Find mere om:
Guide: Møblernes mekka | livsstil.guide.dk

Guide: Møblernes mekka

Den italienske storby Milano er omdrejningpunkt for design fra hele verden. I april mødtes over 400.000 designinteresserede til verdens største møbel- og designmesse Salone del Mobile, hvor det nyeste møbeldesign kunne opleves.

Siger man møbeldesign, siger man samtidig Salone del Mobile i Milano, hvis man har en særlig interesse for de nyeste møbler. Her på verdens største møbel- og designmesse mødes alle, der på en eller anden måde arbejder med møbler og design, for at blive inspireret af de nyeste tendenser.

Selve messehallen, Fiera Milano Rho, lidt uden for centrum er det primære udstillingssted, hvor konceptet minder om Formland i Herning, men bare langt større. Her præsenterer de kendte – og mindre kendte – møbeldesignere deres seneste produkter, ligesom “underskoven” af nye navne håber på at blive opdaget og få deres prototype sat i produktion.

Danske møbeldesignfirmaer nyder stor respekt i udlandet, og hvis de – ligesom de udenlandske navne – er store nok, så har de ikke blot en stand til messen, men en butik eller et showroom et sted i byen. Det har møbelsnedkerfirmaet Carl Hansen & Søn taget endnu et skridt til, da de netop har slået dørene op for deres møbelklassikere i et nyt, stort showroom på hjørnet af Foro Buonaparte og Via Arco i Milano.

»Vi var vokset ud af vores lokaler, så derfor har vi åbnet et nyt showroom. Når man er en designvirksomhed som Carl Hansen & Søn, er Milano ikke til at komme udenom. Byen er et internationalt knudepunkt for møbeldesign og hele branchen som sådan. Ligesom vores øvrige tilstedeværelser i designdestinationer som eksempelvis i New York, Los Angeles, London og Tokyo, er det kun helt naturligt, at Carl Hansen & Søn skal have en markant placering i Milano. Årets Salone del Mobile var en oplagt anledning til at åbne showroomet, hvor design fra danske møbelmestre som bl.a. Hans. J. Wegner, Ole Wanscher og Poul Kjærholm sættes i scene sammen med nye designersamarbejder som den østrigske designtrio EOOS og danske Naja Utzon Popov,« fortæller Knud Erik Hansen, adm. direktør hos Carl Hansen & Søn, der på messen kunne præsentere Wegners CH22/CH26-stole, Naja Utzons “Woodlines” tæppekollektion, Embrace-serien, Metropolitan Chair i ny komposition og Poul Kjærholm-borde blandt nyhederne.

Helheder i fokus

Nyhederne inden for møbeldesign peger i mange retninger, og selv for fagpersoner kan det være svært at samle trådene og videregive et billede af de overordnede tendenser. Men indretningsdesigner, konceptudvikler, foredragsholder og ejer af designstudiet Design Circus, Birgit Tarp, har noteret sig et større fokus på helheder og dermed helstøbte indretninger, hvilket hun også så i form af messeudstillingen hos Arper og Carl Hansen & Søn på Salone del Mobile.

»Men også hollandske Moooi havde som sidste år samlet deres kollektioner af tæpper, belysning og møbler i et gigantisk inspirations-showroom, hvor frynser på sofaer med “dip-dye” – og en polstret sofa – var del af de nye serier med tydelige retro-referencer. Danske Hay havde valgt at præsentere deres møbler i en gennemført, unik “New Yorker Looks”-location, hvor indrettede rum skulle opdages i en labyrintisk opbygning i et integreret forskudt niveau. Hertil var tilsat et stemningsfuldt og smukt gårdmiljø med grønne planter, servering og den nye udemøbelserie Palissade,« fortæller Birgit Tarp, der også ser en klar tendens til, at striber vinder indpas i mange sammenhænge, ligesom et bredt spektrum af farver, bløde og lodne materialer, glas og meta fortsat også er på agendaen.

B972272266Z.1_20160425084248_000+G51SPJ7L.1-0.jpg

»Inden for køkkener og bad – som præsenteres hvert andet år på messen og i byen – er der især mange italienske brands repræsenteret, hvor den sydlandske forkærlighed for marmor, bl.a. flettede marmorvægge, mørk granit og mørkere træsorter, møder det teknologiske fremskridt i form af avancerede løsninger,« fortæller Birgit Tarp, der desuden ser en tendens til, at man endelig tør bruge en udvidet farvepalet og derved personificere sit hjem i langt højere grad.

Vælg materialer med omhu og spar kræfterne

Tendensen med striber og et fokus på farver kan man bl.a. se hos den danske tekstilproducent Kvadrat, der i Milano præsenterede et samarbejde med den japanske mode- og tekstildesigner Akira Minagawa. Han har skabt “The Akira Minagawa Collection”, der sætter ekstra farve på tekstilerne i form af broderede mønstre i kontrastfarver.

