Find mere om:
Så mange brændeovnsindehavere kender ikke.. | livsstil.guide.dk

Så mange brændeovnsindehavere kender ikke reglerne for fyring

Selvom knap hvert fjerde danske hjem har brændeovn, kender hele 23 pct. af brændeovnsindehaverne ikke reglerne for fyring i brændeovn. Læs her, hvad du må og ikke må fyre med.

Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Men det er langt fra alle brændeovnsejere, der ved, hvordan brændeovnen bruges rigtigt. I en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Bolius Boligejernes Videncenter siger 23 pct. af de, der har brændeovne, at de ikke kender reglerne for fyring i brændeovne.

Luftforurening er et af de store problemer, når det kommer til danskernes sundhed, og ifølge Miljøministeriet er brændeovnene én af de helt store syndere. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i reglerne, siger Brian Kristensen, fuldmægtig i Miljøstyrelsen.

»Det kan man bl.a. gøre ved at læse op på reglerne i Affaldsbekendtgørelsen og brændeovnsbekendtgørelsen, som dog er noget omfattende. En anden måde at lære reglerne på er eksempelvis ved at tale med sin skorstensfejer eller sin brændeovnsforhandler,« råder Brian Kristensen.

Her kan du læse, hvordan du bruger brændeovnen og pejsen - uden at bryde med reglerne i bekendtgørelserne:

Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

Forbudt at fyre med paller og mælkekartoner

Ifølge reglerne må du bl.a. ikke fyre med trykimprægneret træ og paller eller husholdningsaffald som mælkekartoner og æggebakker.

LÆS OGSÅ: 4 ting, du ikke må fyre med i din brændeovn

Hvis du fyrer med det, kan brænderøgen indeholde giftstoffet dioxin, som er farligt for mennesker selv i små mængder.

Derudover er det vigtigt, at brændet er tørt, inden du fyrer med det. Tørt brænde brænder nemlig bedre og forurener mindre end fugtigt brænde, forklarer Tine R. Sode, fagekspert i Bolius.

LÆS OGSÅ: Brænde til brændeovne og pejse

»Fugtigt brænde afgiver mere vanddamp under forbrændingen, og det medfører, at forbrændingen foregår ved en lavere temperatur. Ved lav temperatur opstår der mere sod og flere sundhedsskadelige partikler i brænderøgen og dermed mere forurening,« siger Bolius’ fagekspert.

Løbesod kan give skorstensbrand

Hun forklarer, at fugtigt brænde også giver mere sod i skorstenen, og der kan dannes løbesod, som er en sort, klæbrig tjæremasse.

LÆS OGSÅ: Løbesod

»Løbesod øger risikoen for skorstensbrand, men kan også give lugtgener og misfarvning af de vægge, der støder op til skorstenen,« forklarer Tine R. Sode.

Partner

Bolius_Orange_Payoff_Small_RGBfixed.jpg

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Boligejernes Videncenter Bolius.
Hent mere viden og gode råd på bolius.dk

Guide: Overblik: Sådan bruger du brændeovnen og pejsen korrekt

07-01-2016: Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Men det er langt fra alle brændeovnsejere, der ved, hvordan brændeovnen bruges rigtigt. Læs artikel

Guide: Brændeovnen er fast inventar i danske sommerhuse

08-10-2014: Brændeovnen har været udskældt de seneste år som miljøsynder, men det har ikke gjort den mindre populær hos danskerne. Og især i vores sommerhuse er vi glade for hyggesprederen. Over hver anden dansker har nemlig en brændeovn i sommerhuset. Læs artikel

Guide: Biopejsen er et populært alternativ til brændeovne

15-09-2014: Indretningsarkitekt Trine Boelskifte giver her sine bedste tip til indretning med biopejs. Læs artikel

Guide: Godt indeklima trods brændeovn

13-02-2014: Lyden af en knitrende brændeovn kan være romantisk og hyggelig. Knap så hyggelig er brændeovnen for indeklimaet, men der er gode råd at hente for brændeovnsejere, der vil have et godt indeklima. Læs artikel

Guide: Tænd rigtigt op i brændeovnen - og foruren mindre

31-01-2014: Vidste du, at du skal tænde op i toppen af din brændeopstilling og ikke i bunden? Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...