med en skydedør fra resten af huset. Det er både en god løsning, når børnene har kammerater med hjem og vil være sig selv, eller hvis forældrene har gæster og måske vil samtale under rolige former.
Det sidste sker nu sjældent hos Marie og Christian og deres tre børn, for her er i den grad tale om en familie, der elsker at være sammen, og det afspejler sig i indretningen af huset, som arkitekt Iben Schlanbusch fra tegnestuen B19 og medlem af Danske BoligArkitekter har tegnet.
Link: Se flere projekter af Iben Schlanbusch her
Bortset fra børneafdelingen og de to badeværelser består huset faktisk af ét stort rum, der fordeler sig på flere forskudte planer. Køkkenet ligger på samme niveau som entré og badeværelse.
Et trin længere nede er spiseafdelingen, herfra kan man gå op i forældresoveværelset eller ned i opholdsstuen og videre til kælderen, hvor der er vaske- og teknikrum samt badeværelse. Længst inde i et mørkt hjørne har ejerne tillige bygget en bred alkove, hvor man kan smide sig på sengen og se TV – i øvrigt husets eneste.
Parret fik kontakt til Iben Schlanbusch, der har tegnestue i København, via Maries kusine, som selv er arkitekt. Hun ville ikke blande familierelation og arbejde sammen og havde derfor sagt pænt nej tak til at tegne dereshus. Dog lykkedes det hende at få talt Christian og Marie fra en gammel drøm om at bygge et rundt hus.
- Vi havde tegnet nogle skitser, men hun stillede os simpelt hen så mange gode spørgsmål, at vi til sidst kunne se, at det ikke ville fungere, griner parret.
Da Iben Schlanbusch fik opgaven, gik hun som det første i gang med at spore sig ind på, hvad det var for nogle mennesker, hun skulle tegne hus til.
- Det er en meget vigtig fase, som en arkitekt ikke må nedprioritere, ellers kan man ramme helt ved siden af. Det er vigtigt, at forstå de mennesker, der skal bo i huset, kende deres værdier og vide, hvordan de lever. I tilfældet med Christian og Marie var det ret nemt at tune sig ind på, hvad de ville ha’, og de blev faktisk glade for den første skitse, som jeg præsenterede. På den måde var det et mønsterforløb mellem arkitekt og bygherre, fortæller Iben Schlanbusch.
Da skitserne til huset lå klar, kontaktede Christian flere lokale tømrerfirmaer, men ingen af dem kunne løfte opgaven. I stedet fik han en aftale med typehusfirmaet Skovbohuse, der ud fra Iben Sclanbusch’ tegninger konstruerede og opførte råhuset – men kun selve trækonstruktionen. Alle ydervæggene inklusive isolering og beklædningen har ejeren selv bygget. Og her afveg familiens ønsker fra det gængse både hvad angår isolering og facadebeklædning.
- Vi vil ikke bo i en plasticpose. Jeg har før haft problemer med psoreasis og tilskrev det, at jeg på det tidspunkt boede i et nyt og helt tæt hus, der var isoleret med rockwool og dampspærre, som jo er det mest almindelige. Derfor har vi valgt at isolere med træfiber. Væggene i huset er heller ikke malet med plasticmaling - det ville jo ødelægge det hele - men med en lerholdig maling, så husets kan ånde. Det giver et perfekt indeklima, og samtidig er huset topisoleret, fortæller Christian Tast.
Det sidste vidner familiens varmeregning da også om. Efter at familien nu har ”prøvekørt” huset gennem to vintre, kan de nemlig konstatere, at deres varmeregning er på siger og skriver nul kroner. Solcelleanlægget leverer strøm til varmepumpen, som styrer jordvarmen. Familiens samlede strømforbrug er dog lidt større, end solcellerne kan klare, men en elregning på beskedne knap 300 kroner er, hvad familien må ud med om måneden.Læs mere om bæredygtige boliger
Råhuset blev opført på tre uger, men hele byggeriet tog omkring to år. Det er prisen, når man som Christian Tast vælger at stå for alt det øvrige helt alene - bortset fra lidt hjælp i ny og næ fra venner og bekendte.
Rustikt badeværelse med stengulv – træbeklædningen med hylden er lavet ud af krydsfiner, som byggefirmaet fik til overs.Marie har mest fulgt arbejdet fra sidelinjen, da yngstemanden Otto meldte sin ankomst, mens byggeriet var på sit højeste. Huset var også kun delvist færdigt, da familien rykkede. Men selv om det var en lang proces, tænker de ikke tilbage på den som noget hårdt og opslidende.- Det er lidt ligesom at føde børn, man glemmer hurtigt bagefter, hvor ondt det gjorde, griner Marie.
