Find mere om:
B for bæredygtig bolig | livsstil.guide.dk

B for bæredygtig bolig

Solceller, varmepumper, isolering og varmereflekterende tapet. Fremtidens bolig er grøn og energivenlig - og helt igennem bæredygtig. Arkitekter spiller en afgørende rolle, når det kommer til at spare på energien.

Der var engang, hvor grønne boliger var huse med lerklinede halmvægge bygget af ildsjæle i små, økologiske landsbyer. Men i dag er selv de største tegnestuer gået den grønne vej og har taget miljøet med til tegnebrættet.

»Æstetikken har altid været vigtig, men når vi inddrager miljø, giver det arkitekturen en ekstra dimension. Det bliver arkitektur med mening, vi kan gøre en forskel med,« siger arkitekt Kasper Guldager Jørgensen.

Han er leder af tegnestuen 3XN's udviklingsafdeling, GXN - hvor G'et står for "grøn". Her satser de på at bygge grønt og både benytte og udvikle nye materialer, metoder og teknologier, der ikke bare sparer energi, men også skaber energi.

»Der er ikke en fast løsning på, hvordan man bygger bæredygtige boliger. Det er jo det smukke i det. Hvis man har en stor sydvendt tagflade, kan solceller være en del af løsningen. Men det kan lige så vel være ventilationssystemer og vindenergi. Og der findes for eksempel metoder til at opfange energi fra bevægelse og vindtryk.

Så i fremtiden vil vi sagtens kunne se bygninger, der genererer energi blot ved, at vinden blæser på dem. Eller vi vil kunne lægge energiopsamlende materialer på de gangarealer, vi bevæger os på,« siger Kasper Guldager Jørgensen.

Fra fodformet til smukt

Også hos Vilhelm Lauritzen Architects (VLA) har de grebet den grønne pen og kastet sig over det, arkitektsamfundet kalder bæredygtig arkitektur.

»Vi kommer til at se en kæmpe udvikling på det her område med en masse spændende arkitektur. For det første fordi det bliver et krav, at boligerne skal være mere energivenlige, men også fordi der er stor interesse for det her - også blandt de almindelige danskere,« siger Torsten Stephensen, partner i VLA. Fra 2018 skal alle nye bygninger ifølge EU være "0-energi-bygninger", der producerer lige så meget energi, som de forbruger, og i Danmark er målet at nå reduktion på 75 pct. af energiforbruget i forhold til 2006 i nye bygninger.

Og det er ikke bare en teknologisk udfordring, forklarer Torsten Stephensen - det er også et spørgsmål om æstetik. »Udfordringen med at arbejde med lavenergiboliger er at gøre dem smukke, samtidig med at de er energivenlige. Tidligere har der været en tendens til, at den her type boliger var kendetegnet af en lidt fodformet arkitektur. Men man kan godt både gøre det smukt og bæredygtigt,« siger Torsten Stephensen.

Det har VLA arbejdet med i deres nye boligkoncept "Energi-0-boliger", hvor de blandt andet opfører energineutrale almennyttige rækkehuse i Kolding sammen med Lejerbo og rådgivningsvirksomheden Orbicon. Og selv om Torsten Stephensen ikke afviser, at bæredygtig arkitektur kan skabe en helt ny byggestil, ser VLA's lavenergiboliger ikke anderledes ud end andre rækkehuse.

Spørger man Kasper Guldager Jørgensen, mener han da heller ikke, at arkitekternes grønne drømme nødvendigvis vil have nogen radikal betydning for udformningen af fremtidens bolig.

»I og med at vi bliver mere bevidste om vores materialevalg, vil vi få smukkere og mere gennemtænkt arkitektur. Men selve udformningen og boligernes udseende behøver ikke ændre sig, sådan at vi får en hel ny stilart, eller at alle boliger pludselig har kæmpestore sydvendte tagflader til solceller,« siger han.

Mere end energi

De grønne arkitekter tænker dog ikke kun på energibesparelser og isolering. De bæredygtige boliger er grønne hele vejen rundt, forklarer Kasper Guldager Jørgensen: »Bæredygtig arkitektur indebærer en helhedsorienteret tilgang til det, vi bygger, og de materialer, vi bruger. Man har længe fokuseret på enkelte aspekter af boligen som indeklima og energiforbrug. Men bæredygtig arkitektur handler om at se alle husets bestanddele i én sammenhæng, også over tid.«

Et bæredygtigt hus er altså ikke bare godt isoleret med solceller på taget og dermed energivenligt. Det er også bygget af bæredygtige materialer, der for eksempel ikke udleder giftige gasser, hvis det skal rives ned om 100 år - og det kan nemt være fyldt med smarte materialer som fugtregulerende lerplader og varmereflekterende tapet.

Gamle mursten med ny energi

Det er dog ikke kun nybyggede boliger, der kan være med på den bæredygtige bølge - også ældre boliger kan være med.

Et centralt spørgsmål er, hvad kan man gøre ved danskernes boligfavorit, parcelhuset? Det satte Realdania Byg sig for at finde ud af og allierede sig med Aalborg Universitet. Sammen energirenoverede de fire parcelhuse fra 1970'erne i Tilst uden for Aarhus. De blev renoveret for henholdsvis 200.000 kr., 400.000 kr. og 2 mio. kr.

