Find mere om:
Pas på: Tjek servitutter før du køber bolig | livsstil.guide.dk

Pas på: Tjek servitutter før du køber bolig

En tinglyst servitut kan give alvorlige indskrænkninger i din private ejendomsret. Fx at du ikke må bygge i højden, en offentlig sti på din grund, eller at du ikke må holde kat! Læs her, hvilke spøjse servitutter du kan komme ud for.

I Danmark er det mere reglen end undtagelse, at der er tinglyste servitutter på en privat ejendom. Og du kan få mange ubehagelige overraskelser, hvis du ved et boligkøb ikke tjekker, hvilke servitutter der er tinglyst på ejendommen.

LÆS OGSÅ: Hvad bør du undersøge, når du køber hus?

Servitutter kan fx fastslå, at der skal gå en offentlig sti hen over din grund, eller hvordan dit hus skal se ud. Servitutter skal normalt efterleves, og hvis du går i retten, fordi du mener, at en servitut er urimelig, er der ikke store chancer for at vinde. Samtidig kan servitutter være meget svære at fjerne fra en ejendom, selv om de er gamle og mærkværdige.

Tjek tingbogen for servitutter

Hvis der er servitutter på en ejendom, skal de altid fremgå af tingbogsudskriften på ejendommen, men pas alligevel på, advarer landinspektør Kristian Baatrup fra Landinspektørkontoret Baatrup & Thomsen i Helsingør og en af eksperterne i Spørg Bolius.

»En advokat skal i forbindelse med udfærdigelsen af skødet altid opliste de servitutter, der er på ejendommen. Men at læse sådan en liste kan sammenlignes med, hvis du kun læser overskrifterne i en avis og ikke artiklerne.«

LÆS OGSÅ: Servitutter – hvad er det?

»For at være helt sikker på indholdet af de enkelte servitutter, skal du derfor altid få gennemgået akterne og få en professionel vurdering af, hvad disse servitutter betyder i praksis, ellers kan du brænde fingrene. Måske kommer naboen en dag og vifter med en gammel servitut fra 1938, der måske sætter en stopper for dine byggeplaner,« siger Kristian Baatrup.

Servitutter kan indskrænke ejendomsretten

Hvis du er ejer af et hus, kan det forekomme underligt, at meget gamle servitutter kan bremse dig i et – set med moderne øjne – fornuftigt projekt.

»Jeg oplever, at folk kan have svært ved at forstå, at der er andre, der må bestemme noget over deres grund og på den måde indskrænke deres private ejendomsret, men sådan er det,« siger advokat Jan Schøtt-Petersen, indehaver af Alliance Advokater Helsingør og formand for Danske Boligadvokater, til Bolius’ boligmagasin BEDRE HJEM.

Hunde tilladt, men ikke katte

Beboerne i bebyggelsen Egegaardens Haveby i Lyngby er blandt de, der har en speciel servitut på deres ejendom. På ejendommen er tinglyst 9 servitutter, hvor den mest kontroversielle er fra 1953 og lyder: ”Husdyr, bortset fra hund, må ikke holdes”.

»Servitutten er tinglyst 25. august 1953, men jeg har ikke kunnet finde den præcise begrundelse på tryk. Nogle har dog nævnt, at den i sin tid blev indføjet for at beskytte de mange småfugle i området,« fortæller Jørgen Sterner, nyvalgt formand for grundejerforeningen.

Katteejere måtte flytte

Mange har gennem årene undret sig over, at det er tilladt at holde hund, men ikke kat. Og grundejerforeningens bestyrelse bliver også jævnligt spurgt, om servitutten virkelig skal tages alvorligt.

»Og her har praksis i foreningen været, at de forskellige bestyrelser forsøger at håndhæve de gamle servitutter uden at være opsøgende. Det betyder, at det først er ved klagesager, at bestyrelsen har trådt i funktion som påtaleberettiget. Mig bekendt har der kun været én kattesag, men den førte til gengæld til en retssag,« fortæller Jørgen Sterner.

LÆS OGSÅ: 9 mærkelige (og sjove) servitutter

Kattesagen fik et meget dramatisk forløb og endte i 2000 med, at ejerne valgte at fraflytte området, efter at de havde tabt en retssag om retten til at holde kat. Alternativt kunne de have risikeret, at deres kat Olivia var blevet indfanget og aflivet, hvis den dukkede op på bebyggelsens fællesarealer eller andre grundejeres ejendom.

