Find mere om:
Guide: Den tidsløse jugendstil blomstrer på.. | livsstil.guide.dk

Guide: Den tidsløse jugendstil blomstrer på ny i designverdenen

Art nouveauens genkendelige formsprog går aldrig af mode, og i dag finder vi det både i nye kreationer og i genfortolkninger af gamle art nouveau-klassikere.

Art nouveauens genkendelige formsprog går aldrig af mode, og i dag finder vi det både i nye kreationer og i genfortolkninger af gamle art nouveau-klassikere. Og kort sagt handler stilen om at forskønne vores hverdag ved hjælp af smukke dekorationer.

»Art nouveau, også kendt som jugendstil, opstod omkring 1890, dels som en reaktion på industriens grimhed og dels som en flugt fra de klassiske og historiske stilarter, der hidtil havde været populære,« forklarer Peter Barker, fagleder i industrielt design på Designskolen Kolding.

Art nouveau var altså en reaktion mod masseproduktion og et ønske om at genoplive de gode gamle håndværkerteknikker for at opnå en bedre kvalitet. Stilen slog først og fremmest igennem inden for arkitektur, og en af de største forgangsmænd var Gaudi, der blandt andet dekorerede Barcelona med massevis af ikoniske art nouveau-bygninger. Stilen kendes også fra Henrik Bulls Historiske Museum opført i Oslo, fra Glasgow School of Art tegnet af Charles Rennie Mackintosh og fra Joseph Hoffmanns Stoclet House i Bruxelles. Mange vil også genkende Hector Guimards ikoniske art nouveau-metroskilte, der hænger over indgangen til den parisiske metro.

Tidsløst udtryk

Bevægelsen fik ikke kun indflydelse på arkitekturen, men fornyede også tilgangen til interiørdesign. Blandt andre designere, som Charlotte Perriand og Eileen Gray, fandt stor inspiration i art nouveauens univers. Takket være designere, som disse, satte art nouveauen sit præg på alle former for møbler og dekorative genstande, og selv den dag i dag vækker det unikke formsprog begejstring i designverdenen.

»Selv om de gyldne tider for art nouveau for længst er forsvundet, går stilartens udtryksformer aldrig af mode,« fortæller Peter Barker.

Bløde buer

Art nouveauen henter sin inspiration fra naturen og dens naturlige skønhed og logik. Det betyder, at stilarten tager afstand fra strenge og ensartede linjer for i stedet at satse på bløde og buede silhuetter samt massevis af afrundinger, der spiller sammen i en glidende rytme.

»Naturen er direkte refereret til i art nouveau gennem form, farver og teksturer. Det betyder, at der satses på møbler og dekorative objekter med flydende, krumme og ofte antigeometriske linjer,« siger Peter Barker.

Luksus ligger i fortællingen

B972176530Z.1_20151230140154_000+GQVQ340G.2-0.jpg

Et godt eksempel er lampen Kaiser Idell designet af Christian Dell i 1931 og i dag produceret af Fritz Hansen. Lampen er kendt for sin cirkelrunde fod, sin krumme stang og sin halvmåneformede skærm. De buede linjer går også igen i sofaen Grand Piano, som er designet af Gubi Olsen i 1986, og hvis asymmetriske bølgeform kan genkendes på lang afstand. I nyere tid står blandt andet tesættet Eclectic fra Tom Dixon og sofaen Swell designet af Jonas Wagell for Normann Copenhagen som fine eksempler på dette bløde og organiske formsprog.

