Find mere om:
Guide: Kunsthåndværk skal bredere ud | livsstil.guide.dk

Guide: Kunsthåndværk skal bredere ud

Designership startede som et afgangsprojektet fra Designskolen Kolding – til et 12-tal i øvrigt. I dag kalder Anette Kaas sig kreativ direktør og har skabt en forretning med flere prisbelønnede design, der alle har kunsthåndværk som udgangspunkt.

Prøv lige at se de her skåle«, lyder det fra direktør for Designership, Anette Kaas, da hun holder en skål op i den ene hånd og lader håndfladen på den glide rundt om den kugleformede sag. Skålen har en overflade af mat, sort porcelæn og en tyk kant, der afslører, at skålen er bygget op af lag på lag af porcelæn: Sort, gul, sort, gul. De enkelte lag ligger i et knivskarpt, grafisk mønster. Designet, kaldet Rainbowl, er keramiker Jane Holmbergs.

Vi står i Aarhus-butikken 1+1 Textil Design, der gennem mere end 15 år har haft som mål at være udstillingsvindue for det bedste, danske kunsthåndværk – Jane Holmberg er en af omkring 150 kunsthåndværkere, hvis unikke design bliver solgt her.

»De største af hendes skåle kræver nogle frygtelig store og tunge forme at lave, og det var rigtig hårdt fysisk arbejde for Jane. Derfor kunne hun kun lave små partier ad gangen,« fortæller Anette Kaas.

I dag er det helt anderledes. Det krævende stykke præcisionshåndværk foregår nu ikke længere i Jane Holmbergs værksted i København, men er lagt i hænderne på en familie, der driver egen fabrik i Kina med under en håndfuld medarbejdere, og keramikeren har i stedet fået tid til at udvikle nye design. Det har betydet, at skålene nu ikke udelukkende forhandles herhjemme, men i flere lande verden over.

B972231008Z.1_20160304140641_000+GSCRLG9E.2-0.jpg

Det er netop formålet med Designership.

»Målet har egentlig fra starten været at sørge for at udbrede unik designkvalitet. At få skabt en platform for kunsthåndværkerne til at få deres ting ud i en større, global skala – og ikke mindst kontraktmarkedet, hvor det førhen kunne være svært for dem at komme i betragtning til f.eks. indretning af en restaurant.«

Afgangsprojektet blev levende

Det startede som et afgangsprojektet fra Designskolen Kolding – et projekt, hun og makkeren fik 12 i karakter for. De ville skabe et bedre udgangspunkt for danske keramikere, og det skulle ske via den fælles, kommercielle platform kaldet Designership. Deres projekt skitserede også etableringen af en keramikfabrik på Bornholm, der skulle gøre det muligt at producere i mindre oplag.

B972231008Z.1_20160304140641_000+GU6RLFNF.1-0.jpg

B972231008Z.1_20160304140641_000+GJ3RLGFR.1-0.jpg

Århundredets materiale

Efter eksamen kastede de sig straks ud i at realisere ideen med Designership, og med deres store netværk fik de hurtigt 50 kunsthåndværkere med, heriblandt navne som Anne Black og netop nævnte Jane Holmgren med Rainbowl-skålen. Virksomheden organiserede julegaver i kunsthåndværker-genren til erhvervslivet.

B972231008Z.1_20160304140641_000+G7FRL74I.1-0.jpg

B972231008Z.1_20160304140641_000+G05RLFB5.2-0.jpg

Tanken med keramikfabrikken har de ikke selv gjort noget ved, men det har andre. Og Bornholm huser i dag den nyopstartede Danske Keramikfabrik i Nexø, og her er det planen, at flere kommende Designership-projekter skal produceres, bl.a. næste design fra Jane Holmbergs hånd, grenvasen.

B972231008Z.1_20160304140641_000+G05RLFB1.1-0.jpg

I dag – efter otte års arbejde – har Designership ikke længere fokus på julegaver, men har fundet sin form med seks kunsthåndværkere og en kollektion med en række markante, identitetsskabende design, der har markedsført navnet.

Det er bl.a. porcelænsstellet Taste, lavet af Rikke Hagen, også kendt som kvinden bag Normann Copenhagens cognacglas. Seriens signatur er de markante kopper, hvor en traditionel hank er erstattet med en iøjnefaldende krave, der samtidig gør koppen stabelbar. Designet blev hædret med Design Award’en på Formland 2012.

Det er Jane Holmbergs Rainbowl-serie med de markante, grafiske lag på lag af farvet og sort porcelæn, der også er blevet nomineret til en Design Award på Formland. Det er også tapeter, kaldet State of Flow, af tekstildesigner Lene Toni Kjeld, som flyttede downunder med familien og overlod det til Designership at forvalte hendes design.

