Find mere om:
Urbane grøntsager på menuen | livsstil.guide.dk

Urbane grøntsager på menuen

At dyrke sin egne afgrøder, selv om man bor i byen, er oppe i tiden. 'Urban gardening' hedder trenden, hvor minihaver i f.eks. vindueskarmen eller på altanen giver byboere mulighed for at høste egne grøntsager.

Man bliver så glad, når man høster sine første tomater og jordbær. Og det er en fryd, når grillmiddagen skal forberedes, at udvalget af friske krydderurter står smukt og velduftende og kun venter på at blive brugt – enhver kedelig salat kan piftes op med friske krydderurter. Her er fire idéer til, hvordan man får sin egen lille grøntafdeling i hjemmet.

Planterør

B972282012Z.1_20160506124931_000+GLBT1GSF.1-0.jpg

Det skal du bruge:

  • Et nedløbsrør/ventilationsrør eller andet i plastik
  • Et filter der kan holde jorden inde, men lade vandet sive ud
  • En stiksav
  • Jord

Alt fås i Silvan

Lav med stiksaven nogle små huller rundt omkring på røret. De skal være mindre, end du lige tror. Jorden skal blive i røret, så kun planten kommer ud. Bliver hullet for stort, falder der også jord med ud, når du vander.

Du skal holde stiksaven skråt ned, når du starter med at save, så det kun er spidsen af klingen, der rammer røret – ellers smutter saven.

Tosset med tulipaner

Når hullerne er lavet, putter du jord i. Og derefter stikker du krydderurter ned i hullerne. Er dine urter for store, kan du med fordel dele dem.

Slut af med at sætte filteret i bunden – og vand nu. Giver du rigeligt vand hver dag, så bliver røret hurtigt dækket af urterne.

Hængende kasse

B972282012Z.1_20160506124931_000+GLBT1GOV.1-0.jpg

Det skal du bruge:

  • Frugtkasse
  • Flamingokasse
  • Lecakugler
  • Jord
  • Nylonbånd i en bredde på1,5-2 cm
  • 2 stk. S-formede kroge

Alt fås i Silvan

Du har garanteret en trækasse af en slags. Ellers kan du købe en i Silvan. Det har jeg gjort, og i den passer de flamingokasser, som f.eks. Irma.dk sender frostvarer ud i. Prik en del huller i flamingokassen med en skruetrækker, så vandet kan løbe fra.

Hæld leca-kugler i bunden (så kassen ikke bliver for tung) og noget god jord. Plant diverse krydderurter i.

Tag noget nylonbånd (du har måske et spændebånd, som også bruges til at spænde ting fast på tagbagagebæreren). Lav to løkker, der passer til den højde, du vil have kassen hængende i. Bind en knude på hver løkke.

Sæt de S-formede kroge i hver løkke, og den anden ende af krogen sætter du, hvor kassen skal hænge.

En Grøn væg

0805_Urban_Groenvaeg (2).jpg

Denne væg er et ret smart system fra myminigarden.dk

Et system du kan sætte inden for i køkkenet om vinteren. Du køber i moduler, så det kan bygges så bredt og højt, du må ønske. Der er vandingssystem i, så du nemt kan tilslutte vand, og dermed er den selvvandende.

Et modul med f.eks. ni plantehuller koster 500 kr., og du skal selv samle det. Jeg blev lidt forskrækket, da alle delene ankom, men det er så nemt at sætte sammen, og er der problemer med noget, så skal man ikke tøve med at kontakte webbutikken. De er meget behjælpelige med både samlingen og hele systemet.

Genbrug pallerne i haven

Planter skulle på en måned dække hele væggen, så man stort ikke kan se, hvilken farve plantevæggen har. – den fås dog alligevel i flere farver. Jeg glæder mig til om en måned.

www.myminigarden.dk

Altankasse

B972282012Z.1_20160506124931_000+GLBT1GLL.1-0.jpg

Den hurtige 'urban gardening' er at plante kasser med krydderurter under køkkenvinduet.

Krydderurterne er nemme at komme til, og du kan med fordel beholde det lille skilt med urtens navn på indersiden af vinduet, så du kan huske, hvad du har hele vejen hen i altankassen, uden at det kan ses udefra. Urterne holder længere udenfor, og de pynter længere tid, end hvis du planter blomster, som skal skiftes ud, når blomstringsperioden er ovre.

TIP: Tørrede krydderurter

B972282012Z.1_20160506124931_000+GLBT1GSO.1-0.jpg

Klip dine urter og hæng dem til tørre. Det dufter og pynter, og så har du krydderier til hele vinteren.

Guide: Idéer med kastanjehegn

04-07-2016: Hegn af kastanjetræ er en gammel tradition i bl.a. England og Frankrig, hvor de bringer sjæl til både romantiske og mere moderne haver. Herhjemme vinder de smukke hegn også mere og mere indpas. Læs artikel

Guide: Foråret så sagte kommer

13-02-2016: Det er nok lige tidligt nok at kalde det forår nu. Men det er bestemt tid til at tænke fremad og planlægge den kommende sæson i haven. I min have står den på ny hæk, buksbomkugler og nye frø. Læs artikel

Guide: Få en skøn sensommerhave

03-10-2015: Hvordan skaber man en frodig sensommerhave på et tidspunkt, hvor de grønne omgivelser er ved at takke af efter en lang sommer? Få gode råd og tips til både beplantning, former og farver hen på høsten her. Læs artikel

Guide: Legehus på retro-måden

13-09-2015: Kreative Louise Trillingsgaard har forvandlet en campingvogn fra 1969 til et gennemført retro-legehus til sine to døtre. Læs artikel

Reportage: Slottet i Smørmosen

07-09-2015: Jens Juhl og hans kone, Sølva Falgren, forbyder sprøjtemidler og kunstgødning i deres have. I stedet byder de alle naturens insekter velkommen og dyrker udelukkende økologisk i deres kongerige. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...