Dekorativ flora og fauna

Naturen inspirerer ligeledes designerne til at integrere flora og fauna i deres kreationer i form af dekorative ornamenter og påmalede mønstre. Det betyder, at alt fra små insekter til poetiske planter males på eller skæres ind i møblerne. En udbredt interesse for det eksotiske gør for eksempel, at blomster som liljer, iriser og orkideer bliver brugt i vid udstrækning. Georg Jensens bestikserie Magnolia fra 1919, bestående af knive, gafler og skeer i sterlingsølv, er et godt eksempel. På bestikkets skafter snor blomsterstilke sig smukt sammen med blomsterknopper, der er på nippet til at springe ud. Nyere eksempler på design beklædt med blomstermotiver er Bjørn Wiinblads termokopper Felicia og tapetkollektionen Botanik, der er designet af Helene Blanche for Flügger.

B972176530Z.1_20151230140154_000+GQVQ3409.2-0.png

Succes med humør-tavler

På insektsiden er det primært motiver, som græshopper, guldsmede og farverige biller, der tages i brug. Da den østrigske designduo Mischer’traxler f.eks. blev bedt om at udtænke et art nouveau-inspireret designobjekt til den seneste udgave af London Design Festival, vendte de sig mod insektverdenen. Resultatet blev en serie af mundblæste glaslamper, som i løbet af designfestivalen blev udstillet på det toneangivende Victoria & Albert Museum. De ballonformede lamper indeholder alle sammen et insekt trykt på et stykke folie, som er laserskåret og derefter håndbroderet for at give insektkroppen tekstur. Insekterne hænger i en tynd snor, som slynger dem rundt inde i glasboblerne, og hver gang de rammer glasset opstår en livlig lyd, som giver beskueren fornemmelsen af, at de små kryb er i live.

Analyserede naturen

Designduoen Mischer’traxler arbejder i krydsfeltet mellem nye teknologier og gamle traditioner, og denne gang er det altså art nouveau-traditionen, de har fået lov at genoplive.

B972176530Z.1_20151230140154_000+GQVQ3410.2-0.png

»Da art nouveau opstod, fandt bevægelsen meget af sin inspiration i naturen og i folk som Ernst Haeckel, som analyserede naturen og dens detaljer. Hans opdagelser og tegninger var til stor inspiration for datidens designere, og i dag vender mange designere tilbage til denne videnskabelige tilgang til design ved, som vi også har gjort det, at basere deres design på analyser af naturen. Denne analyse er hjørnestenen i art nouveau,« forklarer den ene halvdel af designduoen, Katharina Mischer.

Og derfor ser vi i disse dage ikke bare design-udstillinger om stilen og en række relanceringer af art noveau-design, men også en hel bølge af botanik-inspireret interiør.

Guide: Et sydsvensk haveparadis

22-06-2016: Tag med på “Trädgårdsrundan” og besøg skønne, svenske haver som bl.a. denne, der tilhører Lottie Hermansson og hendes mand Jan. Med masser af gåpåmod og flid har de gennem årene forvandlet en bar mark til en fantastisk have med både kig til naboens marker og små hemmelige kroge. Læs artikel

Guide: Indtryk fra Chelsea Flower Show 2016

21-06-2016: I slutningen af maj besøgte jeg Chelsea Flower Show 2016, som er en begivenhed, jeg glæder mig til hvert eneste år – og hvorfra jeg altid vender hjem sprængfyldt med nye indtryk. Læs artikel

Nyhed: Dansk design i køkkenet

01-06-2016: Der er altid en ny køkken-accessory, man kan anskaffe sig. Her er fem danske designsager, der skal stå i ethvert køkken for tiden. Læs artikel

Guide: Julie gav sit typehus en ny, farverig personlighed

27-03-2016: Det kan være svært at tilføre personlighed og sjæl til et splinternyt typehus. Julie Hole har dog formået at forvandle nybyggeriet til et farverigt hjem fyldt med humor og stilfulde detaljer. Læs artikel

Guide: Kunsthåndværk skal bredere ud

17-03-2016: Designership startede som et afgangsprojektet fra Designskolen Kolding – til et 12-tal i øvrigt. I dag kalder Anette Kaas sig kreativ direktør og har skabt en forretning med flere prisbelønnede design, der alle har kunsthåndværk som udgangspunkt. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...