Find mere om:
Nordisk kubisme, lavenergi og natur | livsstil.guide.dk

Nordisk kubisme, lavenergi og natur

Glas, råt træ, beton, klinker, moderne kunst og møbelklassikere skaber kontraster i et nybygget laveenergihus. Inspirationen til det stramme, kubistiske træhus er hentet i Sverige, men er opført på en dansk naturgrund i det nordsjællandske landskab.

I mange år boede familien på en gammel, historisk gård lige over for et ældre hus på den anden side af vejen, og ofte faldt tanken på, hvor skønt det kunne være at bo dér i stedet – lige ud til de store, frie arealer stødende op til den nordsjællandske skov. I 2012 stod huset med en kæmpestor naturgrund samt gammel, frodig køkkenhave pludselig til salg. Michelle Hartmann og hendes mand Henrik Hartmann var ikke spor i tvivl. De købte hele herligheden, lod det gamle, udslidte hus rive ned og gik i samarbejde med Henrik Hartmanns barndomsven, arkitekt Thomas Snog fra Ai Gruppen, i gang med at tænke nybyggeri, bæredygtighed og lavenergi.

»I mange år luftede min mand vores hund i området og drømte om, hvor skønt det kunne være at bygge sit eget hus på den grund, og nu bor vi her,« siger Michelle Hartmann med glæde i stemmen.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IQ8.1-0.jpg

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1J1F.1-0.jpg

Ønsket var at bringe naturen og lyset ind i huset via store gulv-til-loft-glaspartier og på den måde få inde- og udeliv til at flyde sammen. Inspirationen til huset er hentet i Sverige, hvor ejendomme ofte er beklædt med træ. Byggeriet er derfor opført i to etage, og facaderne beklædt med naturfarvede, lodrette Kibony-træstave.

Jordvarme og lavenergi

Parret ønskede et hus, som var bygget til at gå fremtiden i møde, og hvor de ikke var afhængige af olie. Derfor er der installeret jordvarme, hvilket også giver et rigtig godt indeklima. Automatiske persienner er installeret og er også med til at regulere varmemængden og dermed indeklimaet. Det er et lavenergihus med gulvvarme – lagt under henholdsvis egeplanker og klinkegulv i energiklasse A, og det er efter de skrappe energimæssige krav registreret som et certificeret passivhus.

Det har taget to år at få bygget huset, der i foråret 2015 stod klar til indflytning.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IQV.1-0.jpg

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1JH2.1-0.jpg

Sådan bor de kreative selv

Grunden er på ca 1.600 kvm og primært anlagt som en stor græsplæne. Hertil kommer så en stor, gammel køkkenhave, som en god ven af familien tager sig kærligt af. Villaen er i to plan – på i alt 250 kvm – med et køkkenafsnit i stueplan bygget vinkelret på og med en altan ovenpå med adgang fra første sal.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IRV.1-0.jpg

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1J21.1-0.jpg

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IQJ.1-0.jpg

Find dit pusterum i boligens offline-zoner

De kubeformede, sammensatte elementer beklædt med lodrette trælameller og vinduespartier med kontrastfulde sorte alu-rammer folder sig flot ind over hinanden og skaber terrasser ud fra huset samt overdækninger, ugenerte uderum og parkeringsareal.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1J4S.1-0.jpg

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1ISO.1-0.jpg

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IVH.1-0.jpg

»Vi har indrettet vores bolig med store fællesrum i stueetagen, med en stor møblerbar entre med trappe i glas og stål til første sal, to stuer, den ene et par trin forskudt i forhold til den anden, og med store gulv-til-loft-glaspartier, der virkelig giver en en følelse af at få naturen helt ind i stuen. Køkken-alrummet er placeret vinkelret på og forældresoveværelse, arbejdsværelse samt vores to børns værelser er så placeret på førstesalen,« fortæller Michelle Hartmann.

Uhøjtidelig stemning

Overalt i den rummelige bolig strømmer lyset ind fra de mange store glaspartier, og suppleret af den meget enkle møblering virker helheden dejlig uhøjtidelig og let. Gulvlange, grå hørgardiner og persienner for vinduerne giver mulighed for at skærme lidt for solen. Der er skydedøre med udgang til enten have, terrasse eller altan – ud fra stort set alle rum. Og især på første sal er udsigten ud over de naturskønne områder helt unik.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1J1I.1-0.jpg

»De mange hvide vægge er oplagte til god, farverig kunst, og så giver det et friskt pust til vores ellers meget monokrome stil og farvevalg,« lyder det fra Henrik Hartmann.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IUV.1-0.jpg

Hyggestrik til Fido

De senere år har stået i nybyggeriets tegn, og først for nylig flyttede de fra deres lavloftede og romantiske bondehus på den anden side af gaden og ind i deres drøm af en bolig. De har på fornemste vis alligevel formået at forene country chill med deres nye og mere city cool stil.

B972282107Z.1_20160506134757_000+GSUT1IPE.1-0.jpg

Henrik lufter stadig familiens hund i området, men nu ser han ind på sit drømmeprojekt og kan med stolthed sige: »Drømme er til for at blive ført ud i livet«.

Fem hurtige til Michelle Hartmann:

1. Det bedste ved huset er følelsen af meget lys og rum.

2. Jeg elsker at ligge i min seng søndag morgen og kunne nyde udsigten direkte ud over de åbne landskaber.

3. Hold fokus – byggeprocessen kan de færreste forestille sig, men man skal jo igennem det, og alt bliver godt til sidst, skal man huske.

4. Vi har valgt at indrette med få farver, så der er bedre plads til at sprælle med kulørerne i kunsten på væggene.

5. Det er en rigtig god følelse at vide, at vi med vores byggeri er med til at passe på naturen og miljøet.

HVEM, HVAD, HVOR

Her bor: Michelle Hartmann og hendes mand Henrik Hartmann, som begge er selvstændige, med deres to børn og en hund.

Hvad: Nybygget lavenergi helårshus.

Hvor: Nordsjælland.

Reportage: Arkitektegnet lavenergihus gør familien selvforsynende

03-11-2014: I Birkerød fandt Brian Prüss og familien den perfekte grund, og sådan startede drømmen om et arkitekttegnet og energivenligt typehus. I dag er familien stort set selvforsynende ved hjælp af jordvarme og solceller. Læs artikel

Guide: Fyr op for fyrretræ, knaster og råt træ

19-02-2016: Boligen her er et klart eksempel på, at selvom fyrretræ er en billig træsort, kan det se super eksklusivt ud. Læs artikel

Nyhed: Boligejere vælger de små energirenoveringer

22-09-2015: Boligejerne gennemfører i langt højere grad de mindre forbedringer frem for omsiggribende renoveringer. Læs artikel

Reportage: Med klitterne i baghaven

14-09-2015: I det gamle sommerhusområde Solrød Strand syd på Sjælland er fritidshusene næsten helt afløst af parcelhuse. Så da Morten Jul fandt en grund i byen med et sommerhus til nedrivning, slog han til og byggede sit drømmehus i moderne arkitektur integreret med klit, strand og hav. Læs artikel

Guide: Verdenskendte arkitekter fortolker Syveren

18-07-2015: En grønbenet skønhed, en nytænkende skal, en lag på lag-stol. Bjarke Ingels, Zada Hadid og fem andre toparkitekter har lavet hver deres fortolkning af Syver-stolen i anledning af dens 60 års fødselsdag. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...