Find mere om:
To nye stjerner mod nord | livsstil.guide.dk

To nye stjerner mod nord

Det kræver mod at kvitte et godt job til fordel for en drøm. Men så modige er de to kvinder, som sidste år åbnede en ny dansk designvirksomhed for boligtilbehør, by nord.

De havde drømt om mere tid med børnene, eftermiddagskakao omkring et rustikt langbord i baglokalet, og kreative formiddage med givende idéudvikling. Men efter godt et år med eget firma har Hanne Louise Roe Andersen og Hanne Berzant dårligt tid til et interview her midt i juletravlheden, hvor de mange ordrer skal pakkes og skibes af inden kl. 13 hver dag.

»Vi kan lige så godt indrømme, at virkeligheden ikke er helt så rosenrød som drømmen. Vi kommer ikke sovende til noget,« indrømmer Hanne, mens hun skænker kaffe op ved det italienske designerbord i makkerparrets showroom på Østerbro i København. I samme åndedrag tilføjer hun nærmest undskyldende:

»Men det er sjovt, og vi skal selvfølgelig ikke klage over, at vi har travlt. Det betyder, at vi har ramt noget, som folk vil købe. Men det er lidt overvældende, at det er gået så stærkt, og det er svært at være supermor samtidig. Det kræver struktur i hverdagen og et tålmodigt bagland.«

Og der har virkelig været fart på. I august sidste år havde by nord sin første kollektion med på Formland-messen i Herning, og i dag, godt et år senere, kan de fremvise en meget imponerende liste over inden- og udenlandske forhandlere af deres opsigtsvækkende kollektion.

Barselsorlov og god kemi


De to kvinder mødte hinanden hos en veninde for nogle år siden. De mærkede hurtigt, at kemien mellem dem var god. De var enige om det meste, og på løbeture i Dyrehaven gik det op for dem, at de også begge gik med en drøm om at starte egen virksomhed. I begyndelsen var det venindesnak, men ideen blev mere og mere konkret på de mange ture, hvor Hanne Berzant skulle løbe lidt barselsfedt af efter sit tredje barn. En skønne dag var de så parate, at de besluttede at tage til Paris på en stor messe for boligtilbehør, Object du Maison, for at undersøge, om der var nogle agenturer, de kunne bringe til Danmark.

»Vi fandt noget, men ikke noget, som vi kunne gå 100 procent ind for. Og på vejen hjem blev vi enige om, at det kunne vi gøre meget bedre selv,« fortæller de. Allerede nu, to år efter, har de bevist, at det var rigtigt. De kan godt selv.Hvordan får man modet til at leve sin drøm ud?

Det var tanker, som længe havde kørt rundt i hovederne på os begge. Vi er begge 40 år, har oparbejdet et stort netværk, som vi kan trække på, og føler, at vi har ret godt tjek på det, vi laver. Da vi fandt ud af, at vi også arbejder godt sammen, så fik vi overskredet den sidste barriere. Men det var ikke let. Hanne kørte over for rødt lys, den dag hun skulle sige op hos Egmont.Hvordan fandt I på navnet ”by nord”?

Vi er begge tilhængere af det enkle, stilrene, nordiske design. Vi kan lide at komme hjem til orden og enkelhed efter en kaotisk dag på jobbet, samtidig med at der skal være plads til børn og familieliv. Ingen af os er til indiske røgelsespinde og små perler på lysestagerne. I dag bliver vi oversvømmet af boligtilbehør fra østen i et stort kulturelt miskmask. Det kommer aldrig på hylderne hos os. Vi er inspireret af den nordiske natur, de nordiske farver og materialer. Med navnet by nord har vi lagt en form for ramme ned over vores virksomhed. Det er selvfølgelig en begrænsning, men også en spændende udfordring, at vi kun vil bruge nordiske materialer i vores kollektion.Hvordan arbejder I sammen?