Sagen startede med en naboklage i 1996, og efter et mislykket forsøg på forlig besluttede grundejerforeningen på en generalforsamling at afprøve sagen ved domstolene. Her blev udfaldet, at servitutten fra 1953 var gældende og skulle overholdes.

»I dag findes der katte i området, men som nævnt er linjen, at det kun er ved klagesager, at der tages handling fra bestyrelsens side,« siger Jørgen Sterner.

Servitut skræmte huskøbere væk

Selv om Egegaardens Haveby ikke er det bedste sted for kattejere, er området meget attraktivt, og husene når knap nok at blive sat til salg, før de er revet væk. Den gamle servitut kan dog også skræmme købere væk. Det erfarede Jørgen Sterner for nogen tid siden:

»Her havde en familie næsten købt et af rækkehusene, men de hævede handlen, efter at jeg havde fortalt dem, at servitutten omkring husdyr måtte respekteres. Og for den familie var deres katte altså vigtigere end at købe et af husene i området,« siger Jørgen Sterner.

Hvad er en servitut?

En servitut kaldes også en byrde og er en begrænsning, der kan være pålagt din ejendom. For at servitutten kan være gældende, skal den tinglyses på samme måde, som du tinglyser din ejendomsret (skødet), når du køber en bolig.

Servitutter kan opdeles i:

1. Offentligretlig rettighed – en myndighed får tinglyst en ret over ejendommen, fx en fredning eller en lokalplan.

2. Privatretlig rettighed – privatpersoner får tinglyst en ret over ejendommen.

I dag afløser lokalplaner i praksis ofte gamle servitutter, men kun hvis de er uforenelige. Man kan sagtens være ude for, at en servitut er skærpende i forhold til lokalplanen, fx angående byggelinje eller byggehøjde, og så er det stadig servitutten, der gælder.

SE VIDEO: Det kan du bruge servitutter til

Hvem kan ændre servitutter?

  • Den eller de påtaleberettigede, som har formuleret en servitut og fået den tinglyst, bestemmer enevældigt, om den skal håndhæves og behøver ikke at begrunde det.
  • Det er kun den påtaleberettigede, som har magt til ændre eller slette en servitut på en ejendom.
  • Dog: Hvis en servitut er åbenbart urimelig eller forskelsbehandler nogen, kan man gå til domstolene. Det er en forholdsvis svær sag, da man ved køb af en ejendom har kendskab til og accepterer de tinglyste servitutter.

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Sådan forsikrer du dit huskøb

06-04-2016: Det er ikke nemt, at finde hoved og hale i forsikringsjunglen, når du skal købe hus. Her guider Jyllands-Posten dig til, hvad du skal være opmærksom på. Læs artikel

Nyhed: Søg byggetilladelse på nettet - lynhurtigt

10-04-2014: Med det nye digitale system Byg og Miljø kan du finde oplysninger om, hvilke regler der gælder for din grund, og søge om byggetilladelse til bl.a. tilbygning og carport. Læs, hvordan du bruger Byg og Miljø her. Læs artikel

Guide: Byg lovligt første gang

10-09-2012: Byggeprojekter kræver ofte, at man skal finde rundt i en jungle af regler. Kravene til din nye carport eller udestue er præcist udformet, men hvor finder du dem? Vi guider dig gennem retningslinjerne, så du undgår unødvendige nedrivninger eller erstatningskrav. Læs artikel

Reportage: Kunsten at lande på landet

20-07-2016: Familien Grønkjær Taatø har boet et par år midt i Paris. Nu er de vendt hjem til Hornbæk, hvor lyset er skønt og tempoet langsomt, og hvor de for alvor mærker, hvad det vil sige at skifte lejlighed og kosmopolitisk stemning ud med livet på landet. Læs artikel

Guide: Sådan vælger du det rigtige tag

26-05-2016: Danny Kromanne er direktør i et af Danmarks største tagfirmaer, Jydsk Tagteknik A/S, og han giver her sine bedste råd til husejere, der går med planer om at skifte taget ud. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...