Find mere om:
En sikker vinder | livsstil.guide.dk

En sikker vinder

Som én af få kvinder er spanske Patricia Urquiola nået helt til tops i den internationale designverden. Og det endda med raketfart.

I den italienske designhovedstad Milano er alle designere helte, og alle helte er mænd - undtagen én. Patricia Urquiola.

Med sine 47 år hører hun stadig til blandt dem, man betegner som de unge designere, og her har hun om nogen taget førertrøjen på. Ikke uden grund kaldes hun kometen.

Det er de færreste, der efter seks år med eget designstudie kan fremvise en kundekreds med navne som Moroso, Cappellini, B&B Italy, Foscarini, Kartell, MDF, San Lorenzo, Allessi, Boffi, for at nævne nogle.

En liste over møbler og interiør fra hendes hånd viser en imponerende produktivitet. Og hun har bevæget sig ind på nærmest alle områder i hjemmet fra køkken, bad, stue, soveværelse, ja helt ud på terrassen, hvor hun overbevisende har defineret sin egen stil med serien Maia for Kettal.

Det er næsten for vagt at sige, at Patricia Urquiola eksperimenterer med materialer og overflader. I plast for Kartell og i polstermøbler for B&B Italia. De mest grænsesøgende ting kommer fra Moroso, hvor hun eksperimenterer med tekstiler og overflader og får lov til at bevæge sig ud i stærke farver.

Helt sin egen
Patricia Urquiola er helt sin egen, og der bliver lagt mærke til, hvad hun præsenterer af nyheder på verdens store møbelmesser. Blandt de utallige hædersbevisninger og priser, hun har modtaget i årenes løb, kan nævnes det prestigefyldte designmagasin Wallpapers ”Designer of the Year i 2006”. At Wallpaper tror på hende, ses af, at man sidste år bad hende sidde i juryen, der kårer årets designer.

Når Patricia Urquiola finder på at lave smocksyninger på ryglæn, kan vi være sikre på at finde smocksyninger hos mange designere året efter. Når hendes sofabord T-table for Kartell viser ny teknik, som gør det muligt at arbejde med en kunstnerisk overflade, kan vi roligt købe et sofabord med en spændende overflade - det bliver helt sikkert et hit.

Kort sagt, hvis man vil være helt fremme i skoene, er det værd at holde øje med Patricia Urquiolas design.

Patricia Urquiola

Patricia Urquiola er født i 1961 i den nordspanske by Oviedo.

Hun er arkitektuddannet fra Madrid og designuddannet fra Polyteknisk Læreanstalt i Milano.

I nogle år underviste hun selv på designstudiet sideløbende med, at hun arbejdede for De Padova.

1993-1996 oparbejdede hun sammen med andre designere et designstudie for arkitektur, interiør og udstillingsdesign.

I 1998 gik hun i samarbejde med Moroso, hvor hendes polstermøbler opnåede international anerkendelse.

Fra 1996 blev hun koordinator for Lissonis designgruppe.

I 2001 åbnede hun eget designstudie.

Hun har modtaget store hædersbevisninger og priser, blandt andet fra MoMa New York, AFI-FAD Madrid og det førende internationale design magasin Wallpaper. I 2003 kårede Elle Decoration Patricia Urquiola til Årets designer.

Patricia Urquiola er aktuel netop nu i en ny bog, som er udkommet på det tyske forlag daab. Bogen Patricia Urquiola er en monografi med præsentation af hendes forskelle design. Bogen er indbundet og på 176 sider. Tekst på engelsk, tysk, fransk, spansk og italiensk. Pris 19,95 euro.

Se www.daab-online.com

Guide: Møblernes mekka

25-04-2016: Den italienske storby Milano er omdrejningpunkt for design fra hele verden. I april mødtes over 400.000 designinteresserede til verdens største møbel- og designmesse Salone del Mobile, hvor det nyeste møbeldesign kunne opleves. Læs artikel

Guide: Debatskabende design

26-01-2016: Hvad er dansk design? Og er det stadig dansk, hvis det er designet af en tysker og produceret i Polen? Det er et af de spørgsmål, Danish Design Makers stiller med udstillingen ”Made Here” på møbelmessen i Køln, hvor 17 designere har givet deres bud på, hvordan man holder dansk design på danske hænder. Læs artikel

Nyhed: Her er tre bud på hyggelæsning til designnørden

23-11-2015: B&O's designhistorie gennem 90 år, farvelagte streger af Finn Juhl og fortællingen om faderen til Operahuset i Sydney, Jørn Utzon. Læs artikel

Guide: Det danske designs japanske rødder

01-11-2015: Danske designere har i stor stil fundet inspiration i Japan siden slutningen af 1800-tallet. Så meget og så længe, at det faktisk kan være svært at sige præcis, hvad der adskiller dansk og japansk design. Også når det kommer til vores højtelskede designikoner og -traditioner. Læs artikel

Guide: Den finurlige italiener

13-10-2015: En af Italiens største designere gennem tiden, Achille Castiglioni, døde i 2002 i en alder af 84 år. Trods det, lever han stadig videre, for hans datter, Giovanna, rejser verden rundt med én mission: at fortælle historien om faderens ikoniske og også prisvindende design. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...