Tapetserien har fået international opmærksomhed for sine unikke mønstre. Ideen med tapeterne er, at de altid bliver forskelligartede – der er otte mønstre i de i alt tre serier, men de kan altid mikses, så de skaber sammenhæng på væggen, og på den måde giver tapetet hvert rum sit helt eget udtryk.

Internationale designrebeller

B972231008Z.1_20160304140641_000+G7FRL768.2-0.jpg

B972231008Z.1_20160304140641_000+G7FRL74R.1-0.jpg

»De sælger næsten sig selv,« konstaterer Anette Kaas, mens hun bladrer i tapetmappen med tre forskellige serier – heraf en helt ny guld-serie.

Her er de sociale medier en vigtig formidler. Anette Kaas fortæller om indretningsprojekter så forskellige steder som i bl.a. banken Credit Suisse i Zürich, en kinesisk tøjkæde kaldet Ochirly og senest et stort amerikansk software-firma MedieMath i det nye, fjerde World Trade Center i New York i samarbejde med den anerkendte indretningsarkitekt Jennifer Carpenter.

Tapeternes popularitet har fået Designership til at udvikle en tekstilserie, der får mønstrene til at bevæge sig over på dynebetræk, viskestykker, håndklæder og duge. Til efteråret kommer mønsteret også på fliser til badeværelset og køkkener.

Styr på forretningen

Der er turbo på forretningen lige nu med flere nye produkter på vej, – eksempelvis lamper. Forklaringen er penge fra en udenlandsk investor. Lige inden årsskiftet var Designership med til at åbne et nyt showroom for 30 forskellige, danske designvirksomheder på Holmen i København kaldet DesignWerck.

Nu er et nyt showroom på vej i hjembyen Kolding og på sigt også et i London.

»Vores showroom bliver noget andet. Det bliver et sted, hvor der er meget andet end salg. Det er bl.a. arrangementer og storytelling samt galleri. Et eventcenter for alle – også designstuderende,« fortæller hun.

London møder Herning

At løse indretningsopgaver bliver også en væsentlig del af konceptet – det har Designership arbejdet på det seneste års tid bl.a. i Kina.

»Vi kommer til at sælge unika-skulpturer fra hele verden til f.eks. virksomheder, der skal indrette deres lokaler. Det kan være kunst, der står i Japan, men som vi så formidler salget af i Danmark til indretningsopgaver.«

Designership er ikke sådan lige at sætte på formel – det er i sandhed en kreativ forretning.

Skibet er lastet med

Designership tænker ikke sig selv som et gængs firma:»Designership stræber efter at fremelske unikt og stærkt design og kunsthåndværk på den globale scene. Om bord er etablerede danske og internationale designere samt kunsthåndværkere sammen med nye talenter. Designership skaber projekter og events verden over i samarbejde med designere, kunder og samarbejdspartnere. Vores projekter er nyskabende inden for design, og vores samarbejder skaber nye perspektiver,« lyder det fra Designership.

Se mere på: www.designership.dk

Mønstrenes mester

Designeren bag tapetet State of Flow, Lene Toni Kjeld, er et alsidigt talent.

Nogle læsere kender måske allerede et meget markant værk fra hendes side: Facaden på smykkefirmaet Trollbeads hovedkontor i København.

Facaden er beklædt med messingplader, der har et filigranagtigt mønster. Mønsteret står frem og minder om regndråber eller tæt beplantning, når der er lys i kontorhuset i de mørke morgen- og aftentimer.

Forvandlingen af et 50 år gammelt kontorhus i beton til ”et smykkeskrin”, som nogen har kaldt det, har BBP Arkitekter stået for. Facadeløsningen i samarbejde med Lene Toni Kjeld har modtaget flere priser.

Nyhed: Designtalenter udfordrer med nye metoder

25-04-2015: 15 designspirer fra Singapore har med inspiration fra de gamle alkymister og en italiensk 70’er-bevægelse forsøgt at finde magien i moderne design. Læs artikel

Guide: Den gamle væver ryster støvet af dugen

17-10-2014: Den 100 år lange tradition for vævede tekstiler af høj kvalitet i Georg Jensen Damask har givet virksomheden en prominent status, men frem til årtusindskiftet også et lidt støvet image, lyder det fra direktør Peter Hulweg Christiansen, som derfor har givet den gamle tekstilfabrikant en tur i moderniseringsmaskinen. Læs artikel

Nyhed: To nye stjerner mod nord

14-12-2009: Det kræver mod at kvitte et godt job til fordel for en drøm. Men så modige er de to kvinder, som sidste år åbnede en ny dansk designvirksomhed for boligtilbehør, by nord. Læs artikel

Anmeldelse: Design, der må trædes på

27-10-2009: Jane Skriver er kvinden bag en ny, vaskbar dørmåtte i bomuld. Første kollektion fra Skriver Collection består af ni måtter i flotte designs med enkle motiver, som passer til et moderne hjem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...