Find mere om:
Designtalenter udfordrer med nye metoder | livsstil.guide.dk

Designtalenter udfordrer med nye metoder

15 designspirer fra Singapore har med inspiration fra de gamle alkymister og en italiensk 70’er-bevægelse forsøgt at finde magien i moderne design.

I århundreder forsøgte alkymisterne at forvandle det jævne materiale bly til det skinnende, dyrebare guld, og netop det eksperiment blev deres eftermæle. I virkeligheden var de fortidens kemikere og var blandt andet de første til at fremstille ren alkohol ved destillering af gærblandinger. De troede blot på, at alt kunne transformeres.

Det er netop denne mere magiske og mystiske del af alkymisternes historie, der har inspireret de 15 designtalenter, der i denne uge viste deres kreationer frem under møbelmessen i Milano. Det, på sin vis, magiske element, der findes i det at designe eller skabe noget.

Knaster og kniplinger

Hvis man ser designeren som en alkymist og tager udgangspunkt i det at transformere ting, hvad kan man så designe? Det er spørgsmålet, de opkommende singaporeanere har forsøgt at svare på i udstillingen ”The Alchemists”.

Nye metoder og gammel inspiration

Svaret er blandt andet en superstærk 3D-printet lampe, et flerfarvet harpiksbord, der har fået hjælp af tyngdekraften, en svævende lotusdam, en sandblæst tekande, en aromatisk diffuser i neon, der reagerer på bevægelse – og meget andet. Og selv om designerne har kigget tilbage for at få inspiration, har de set fremad, når det kommer til produktion og materialer.

»Formålet med udstillingen er dog ikke bare at vise nye produktionsteknologier, men at udvikle en mere tidssvarende holdning til design i en global kontekst sammen med de nye metoder,« udtaler den italienske designer og forfatter Stefano Casciani, der er kurator på udstillingen, i en pressemeddelelse.

Sæt et surrealistisk præg på hjemmet

Samtidig er udstillingen også et anerkendende skulderklap til den italienske designbevægelse fra 1970’erne Studio Alchimia. Det eksperimentelle design, der udsprang herfra, ændrede ifølge folkene bag ”The Alchemists” status quo ved at skubbe til grænserne for, hvad godt design er.

Opgør med det eksisterende

Studio Alchimia blev grundlagt af den italienske arkitekt Alessandro Guerriero og var et opgør med den gode smag, så at sige. Det, der dengang blev opfattet som godt design, var det modernistiske design, og det var Alessandro Guerriero altså godt og grundigt træt af. Resultatet blev en lang række design, som ikke havde forbrugerne i sigte, men designet i sig selv. Det var typisk fremstillet af billige materialer og var kendetegnet ved klare farver, dekorationer og asymmetri. Det handlede om at skabe noget anderledes end det eksisterende. At transformere moderne design, at gøre bly til guld. Studio Alchimia var desuden forløberen til 1980’ernes lige så farverige Memphis-bevægelse, som er blevet ganske populær i disse dage – det britiske designmagasin Wallpaper skrev f.eks. sidste år, hvordan Memphis-stilen havde fået en renæssance.

Alt det har altså 15 designere fra Singapore suget til sig, plukket fra og transformeret til deres eget, nye design og et inspirerende indspark fra en designnation, vi ikke – endnu – kender så godt herhjemme. Måske kommer vi til det fremover.

Internationale motiver på plakaten

B971954231Z.1_20150416201539_000+G1QKJHSJ.2-0.jpg

Tyngdekraften som værktøj

 • Den singaporeanske designer Hans Tan har med bordet ”Pour” vendt møbelproduktionen på hovedet. Bogstavelig talt. Bordpladen er nemlig støbt på hovedet uden en form, men blot ved at lade klatter af indfarvet harpisk dryppe ned en efter en og lade tyngdekraften klare resten.
 • Hans Tan er både udøvende designer og underviser på National University of Singapore. I 2009 var han nomineret som en af fremtidens designere til designmessen Design.
 • Se evt. mere på: www.hanstan.net

B971954231Z.1_20150416201539_000+G1QKJHTG.2-0.jpg

Nyfortolkede traditioner

 • Ved første øjekast er den prikkede tekande ”Spotted Nyonya” bare en tekande med prikker. Men ser man nærmere, vil man se, at mønstret i prikkerne hænger sammen, og at der ligesom er fjernet noget. Og det er der også. Designeren Hans Tan har transformeret overfladen på det traditionelle sydøstasiatiske design ved at sandblæse dele af glasuren væk, så den rå porcelæn træder frem.
 • Hans Tan er både udøvende designer og underviser på National University of Singapore. Han vandt i 2012 prisen for årets design i Singapore med ”Spotted Nyonya”, som samme år også blev udnævnt til bedste innovative design på den franske Maison et Objet-messe.
 • Se evt. mere på: www.hanstan.net

