Find mere om:
Pas på: Tage har flest byggeskader | livsstil.guide.dk

Pas på: Tage har flest byggeskader

Der laves klart flest byggefejl, når der lægges nye tage eller ændres på det eksisterende tag. Læs hvorfor, og find ud af, hvordan du undgår skader, når du skal have lavet tagarbejde.

Der er grund til at være opmærksom, hvis du skal have nyt tag eller lavet ændringer på dit eksisterende tag. For skader på tagdækning og tagkonstruktion er topscoreren, når det gælder byggeskader.

Det ses tydeligt i de sager, der havner i Byggeriets Ankenævn. Ca. en fjerdedel af de 662 sager, nævnet behandlede i 2012, handlede om fejl i tagdækning eller tagkonstruktion. Ifølge direktør for Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen har det set sådan ud i alle år.

LÆS OGSÅ: Byggesjusk, hvad gør du, når du opdager det?

Boligejere går til Bolius med byggeskader på tage

Når boligejere kontakter Bolius angående byggeskader handler det oftest også om fejl i taget.

- Der er altid stor risiko for fejl i sammenbygningsdetaljer, og dem er der mange af, når man skal lægge et tag. Undertag, tagbelægning, tagrende, isolering, ventilation og mange andre elementer skal spille sammen, siger Bjørn Bo Klahn, ansvarlig fagekspert for tilsyn i Bolius.

LÆS OGSÅ: Typiske skader på tage

Tage er komplicerede

Ifølge Michael H. Nielsen er der flere forskellige grunde til, at tagkonstruktioner volder så mange problemer.

- Det skyldes for det første, at det er et område, hvor der bliver lavet meget arbejde - mange tage bliver udskiftet. Og så er det en konstruktion, hvor fejl viser sig meget hurtigt. Taget er husets paraply, så hvis der er fejl, viser det sig hurtigt – det regner ind.

- Og så er det ofte komplekse konstruktioner. Der skal ofte både laves undertag, skotrender, isoleres og laves dampspærre. Der er mange ting i spil, siger Michael H. Nielsen.

Foto: Udlånt af Rockwool

Tjek om håndværkeren er god til tage

Ifølge Michael H. Nielsen har Dansk Byggeri længe været opmærksom på problemet med tagene. Derfor har der været særlig fokus på at undervise medlemmerne i tagkonstruktioner og tagdækning på lærlingeuddannelserne og på efteruddannelseskurser.

- Men fejl optræder desværre alligevel. Og derfor gælder det for boligejere om at få referencer på de håndværkere, de vælger. Der er flere firmaer, der har specialiseret sig i tagdækning.

- Men en almindelig tømrer skal i princippet også vide alt om tagdækning – fra undertaget til ventilation i forbindelse med isolering. Men find ud af, om han har lavet tag før – og om du kan få anbefalinger på ham, råder Michael H. Nielsen.

LÆS OGSÅ: Valg af håndværker

Få en rådgiver til at tjekket taget

Bjørn Bo Klahn, Bolius, mener også, at det er altafgørende at få professionel rådgivning og en arkitekt, bygningskonstruktør eller ingeniør til at projektere taget. Det vil sige tegne og beregne konstruktionen og sikre, at alt lever op til gældende lovgivning, og at der isoleres og ventileres korrekt.

- Hvis du får en dygtig rådgiver med på projektet, vil det også være en god idé at få vedkommende til at føre tilsyn med byggeriet undervejs. Det sikrer en løbende kvalitetssikring. Og det skaber fokus over for håndværker eller entreprenør om, at byggeriet bliver kvalitetssikret, forklarer Bjørn Bo Klahn.

LÆS OGSÅ: Tilsyn med byggeprojekter

Tilsyn mindsker antallet af skader

Det er Michael H. Nielsen enig i. Han henviser til, at offentlige byggerier næsten har fået helt bugt med byggeskader. Fejlprocenten er gået fra omkring 30 procent til omkring 4 procent. Det viser tal fra Byggeskadefonden, hvor der behandles sager om støttede byggerier.

Michael H. Nielsen mener, det skyldes, at der på offentligt støttede byggerier er professionel rådgivning og tilsyn hele vejen igennem byggeprocessen - ligesom man er bevidst om, hvem man sætter til at udføre opgaverne. Det kan overføres på privat boligbyggeri, mener han.

- Hvis du er i tvivl om det byggeri eller de konstruktioner, du skal have lavet, så sørg altid for at knytte en professionel rådgiver til. Som minimum ved kontraktindgåelse, og når håndværkeren skal aflevere opgaven. Så får du en større sikkerhed for, at der ikke er byggefejl, du bagefter skal bruge lang tid på at få rettet eller køre sag om, råder han.

Top 5 over mest udbredte byggefejl

 2012/20112010/20092008/20072006/2005
Tagdækning + tagkonstruktion24 %28 %21 %22 %
Vinduer og yderdøre16 %13 %11 %11 %
Tunge ydervægge12 %11 %13 %11 %
Lette gulve10 %10 %13 %11 %
Køkkener3 %7 %6 %---

Kilde: Procent af afgørelserne fra Byggeriets Ankenævn, Årsopgørelse 2012

Guide: Sådan vælger du det rigtige tag

26-05-2016: Danny Kromanne er direktør i et af Danmarks største tagfirmaer, Jydsk Tagteknik A/S, og han giver her sine bedste råd til husejere, der går med planer om at skifte taget ud. Læs artikel

Guide: Vælg materialer med omhu og spar kræfterne

23-04-2016: Når man bygger nyt hus eller renoverer det gamle, bør den fremtidige vedligeholdelse også indgå i overvejelserne, når man vælger materialer. For fakta er, at vinduesrammer af træ skal males, en lys pudset husfacade skal vaskes, massive naturtræsgulve slibes og kalk holdes nede på badeværelset. Læs artikel

Guide: Her er seks ting, du skal tjekke på dit tag inden vinteren

23-10-2015: Har du ikke gennemset dit tag, inden vinteren sætter ind med regn, blæst og sne, kan det få store konsekvenser. Læs artikel

Guide: Ni typiske problemer ved parcelhuse

08-12-2014: Mange parcelhuse er desværre født med problemer i konstruktion og funktion, der giver boligejeren problemer over tid. Læs om parcelhusets børnesygdomme her. Læs artikel

Guide: Når regnen regner oppe på taget

10-10-2014: Regn og storm er efterårets ballademagere, og skarnsstregerne kan gå ud over dit hjem. Giv huset et tjek og bliv klar til sæsonens vand, blæst og kulde. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...