»Det hus, hvor vi renoverede mindst, sparede vi cirka en tredjedel på energiforbruget, i de to mellemste kunne vi skære op til 50 pct. fra, og i det dyre prototypehus kom vi op på en besparelse på 78 pct.,« siger projektleder fra Realdania Byg, Jørgen Søndermark.

Husene blev lejet ud, og lejerne boede der både før og efter renoveringen. På den måde kunne Realdania Byg også få viden om, hvordan beboerne reagerede på de grønne forandringer. Men ifølge Jørgen Søndermark er den største lærdom, de fik ud af projektet, at energivenlige boliger ikke kun handler om kolde kontanter.

»Det er lige så meget drevet af en livsstilsbeslutning og af komfort, når det kommer til energivenlige boliger. Som at folk var rigtig glade for at vågne op om morgenen i frisk luft uden at have ondt i hovedet. De kombi-effekter er ret interessante,« siger han.

Nu er husene solgt. Og Jørgen Søndermark mener, at bæredygtighed uundgåeligt vil kendetegne fremtidens boliger.

»Det kommer helt af sig selv. For det første bliver produkterne hele tiden bedre og billigere, og for det andet kommer der lige straks skrappere krav til boligernes energiforbrug. Og så betyder det statslige krav om, at alle boliger skal energimærkes ved salg, at folk - selvom de måske ikke siger: "Vi vil have en A-mærket" - siger: "Vi vil i hvert fald ikke have en G-mærket",« siger Jørgen Søndermark.

Eksempler

-  på energivenlige boliger

Green School Stockholm

Tegnestuen 3XN's Green School Stockholm er en ny type bæredygtig skolebygning, hvor der er alt fra børnehave, gymnasium, kollegieværelser og ældreboliger. Taghaver og såkaldte vertikale haver er med til at isolere, både så kulden bliver ude om vinteren, og så det forbliver køligt indenfor om sommeren.

En algefacade vil fungere som et naturligt filter til at omdanne kuldioxid og anden luftforurening til ilt - samtidig med at det bearbejder spildevand til rent brugsvand.

Derudover kommer der til at være butik, som sælger økologiske grøntsager, der er dyrket i bygningens integrerede drivhus.

Energi-0-boliger

I Kolding er 42 almennyttige boliger i energiklasse 0 ved at blive opført i et samarbejde mellem tegnestuen VLA, rådgivningsvirksomheden Orbicon og Lejerbo. Konceptet 'Energi-0-boliger' er her udformet som rækkehuse, da det reducerer antallet af overflader, og dermed hjælper husene hinanden med at holde på varmen.

De er isoleret grundigt, så der ikke er brug for ret meget opvarmning, og en solfanger forsyner boligen med en stor del af varmen samt varmt vand. Resten af varmen kommer fra en varmepumpe, der fungerer som et omvendt køleskab og varmer luften op.

Der er desuden et ventilationsanlæg, der både sørger for frisk luft og for at genanvende op til 85 pct. af varmen i luften. Endelig har husene også solceller, der forsyner boligen med elektricitet til at drive varmepumpe og ventilationsanlæg.

1970'er-parcellen

I Tilst uden for Aarhus energirenoverede Realdania Byg tre parcelhuse fra 1970'erne. Det ene fik en totalrenovering for to mio. kr. - godt det samme som det ville koste at rive det gamle hus ned og opføre et nyt.

Renoveringen inkluderede blandt andet en forbedret udnyttelse af dagslys ved hjælp af ovenlys og større vinduesflader, hvilket er med til at anvende solens varme samt minimere forbruget af kunstigt lys indendørs.

Huset fik også et integreret ventilations- og varmeanlæg, som genvinder varmen og får energi fra solceller. Og nye vinduer, efterisolering og en ny facade gjorde huset tæt.

Guide: Top 5: Sådan sparer du mest energi i din bolig

09-11-2014: Hvad kan bedst betale sig, hvis du skal nedsætte varmeregningen og hurtigt tjene penge i dit hus? Bolius' fageksperter har udvalgt de 5 mest rentable ting. Se dem her. Læs artikel

Guide: Energierichtiges Bauen muss geil sein

10-05-2014: Schweizisk-fødte Olav Langenkamp var den første arkitekt, der tegnede og byggede et passivhus i Danmark. Han har nu boet i det i seks år sammen med sin familie. Læs artikel

Guide: Sådan sparer du mest energi

02-02-2014: Hvad kan bedst betale sig at gøre, hvis du skal spare energi og penge? Se top-5 her. Læs artikel

Nyhed: Danskernes energi er blevet grønnere

09-03-2012: Oliefyret er på vej ud, mens der er kommet langt flere solceller på danskernes hustage. Det viser en ny undersøgelse over energikilderne i private boliger, som Tekniq har foretaget. Læs artikel

Guide: Efterisolering er en opgave, man tager oppefra og ned

08-02-2016: Når du vil efterisolere dit hus, så start med at tjekke loftet, og fortsæt så nedefter. Samtidig er det vigtigt at huske, at ikke al isolering kan gøres op i tilbagebetalingstider, men simpelthen handler om bedre komfort i hverdagen. Det forklarer to eksperter på området. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...