Find mere om:
Guide: Sådan vælger du det rigtige tag | livsstil.guide.dk

Guide: Sådan vælger du det rigtige tag

Danny Kromanne er direktør i et af Danmarks største tagfirmaer, Jydsk Tagteknik A/S, og han giver her sine bedste råd til husejere, der går med planer om at skifte taget ud.

Sommeren er stadig ung, og måske overvejer du at skifte taget på huset, imens vejret er godt. Konstruktionen på dit hus, boligens værdi og mulighederne for at få ordentlig vejledning og garanti er de faktorer, som spiller ind, når man skal udskifte sin tagbeklædning.

Et nyt tag er en stor beslutning, og desværre ender nogle husejere med at få et tag, der ikke er i orden, fortæller Danny Kromanne, direktør for Jydsk Tagteknik, der hvert år lægger nyt tag på mellem 3000 og 4000 danske enfamilies-parcelhuse plus mange andre former for byggeri.

»Jeg har set ægtepar, der er grædefærdige over at have fået et nyt tag, som skulle skiftes igen efter få år. Og det er jo klart, for et nyt tag er typisk en investering på mellem 100.000 og 500.000 kroner, og det er forholdsvis mange penge. Det er noget, man gerne kun skulle gøre én gang i livet, så derfor er det ret væsentligt at se sig godt om,« siger Danny Kromanne.

Direktøren kender tagbranchen bedre end de fleste, og hans firma, Jydsk Tagteknik, har i løbet af de seneste 50 år lagt mio. af kvadratmeter tag.

»Vi laver alt lige fra en lille reparation til en stor boligforening. Og det, vi laver klart mest af, er enfamilies-parcelhuse med forskellige typer tag. Vi laver vel tag på mellem 3.000 og 4.000 enfamilies-parcelhuse om året, og vi sidder markant på det danske marked,« siger Danny Kromanne.

B972300347Z.1_20160526085652_000+GEQTFV8F.1-0.jpg

Derfor burde han om nogen være manden, der kan fortælle, hvordan man vælger og udskifter sin tagbeklædning. Her giver Danny Kromanne sine bedste råd til husejere, der har planer om at skifte taget ud.

Taget skal passe til huset

Hus og tag skal passe sammen, forklarer Danny Kromanne. Det gælder både i forhold til boligens stil og udseende, men i høj grad også i forhold til boligens konstruktion, og særligt konstruktionen af loft og spær.

»På murermestervillaer og patriciervillaer lægger vi typisk tagsten af beton eller tegl. Man skal sørge for at vælge det rigtige undertag, for selve tagstensbelægningen er ikke tæt. Den tager det værste sne og vand, men selve tætheden kommer med undertaget, og derfor er det vigtigt, at man vælger et undertag med lang levetid. Der er jo ikke så meget ved, at man har fine tagsten på huset, men et utæt undertag, så vandet løber ned i huset. Det har vi set mange gange,« siger Danny Kromanne.

B972300347Z.1_20160526085652_000+GEQTFV81.1-0.jpg

Har du et hus, der er bygget i 1960’erne eller 1970’erne med eternittag, så er det lavet med en såkaldt let tagkonstruktion, som man ikke kan lægge tungt tag af beton og tegl på, for »så braser huset sammen,« forklarer Danny Kromanne. Derfor skal man vælge en let type tag, og der findes mange forskellige muligheder. Mange vælger Decratag produceret af firmaet Icopal. Et Decratag er et ståltag, der ligner tagsten.

»Det er et let tag, som kan monteres på den lette spærkonstruktion. Det er et godt tag med lang garanti og holdbarhed, og som er sikkert mod fygesne og slagregn,« siger Danny Kromanne.

Andre vælger tagpap med listedækning. På denne type tage brændes tagpappet fast på krydsfinerplader på husets tag, og i samlingerne er der lodrette lister, som ligger parallelt med 60-100 centimeters afstand på tagsiden. Det er en arkitektonisk detalje.

»Den type tag er i nyere tid blevet meget populært,« fortæller Danny Kromanne.

Eternit er til gengæld helt på vej ud.

»I 1960’erne, 1970’erne og helt op til 1984 var der asbest i eternitpladerne, og det var et rigtig godt tagmateriale. Men i dag er det asbestfrit, for du må ikke bruge asbest mere i byggeindustrien, og man har aldrig fundet et erstatningsmateriale til asbesten, så man kan lave en eternittagplade, der holder på langt sigt. Så derfor monterer vi ikke ret meget eternit, for det er ganske enkelt ikke ret godt,« siger Danny Kromanne.

I valget mellem de forskellige tagtyper bør man overveje, hvor dyrt et tag, huset kan bære.

»Man skal selvfølgelig holde investeringen i et nyt tag op imod boligens værdi og beliggenhed. Det er klart, at et hus med en høj værdi og beliggenhed med høje salgspriser normalt kan bære et tilsvarende tagprodukt i en højere ende af prisskalaen end et hus med lavere værdi og mindre attraktiv beliggenhed,« forklarer Danny Kromanne.

Sørg for at få noget rådgivning

Det er altid en god idé at få besøg af et specialiseret tagfirma for at få råd og vejledning i forbindelse med udskiftning af taget. Et nyt tag er en større investering, så først og fremmest er det vigtigt at få en fagmand med i vurderingen af, om taget skal skiftes nu og her, om det har længere levetid i sig, eller om det eventuelt kan repareres eller renoveres, forklarer Danny Kromanne.