Vi har hver vore kompetenceområder. Henholdsvis tekstildesigner og grafisk designer, og så har vi arbejdet med både publicering og salg tidligere, så der er mange ting, som vi helt automatisk deler mellem os. Når vi designer, foregår det som regel som et pingpong-spil, hvor en af os får en idé, der bliver kommenteret og forbedret af den anden, indtil vi er enige om, at den sidder der.Hvor får I jeres ideer?

Vi kigger på alt det, som man er god til her i norden. Det er helt fint med sushi og olivenolie, men vi kan faktisk også være med herhjemme. Andre får vi fra vores hverdag, for eksempel på løbeturene i skoven. Naturen er jo en evig kilde til inspiration.Hvad lægger I vægt på i jeres design?

Kvalitet først og fremmest. Og stilrent, nordisk design. Vi designer ting, som skal holde. Derfor vælger vi kun gode, organiske materialer, evigtgyldige motiver på vort print, afdæmpede naturfarver og klassiske former. En strikket uldplaid skal kunne følge dig hele livet.Hvad er jeres største succes?

Det var printet på puder og sengetøj, som gav os en kickstart. Det er meget iøjnefaldende og aldrig set før. Vi fik simpelthen så positiv respons, både her i Danmark og fra udlandet. Vi blev kontaktet af en forhandler i Australien, som havde set vore ting på nettet, og som gerne ville sælge dem. I Norge har et hotel købt vores betræk med dyreprint.Hvad kan vi forvente os fra by nord i fremtiden? Meget! Vi er meget rastløse og har allerede mange nye ting i gang, men vore mænd har bedt os om at sætte farten lidt ned! Vi kan også mærke, at efterspørgslen af de ting, som vi havde på messe sidste gang, stadig er stigende - især i udlandet. Derfor satser vi nu internationalt med fokus på Norden først og fremmest. Men vi har mange ideer, og mulighederne er næsten uendelige, selv inden for vores nordiske ramme. Hvem ved - måske kommer der snart huer og tørklæder og gummistøvler, inspireret af klimaet by nord ...


Hanne Louise Roe Andersen

40 år, gift og mor til fire.

Hun er uddannet beklædningsdesigner og har 10 års erfaring i møbel- og boligtilbehørsbranchen. Inden by nord arbejdede hun for Interstudio og Excel.

Hanne Berzant

40 år, gift og mor til tre.

Hun er uddannet grafisk designer med 10 års erfaring med art direction på magasiner om bl. a. boligindretning og børnemode. Inden by nord var hun layoutchef i Egmont Magasiner.

Sammen etablerede de designvirksomheden by nord i 2008. Se mere på www.bynord.dk

Guide: Kunsthåndværk skal bredere ud

17-03-2016: Designership startede som et afgangsprojektet fra Designskolen Kolding – til et 12-tal i øvrigt. I dag kalder Anette Kaas sig kreativ direktør og har skabt en forretning med flere prisbelønnede design, der alle har kunsthåndværk som udgangspunkt. Læs artikel

Nyhed: Designtalenter udfordrer med nye metoder

25-04-2015: 15 designspirer fra Singapore har med inspiration fra de gamle alkymister og en italiensk 70’er-bevægelse forsøgt at finde magien i moderne design. Læs artikel

Guide: Den gamle væver ryster støvet af dugen

17-10-2014: Den 100 år lange tradition for vævede tekstiler af høj kvalitet i Georg Jensen Damask har givet virksomheden en prominent status, men frem til årtusindskiftet også et lidt støvet image, lyder det fra direktør Peter Hulweg Christiansen, som derfor har givet den gamle tekstilfabrikant en tur i moderniseringsmaskinen. Læs artikel

Anmeldelse: Design, der må trædes på

27-10-2009: Jane Skriver er kvinden bag en ny, vaskbar dørmåtte i bomuld. Første kollektion fra Skriver Collection består af ni måtter i flotte designs med enkle motiver, som passer til et moderne hjem. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...