B972272266Z.1_20160425084248_000+G51SPJ8D.1-0.jpg

»Vi har valgt at genoptage samarbejdet med Akira Minagawa, som vi indledte for 10 år siden, da han har en meget poetisk tilgang og arbejder med avancerede løsninger. Han har lavet tre møbeltekstiler og et gardintekstil i 11 sofistikerede farver, som passer godt til vores ønske om hele tiden at lave nye, anderledes ting,« siger Anders Byriel, adm. direktør for Kvadrat, der i Milano også kunne præsentere tekstilet “Velvet Stripe” af Paul Smith og Konstantin Grcic.

Det grønne flytter ind

Hos Danish Livingroom – Lifestyle & Design Cluster i Herning har direktør Betina Simonsen set flere tendenser inden for møbeldesign udfolde sig i Milano:

»Det er tydeligt, at danske designvirksomheder i stadigt stigende grad satser på at kunne præsentere nyheder i deres kollektioner frem for som tidligere at fokusere på at fortælle deres historie og arv,« siger hun og påpeger, at tendensen til, at “det grønne flytter ind” nu også breder sig til lande syd for grænsen.

B972272266Z.1_20160425084248_000+G51SPJ75.1-0.jpg

»Grønne planter i indretningen har altid været en del af den nordiske boligindretning, men nu ser vi flere og flere sydeuropæiske designfirmaer gøre det samme. Mange havde i år en hel væg med grønne planter, så der er ingen tvivl om, at Nord- og Sydeuropa gensidigt inspirerer hinanden,« siger Betina Simonsen, som samtidig ser en tendens til, at danske møbel- og designvirksomheder tænker mere globalt, da samarbejder med udenlandske designere ses i stadigt større udstrækning. Hun ser også eksempler på, at man tør satse lidt utraditionelt ved f.eks. at kombinere to-tre materialer på sofaer – det kan være læder, kanvas og tekstil.

»Netop det at kombinere nyt og gammelt er også en ny tendens, som udspringer af behovet for at genbruge. Flere danske og udenlandske stande havde kombineret patinerede og nye ting, hvilket er i fin tråd med danskernes måde at indrette sig på, hvor man gerne køber en brugt Wegner-stol, som kombineres med nye ting, der måske bare holder to-tre år,« forklarer Betina Simonsen, som også ser en tendens til, at sidste års tøjmodefarver går igen året efter på f.eks tapeter, puder, gardiner osv. Og netop brugen af farver som noget kulturelt betinget er ved at blive udlignet, når man ser på boligindretning i Nord- og Sydeuropa.

B972272266Z.1_20160425084248_000+G51SPJ9U.1-0.jpg

»Før hen kunne man altid spotte en spansk, fransk eller italiensk stand – og en ditto nordisk – men i dag ser man også mørke, brændte farver i skandinavisk møbeldesign og omvendt mere lyse farver hos sydeuropæerne,« siger Betina Simonsen.

Designet krymper

Sidst men ikke mindst fortsætter tendensen til at “downsize” møbelmæssigt, da folk flytter ind til storbyerne og gerne bor på mindre plads.

B972272266Z.1_20160425084248_000+G51SPJAK.1-0.jpg

»Møbler skal derfor være funktionelle og passe ind i nutidens kompakte boliger, hvor det stadig skal se fedt ud f.eks. at have kontor og stue i samme rum,« siger Betina Simonsen.

Nyhed: Designtalenter udfordrer med nye metoder

25-04-2015: 15 designspirer fra Singapore har med inspiration fra de gamle alkymister og en italiensk 70’er-bevægelse forsøgt at finde magien i moderne design. Læs artikel

Guide: Dansk design med amerikanske armbevægelser

18-02-2015: Danske Søren Rose rystede for fem år siden karriereposen og forfulgte en livslang passion for design og indretning. I dag driver han sit eget designstudio i New York – med en produktportefølje, der tæller flere end 50 design, og en grundopskrift, der lyder på lige dele dansk dna og amerikanske armbevægelser. Jyllands-Posten mødte ham i New York til en snak om at stå tidligt op, om at være fascinereret af det store i det små – og om at lade sig inspirere af dristige forgængere. Læs artikel

Guide: Fællesskabets møbel

13-08-2014: Flyderen, fifaen, divaneseren. Kært barn har mange navne, og sofaen er da også familiens samlende midtpunkt. Fra at være et møbel forbeholdt de få, da det kom til Europa i 1700-tallet, findes sofaen i dag i alle hjem, som et uundværligt møbel – men også arnested for dovenskab og sløvhed. Her har du sofaens historie. Læs artikel

Guide: Ti nye designstole

10-06-2016: Der er fuld gang i de danske møbelhuse, som disker op med nyt design for tiden. Men møbelhusene fornyer nu ikke bare, for også reproduktioner af gamle designklassikere er smart for tiden. Her er ti nye danske designstole. Læs artikel

Guide: Århundredets materiale

21-02-2016: Plastik er et materiale, der aldrig går af mode. For nogle er det indbegrebet af smagløshed, men for andre er det ensbetydende med uanede designmuligheder. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...