Find mere om:
Gør det selv blev min livsstil | livsstil.guide.dk

Gør det selv blev min livsstil

Anja B. Kristiansen fulgte i faderens fodspor som barn, når han byggede om og til, og nu har hun netop færdigbygget sit og kærestens hus. ”At prøve mig frem er mit bedste værktøj”, forklarer hun. Få hendes bedste fif til at turde gøre det hele selv.

Gør det selv er måske en træls tjans for nogen, men for Anja B. Kristiansen er gør det selv-arbejde i stor skala en dejlig hobby, som hun nyder at udforske. Lidt som når andre bliver gode til et baghåndsslag i tennis eller får sovsen til gourmetmiddagen helt korrekt.

Anjas elsker at gøre det selv – at skabe, bygge og konstruere. Og gerne i stor skala. Hun er hverken håndværksuddannet eller har arbejdet som håndværker – hun har lært sig selv de fleste af de gør det selv-kompetencer, hun har.

Og dem har hun, må man sige. Hun har netop færdiggjort byggeriet af hendes og kæresten, Esbens, 248 kvm store fuldmurede hus i byen Løsning, der ligger mellem Vejle og Horsens, og hun er i øjeblikket i gang med at bygge et træværksted til huset på 40 kvm med overdækket terrasse og tilhørende dam.

At gør det selv-arbejde blev Anjas hobby, takker hun blandt andet sin handy og idérige far for. Hun fulgte tit med, når han var i gang med et af sine utallige projekter og har spejlet sig i hans måde ’bare at kaste sig ud i opgaverne’ på.

LÆS OGSÅ: Supervilla ved Svendborg Sund

»Jeg deltog i flere af de gør det selv-opgaver, der blev lavet i mit barndomshjem. Blandt andet kan jeg huske, at jeg var med til at brække gamle mure ned og bygge nye op til en ny udestue. Og jeg hjalp også til, hver gang vi skulle fælde træer i skoven. Og det, at min far tog mig med, har helt klart udviklet min lyst til at turde og ville give mig i kast med tingene selv,« fortæller hun.

Dejligt at kunne skabe selv

»Mine forældre havde ikke vanvittigt mange penge, så de byggede og reparerede mest muligt selv – og det har jeg også taget med mig i mit voksne liv,«  fortæller hun.

At være sparsommelig er også en faktor ved gør det selv-arbejde, som Anja B. Kristiansen også kan se det fordelagtige i i dag. Men især oplevelsen af at skabe noget med sine hænder og se projekter og idéer materialisere sig giver hende en stor tilfredsstillelse og positive oplevelser igen og igen.

SE TEMA: Gør det ikke selv

»Følelsen af at kunne bygge og skabe selv er helt fantastisk og enormt motiverende. Jeg får utrolig mange skønne oplevelser ud af at kaste mig ud i nye projekter. Det er en personlig tilfredsstillelse at lære nye teknikker og opdage nye måder at angribe projekterne på, selvom det nogle gange kræver lidt rådgivning eller research. Og hvis man gider, kan man bygge alt selv – det er da fantastisk.«

Start ikke med husbyggeri

Selvom Anja netop har afsluttet byggeriet af parrets hus i Løsning, anbefaler hun, at nye gør det selv’ere starter et helt andet sted, når der skal prøves kræfter med gør det selv-arbejde. For ingen løber jo et maraton på sin første løbetur – her er sejren måske blot at få skoene på og lunte lidt.

»Men man bliver hurtigt bedre til gør det selv-opgaver – og man får hurtigt nye idéer til sværere ting, man kunne tænke sig at prøve kræfter med. Men generelt synes jeg, man skal starte med noget, man kan overskue – også hvis det går galt. For det er jo meningen, at man skal have en god følelse med gør det selv-arbejde, så det ikke bliver for uoverskueligt og således fører til et nederlag.«

Research, sæt dig ind i ting – og få bedre hjælp

Hun har selv – og anbefaler også andre at gøre det – brugt tid og kræfter på at sætte sig ind i det, man gerne vil lave, eksempelvis ved at google, spørge til råds henne i byggecenteret eller evt. spørge en håndværker. For det giver en god rygradsfølelse, når du kommer ned i byggemarkedet og ved, præcis hvor tyk en tagplade skal være, eller nøjagtig hvilken bøsning du skal bruge.