Det er blevet trendy at opmagasinere

B971954231Z.1_20150416201539_000+G1QKJHSN.2-0.png

Fattigmandsguld

 • Ligesom alkymisterne har designerne Francesca Lanzavecchia og Hunn Wai forsøgt at skabe guld – dog ikke den ægte af slagsen. Med ”Fools gold”, som deres to design hedder på engelsk, har de ladet sig inspirere af Alchimia-gruppens brug af laminat i slut 70’erne og har skabt to skabe af bølgeblik og guldfarvet vinylfilm til biler. Formålet er at øge opfattelsen af møblernes værdi, men samtidig at afsløre møblernes ydmyge materialer.
 • Den italiensk-singaporeanske duo Lanzavecchia + Wai blev etableret i 2009 under et ophold i Danmark og er bl.a. blevet udnævnt som årets unge talent i 2014 af magasinet Elle Decor.
 • Se evt. mere på www.lanzavecchia-wai.com

B971954231Z.1_20150416201539_000+G1QKJHT1.1-0.jpg

Svævende illusion

 • Den industrielle designer Olivia Lee har skabt en illusion til hjemmet i form af bordet ”Float”. Det er illusionen af en dam fyldt med lotusblade, som svæver over jorden, kun støttet af tre sammenviklede stilke. Hvert bord har et forskelligt arrangement af ægte lotusblade i sig, hvilke er høstet i Sydøstasien, og set fra forskellige sider skaber det en række forskellige optiske og visuelle effekter.
 • Olivia Lee har tidligere arbejdet for den prisvindende, London-baserede designer Sebastian Bergne, hvor hun bl.a. udførte projekter for Swarovski.
 • Se evt. mere på www.olivia-lee.com

B971954231Z.1_20150416201539_000+G1QKJHRU.2-0.png

Finurlig og funktionel

 • Designduoen Timo Wong og Priscilla Lui mikser naturinspiration med mindelser om Studio Alchimia ind i lampen ”Duck Lamp”, som efterligner andens nikkende nakkebevægelser. Den er både finurlig og funktionel – et træk, der kendetegner alle duoens design. De har også lavet en gulvlampe til udstillingen, ”Crane Lamp”, som efterligner en trane.
 • Timo Wong og Priscilla Lui udgør tilsammen Studio Juju og arbejder både med møbel- og produktdesign samt indretning og var et af de 15 udvalgte internationale designfirmaer til SaloneSatellites 15-års jubilæum i 2012.
 • Se evt. mere på: www.studio-juju.com

Guide: Møblernes mekka

25-04-2016: Den italienske storby Milano er omdrejningpunkt for design fra hele verden. I april mødtes over 400.000 designinteresserede til verdens største møbel- og designmesse Salone del Mobile, hvor det nyeste møbeldesign kunne opleves. Læs artikel

Guide: Blå og pink vinter

26-01-2016: Skab blid vinterstemning med lyseblå og rosa nuancer, som ifølge farveinstituttet Pantone er årets farver. Læs artikel

Guide: Dansk designer hitter med produkter i genbrugstræ og beton

07-10-2015: For fem år siden startede Bent Povlsen og hans hustru, Dorthe, designfirmaet Muubs. I dag har deres rå og upolerede udtryk med rustik keramik, genbrugstræ og julekugler i beton og læder vundet genklang både her til lands og internationalt. Mød direktøren, der – lidt tilfældigt – forelskede sig i beton og blev designer. Læs artikel

Guide: Italiensk 80’er-retro

10-08-2015: Memphis er ikke bare en by i USA, hvor Elvis havde hjemme. Det er også navnet på en design-bevægelse, som spirede i Italien i 1980’erne, og som har fået renæssance de seneste år. Læs artikel

Guide: Dansk design med amerikanske armbevægelser

18-02-2015: Danske Søren Rose rystede for fem år siden karriereposen og forfulgte en livslang passion for design og indretning. I dag driver han sit eget designstudio i New York – med en produktportefølje, der tæller flere end 50 design, og en grundopskrift, der lyder på lige dele dansk dna og amerikanske armbevægelser. Jyllands-Posten mødte ham i New York til en snak om at stå tidligt op, om at være fascinereret af det store i det små – og om at lade sig inspirere af dristige forgængere. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...