»Herefter kan en erfaren fagmand bidrage med viden om forskellige relevante og passende tagtyper og fordelene ved de forskellige løsninger,« siger Danny Kromanne, der understreger, at hans konsulenter i Jydsk Tagteknik er håndværksuddannede og sørger for både at forhøre sig om kundernes drømme og ønsker og samtidig sørger for at præsentere hele udvalget af tagtyper, så boligejeren har mest mulig medbestemmelse.

På den måde prøver Danny Kromanne at sikre sig, at firmaets kunder er godt oplyste, og at forventningerne er afstemte.

»Så mit helt klare råd til boligejeren er at få en erfaren fagmand på besøg i boligen til en grundig snak om muligheder og alternativer, så man er grundigt oplyst,« siger Danny Kromanne.

I forbindelse med et nyt tag, skal man som boligejer ofte tage stilling til en hel del andre ting også. Det kan være tagrender, skorstensinddækninger, udluftningshætter, gavle og efterisolering. Det kan være smart at få ordnet disse ting i forbindelse med udskiftningen af taget.

Få en god garanti

Garantien skal være i orden. Både for materialer, udførsel og følgeskader.

»Det er vigtigt, at boligejeren sikrer sig, at han er garanteret både kvaliteten af de anvendte materialer, den håndværksmæssige udførsel af arbejdet samt eventuelle følgeskader, der i værste tilfælde kan overstige selve investeringen i taget,« siger Danny Kromanne.

»Vi har i branchen set mange mindre firmaer bukke under gennem årene, og vi bliver af og til kontaktet af kunder, som har påbegyndt byggeprojekter med firmaer, som må lukke undervejs eller kort tid efter den udførte tagløsning. Så er boligejeren jo på herrens mark, hvis der opstår problemer med taget. Vi har også set utallige eksempler på byggesjusk og forkert udførte tagløsninger, og virksomheder der ikke vil vedkende sig ansvaret. Det er simpelthen for ærgerligt og skuffende for en boligejer, da et nyt tag jo ikke bare er et greb i lommen, men en større investering, der ofte overvejes i flere år. Så en grundig undersøgelse af tagfirmaets garantipakke er givet rigtig godt ud, så man som husejer både er sikret mod virksomheder, der ophører med at eksistere og mod byggesjusk,« forklarer han.

B972300347Z.1_20160526085652_000+GCATG0QB.1-0.png

En metode kan være at gå på internettet og se, hvordan andre har anmeldt den håndværker, man overvejer at bruge.

»Når man som husejer har besluttet sig for hvilket tag, man gerne vil have, og hvem man agter at entrere med, så er det efter min mening også væsentligt, at man kigger lidt på virksomheden. Hvilken leveringssikkerhed er der? Det gør, at man ikke bliver negativt overrasket. Håndværkere har bare ikke det bedste ry. Så bliver de væk, og så lover de noget, uden at det sker. Man kan sikre sig på mange måder – blandt andet ved hjælp af garantier og ved at tjekke op på anmeld-haandvaerker.dk og trustpilot.dk. Det er meget brugt i dag. Eller også kan man undersøge, hvilke erfaringer andre boligejere, man kender, har med virksomheden. Det ville jeg i hvert fald gøre, hvis jeg var husejer,« siger Danny Kromanne.

Nyt tag på et par måneder

Der går naturligvis tid med overvejelser og møde med en salgskonsulent, inden man beslutter sig for, hvilket tag man vil have, og hvem der skal bygge det. Desuden spiller tagtypen og årstiden ind på, hvor lang tid der går, før det nye tag ligger på huset, forklaer Danny Kromanne.

»Men fra husejeren har fået rådgivning af os og taget den endelige beslutning om sit nye tag, og til vi går i gang med at bygge taget, går der typisk seks uger, og de fleste almindelige enfamilies-parcelhuse tager én til to uger at lægge nyt tag på,« fortæller Danny Kromanne.

Sommeren er ung, og det kan nås endnu.

Guide: Pas på: Tage har flest byggeskader

22-01-2014: Der laves klart flest byggefejl, når der lægges nye tage eller ændres på det eksisterende tag. Læs hvorfor, og find ud af, hvordan du undgår skader, når du skal have lavet tagarbejde. Læs artikel

Guide: Ekspert: Pas på med at rense dit tag

19-05-2014: Mange firmaer reklamerer for tagrensning, men Bolius' fagekspert fraråder det. Der er ingen dokumentation for, at taget lever længere, og du kan i værste fald skade både dit tag og miljøet. Læs artikel

Guide: Vælg materialer med omhu og spar kræfterne

23-04-2016: Når man bygger nyt hus eller renoverer det gamle, bør den fremtidige vedligeholdelse også indgå i overvejelserne, når man vælger materialer. For fakta er, at vinduesrammer af træ skal males, en lys pudset husfacade skal vaskes, massive naturtræsgulve slibes og kalk holdes nede på badeværelset. Læs artikel

Guide: Her er seks ting, du skal tjekke på dit tag inden vinteren

23-10-2015: Har du ikke gennemset dit tag, inden vinteren sætter ind med regn, blæst og sne, kan det få store konsekvenser. Læs artikel

Guide: Ni typiske problemer ved parcelhuse

08-12-2014: Mange parcelhuse er desværre født med problemer i konstruktion og funktion, der giver boligejeren problemer over tid. Læs om parcelhusets børnesygdomme her. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...