LÆS OGSÅ: Gør det selv tema i BEDRE HJEM

»Det stiver gør det selv-selvsikkerheden af, hvis du forstår, hvad ekspedienterne i byggemarkedet siger – og det giver dig større mulighed for sparring med håndværkerne omkring projekterne, som du ikke har på samme måde, hvis du kommer helt uforberedt.«

Det er sjovt at være projektleder

Anja er ikke blot gået til hånde på hendes og kærestens husprojekt. Hun har været byggeleder og har planlagt, indkøbt, ledet og udført langt størstedelen af opgaverne på husprojektet. Kæresten, Esben, har deltaget i parrets husprojekt, når han ikke har været på arbejde – han har som tidligere elektriker stået for alt elarbejde i huset.

SE OGSÅ: Gør det selv – skift selv plankerne på havebordet

»At skulle gennemføre et så stort gør det selv-projekt, som dette byggeri har været, har krævet, at jeg kunne tænke mange skridt frem hele tiden, så jeg kunne have materialerne på plads, når de skulle bruges, og hele tiden have overblik over, hvordan de næste delprojekter skulle håndteres.«

LÆS OGSÅ: Gør det selv: Fix det knirkende gulvbræt

Anja har haft orlov fra sit arbejde i 10 måneder, hvor hun har arbejdet på huset fra tidlig morgen til meget sen aften – hver dag. Hun har fx blandet og kørt mørtel, slæbt mursten, stillet stilladser op m.m., og hun har også bygget indfatninger til tagvinduerne, vandskuret hele facaden og lagt trægulve.

Slæbte sten, blandede mørtel og lagde tagplader

Parret valgte dog at få en fagmand til at stå for selve opmuringen. At mure så stort et hus op og få resultatet til at være 100 procent lige og jævnt kræver et håndelag, man kun får ved at have gjort det mange, mange gange, så her turde parret ikke tage chancen.

Også ved etablering af jordvarme, fik de hjælp af fagfolk. Men Anja var murerarbejdsmand og slæbte sten, blandede mørtel og hjalp fagmændene med at støbe fundament foruden opsætning af spær, lægning af tagplader, forskalling, isolering – og så har hun fuget alt, også inden døre, hvorfor der ikke er en eneste liste i huset.

LÆS OGSÅ: Gode vejledninger til gør det selv arbejde

»Det har været en ordentlig omgang, men det har også været sjovt og spændende. Nu mangler jeg bare småting som et par fuger hist og pist, at gøre skuret færdigt, lave højbede osv. Og det fedeste er at kende hver kvadratcentimeter af sit hus og vide, at man kan reparere alt selv. Det er en stor tilfredsstillelse. Og det er blevet min livsstil at gøre tingene selv,« forklarer hun, mens hun pønser på, hvad hendes næste projekt skal være.

Om Anja B. Kristiansen:

  • Alder: 39 år
  • Uddannelse: Psykoterapeut og folkeskolelærer
  • Arbejde: Mentor for sårbare voksne borgere gennem Tucjob

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Dårlig rådgivning skyld i mange byggeskader

22-02-2014: Mange byggeskader opstår, fordi håndværkerne laver arbejde, der ligger uden for deres fagområde, eller fordi boligejere får dårlig rådgivning om gør det selv-projekter, oplever Bolius’ rådgivere. Læs, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for skader. Læs artikel

Reportage: Kunsten at lande på landet

20-07-2016: Familien Grønkjær Taatø har boet et par år midt i Paris. Nu er de vendt hjem til Hornbæk, hvor lyset er skønt og tempoet langsomt, og hvor de for alvor mærker, hvad det vil sige at skifte lejlighed og kosmopolitisk stemning ud med livet på landet. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du det rigtige tag

26-05-2016: Danny Kromanne er direktør i et af Danmarks største tagfirmaer, Jydsk Tagteknik A/S, og han giver her sine bedste råd til husejere, der går med planer om at skifte taget ud. Læs artikel

Guide: Huskøb: Kom kedelige regninger i forkøbet

28-04-2016: Udgifterne til fagpersoner i forbindelse med huskøb kan blive høje, men noget kan du klare selv. Læs artikel

Guide: Undgå fælderne på vejen til dit ønskehjem

03-05-2015: Du kan se dine ønsker blive til virkelighed, hvis du bygger et helt nyt hus. Men der er mange beslutninger at træffe og en række fælder, man helst skal vige udenom. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...