Find mere om:
Jette Frölichs fornemmelse for roser | livsstil.guide.dk

Jette Frölichs fornemmelse for roser

Papirkunstneren Jette Frölichs rosenhave er levendegørelsen af en romantisk drøm.

De fleste mennesker forbinder sikkert Jette Frölich med yndefulde papirklip og glitrende julepynt. En anden, men mere privat side af Jettes kreativitet udfoldes i hendes skønne have, lidt nord for København. Her købte hun for 15 år siden en gammel villa på en stærkt skrånende grund, der i de forløbne år stille og roligt er blevet transformeret fra en bar mark og lutter høje træer til et fortryllet paradis, hvor hovedvægten er lagt på roser.

Jette har altid gået op i haver - en interesse, der stammer tilbage fra barndommen, hvor hun elskede at følge med sin far, når han gik og arbejdede ude i haven.

»Jeg er vild med min have, for her er det ikke kun mig, der bestemmer - Vorherre er med inde over foretagendet, så ikke alt kan planlægges på forhånd.«

I tidens løb har Jette boet flere forskellige steder i Nordsjælland, og nogle af hendes roser er fulgt med. I dag er der tre roser tilbage, som har klaret de mange flytninger, til de nu har fundet deres blivende plads. I sin tid blev roserne altid købt på den navnkundige Valdemar Poulsens planteskole i Løve, men i dag får Jette de fleste af sine roser fra Else og Hugo Lykkes Rosenplanteskole i Hornslet.

Den franske rosenhave

Hele haven er på små 1.300 kvm og opdelt i flere afdelinger med vidt forskellig karakter og beplantning. Det første område, der blev anlagt, er den store gårdhave. Den ligger vest for huset - på det sted, hvor der tidligere var indkørsel og forhave - og består af en gårdsplads og "den franske rosenhave". En formel have med sirlige rosenbede omkranset af lave buksbomhække og med et stisystem imellem.

Her vokser næsten udelukkende gammeldags roser, som har en vidunderlig blomstring og dufter skønt, men som for de flestes vedkommende dog ikke er remonterende. Det vil sige, at de kun blomstrer én gang i løbet af sommeren. Det er et meget bevidst valg.

»Jeg elsker mine roser, når de er i fuld blomstring. Det er ligesom med nye jordbær og fjordrejer, som man skal nyde, når det er højsæson. Når roserne er blomstret af, grønnes haven, og farverne dæmpes. Det giver mig lige så megen glæde, og jeg trænger til den ro, der så indfinder sig.«

I de buksbomkransede bede gror et utal af forskellige rosensorter side om side. Bunden er dækket af geranium - et forslag, som Jette fik fra sin gode haveven Claus Dalby, som hun ofte rejser til England med på inspirationsture.

Den forsænkede have

På grund af det kuperede terræn ligger en del af haven under rosenhavens niveau. Overgangen markeres af en stor stensætning med indbygget trappe, som blev til i forbindelse med, at huset blev udvidet med et orangeri. Denne del af haven kalder Jette sin "gryde".

Den består af en stor græsplæne omkranset af rododendron og andet tæt buskads. En herlig tumleplads for Jettes mange børnebørn, som elsker at lege i haven. Det kan indimellem gå noget ud over beplantningen, men Jette er en pragmatisk natur, så hvis planterne ikke kan tåle børnenes leg, må de bare flyttes - planterne altså!

Den vilde have

Det sidste område, Jette har taget under kyndig og kærlig behandling, er den vilde have, som ligger i den nederste, østlige del af haven. Her har mange store gamle træer fået lov at blive stående, men i dag har flere af dem fået følgeskab af klatreroser, som vokser meterhøjt op ad stammerne og forvilder sig i kronerne.

I den vilde have gemmer sig også et lille tehus - en femkantet træpavillon med sort tagpaptag. Her elsker de små piger at lege og holde teselskab, og Jette har indrettet med fine børnemøbler, der lige passer i størrelsen.

LÆS OGSÅ: Kulør på haven

BESØGSHAVE

For første gang åbner Jette Frölich i år sin have nogle dage i sidste del af juni, hvor roserne er på deres højeste. I form af en to timers havevandring, hvor hun fortæller om haven, dens tilblivelse og de mange roser. Rundturen afsluttes med et besøg på atelieret og servering; kaffe eller te med hjemmebag.

Læs mere på www.jettefroelichshave.dk

Guide: Et sydsvensk haveparadis

22-06-2016: Tag med på “Trädgårdsrundan” og besøg skønne, svenske haver som bl.a. denne, der tilhører Lottie Hermansson og hendes mand Jan. Med masser af gåpåmod og flid har de gennem årene forvandlet en bar mark til en fantastisk have med både kig til naboens marker og små hemmelige kroge. Læs artikel

Guide: Tosset med tulipaner

01-05-2016: En tur til den hollandske blomsterpark Keukenhof er en overvældende og farverig oplevelse. Parken viser de nyeste sorter af alle slags forårsløg – med tulipanerne i højsædet. Læs artikel

Guide: Når haven går på standby

23-10-2015: Vi betaler grundskyld i alle årets 12 måneder, så det ville da være tosset, hvis vi kun kunne nyde haven i halvdelen af året. Her kommer nogle ideer fra min egen have til også at sprede glæde i de kolde måneder. Læs artikel

Guide: Sommersjov med strandfund

25-07-2014: Meget af det, vi finder på stranden, kan blive til kønne og sjove dekorationer i haven. Se her, hvordan du gør. Læs artikel

Guide: Her er læsernes bedste haveideer

15-10-2012: Få tip til køkkenhaven, til genbrug af regnvand, til et flot haveskur og en skulptur. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...