Også Christian har oplevet det at bygge selv som en positiv oplevelse og tilføjer:
- Man siger jo, at der er tre ting, som en mand må gøre her i livet: Få et barn, bygge et hus og skrive en bog. Nu mangler jeg kun at skrive en bog.
Christian Tast er højskolelærer og havde stort set ingen erfaring med byggeri, inden han kastede sig ud i at bygge familiens hus. Til gengæld er han et udpræget kreativt menneske, der lader sig skræmme af store udfordringer.
- Det var en gammel drøm for mig at bygge et hus, og jeg fortryder bestemt ikke, at jeg gjorde det.
Han understreger dog, at det først og fremmest er lysten, der skal drive værket. Til andre lyder hans råd derfor: Gør det ikke for at spare penge - gør det kun, hvis du brænder for det.
- Hvis jeg regner på de arbejdstimer, som jeg har brugt, er jeg ikke sikker på, at jeg har sparet noget. Som privatperson får du heller ikke altid den rabat på byggematerialer, som et tømrerfirma kan få.
Løsningen med at lade et byggefirma opføre rådhuset og være medbygger viste sig i det her tilfælde, at have flere uventede fordele. Råhuset blev opført på tre uger, hvor firmaet også stod for etablering af jordvarmeanlægget.
- Fordelen var blandt andet, at tømrerne fra byggefirmaet efterlod ret mange byggematerialer, som jeg har kunnet anvende andre steder i huset, siger husejeren.
Han har generelt nydt håndværksarbejdet.
- Selvfølgelig vil en professionel måske tænke, at finishen visse steder kunne have været pænere, men generelt er jeg meget stolt over resultatet og glad for, at jeg udlevede drømmen.
Fakta om huset
Grund: 1.500 kvadratmeter.
Huset: 208 kvadratmeter plus 48 kvadratmeter carport og redskabsrum.
Facader: Træspån fra Thorslunde Træ – tagspaan.dk
Tag: Tagpap
Træ/alu vinduer med tre lag glas - Auraplus fra Rationel.
Væggene er behandlet med lerbaseret maling fra levendefarver.dk
Kvadratmeterpris: 11.000 kr. eksklusiv byggegrund.
Arkitekthonorar: 55.000 kr.
Familiens krav til huset
1. Arkitektur: Huset skulle følge grunden og respektere skrænten – de ønskede ikke et hus i ét plan.
2. Indeklima: Familien ønskede ikke traditionel isolering og dampspærre. Christian har haft problemer med psoreasis og har det ikke godt i moderne, tætte huse. Derfor er huset isoleret med træfiber med dampspærre i papir. Det giver et åndbart hus. Desuden er væggene malet med en lerbaseret maling.
3. Energi: Huset varmes op med jordvarme og solcellerne leverer det meste af familiens strømforbrug. Månedlige udgifter til el lyder på mellem 200 og 300 kroner.
Tagspån eller shingles
Tagspån, tækkespån eller shingles, som de også kaldes, er mindre stykker træ i lige store stykker, som bliver lagt på taget, gavlen eller på facaden.
Materialet benyttes relativt sjældent herhjemme, men har faktisk været kendt i Danmark siden vikingetiden. Tagspån er tidligere blevet brugt som tag- og facademateriale på udhuse og landbrugsbygninger samt på vindmøller og bornholmske rundkirker. På møllerne og rundkirkerne er træspån blevet brugt på grund af materialets føjelighed og holdbarhed, der gør det velegnet til at dække de krumme og kegleformede flader. Tagspån er stadig meget brugt i de øvrige skandinaviske land samt i Øst- og Centraleuropa, fx omkring Alperne.
I flere af USA's stater og Canada er beklædning med cedertræsspån meget almindelig, de såkaldte cedar shingles. Det er også denne type, der er brugt til Christian Tast og Marie Linds hus.
- Vi valgte at beklæde huset med cedertræsspån, fordi det er smukt, og så kræver det meget begrænset vedligeholdelse, siger Christian Tast.
Thorslunde Træ i Svinninge har leveret de spåner, som er brugt til huset på Fyn. Ejeren af virksomheden Arne Houmann har oplevet en stigende interesse for materialet. Især fordi træ generelt er et populært materiale. Det mest almindelige er at bruge tagspån til tage, fx har virksomheden lige leveret tagspån i akacietræ til et nybygget hus, og på sit eget tag har han lagt spån af trykimprægneret lærketræ. Men tagspån bruges også indimellem som dekoration til mindre flader.
Prisen for tagspån ligger omkring 300 kr. pr. kvadratmeter. Ifølge Arne Houmann kan et tag i lærketræ holde mellem 75 og 100 år.
DANSKE BOLIGARKITEKTER
Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere.
Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer er dækket af Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.
Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter på danskeboligarkitekter.dk