Find mere om:
Guide: Når haven går på standby | livsstil.guide.dk

Guide: Når haven går på standby

Vi betaler grundskyld i alle årets 12 måneder, så det ville da være tosset, hvis vi kun kunne nyde haven i halvdelen af året. Her kommer nogle ideer fra min egen have til også at sprede glæde i de kolde måneder.

Min have er ikke særlig stor, blot små 600 kvm. Alligevel giver den mig mange dejlige oplevelser året rundt.

Indrømmet, det er ikke så let at få den til at tage sig godt ud i vinterhalvåret, men med lidt omtanke har det alligevel ladet sig gøre at skabe smukke områder. Mest gør jeg ud af de partier, som er nærmest huset. Der, hvor jeg færdes mest, og hvor jeg kan nyde synet indefra. Herunder fortæller jeg lidt om de kneb, jeg selv bruger.

Farverne

Det er lyset, der skaber farverne, og nu bliver der mindre og mindre af det. Så havens palette er meget mere afdæmpet på denne tid end i sommersæsonen, hvor løvet og blomsterne er i fuldt flor.

50578287.jpg

Noget af dette råder jeg bod på med farvede (frostsikre) krukker og fylder dem med planter og smukt pyntegrønt, der kan klare kulden. Andre kulørte indslag i haven får jeg fra borde, stole og andet tilbehør, som kan stå ude om vinteren.

50578286.jpg

Men det vigtigste er de stedsegrønne planter, som ikke smider bladene, men står grønne og friske hele året. Dem har jeg mange af rundt omkring i haven. Det er først og fremmest buske og træer, såsom buksbom, taks, rododendron og forskellige nåletræer; men også flere slags stauder beholder løvet om vinteren, f.eks. alunrod og juleroser. Her klipper jeg så de gamle blade væk om foråret, når de nye skyder frem.

Formerne

Netop fordi de fleste træer og buske smider bladene om efteråret, ses deres stammer og grene tydeligt om vinteren. På denne tid kan man virkelig se former. Derfor er det en rigtig god ide at vælge de arter, der har en spændende vækst og også gerne dem, hvis bark har en smuk farve eller spændende overflade.

50578285.jpg

I forhaven har jeg en japansk løn med kroget stamme, men også vores frugttræer kommer smukt til deres ret, når stammer og grenstruktur træder tydeligt frem.

50578284.jpg

Mange stedsegrønne buske – og for den sags skyld også træer – kan formklippes. Til ganske enkle figurer, såsom kugler, kasser og pyramider. Eller, i en mere kunstnerisk udførelse, som spiraler, dyr og lignende. Mine evner strækker sig kun til kugler og en enkelt spiralklippet buksbom. Om vinteren ses de klippede buske langt bedre, når de står alene tilbage, mens de andre planter er visnet ned. Få inspiration til de sidste opgaver til efterårshaven

Nu er der ikke længe til, at vi kan forvente rimfrost og måske også lidt sne, og så skifter haven fuldstændig karakter. Alt det, der før var mørkt, fremstår nu med hvidt pudder eller dækket af rimfrost, som får grene og stænger til at ligne de fineste kniplinger.

Guide: Her er læsernes bedste haveideer

15-10-2012: Få tip til køkkenhaven, til genbrug af regnvand, til et flot haveskur og en skulptur. Læs artikel

Guide: Et sydsvensk haveparadis

22-06-2016: Tag med på “Trädgårdsrundan” og besøg skønne, svenske haver som bl.a. denne, der tilhører Lottie Hermansson og hendes mand Jan. Med masser af gåpåmod og flid har de gennem årene forvandlet en bar mark til en fantastisk have med både kig til naboens marker og små hemmelige kroge. Læs artikel

Guide: Kunsten at komponere et staudebed

19-05-2016: Af alle havens områder er staudebedet måske det, der giver haveejerne flest panderynker. Men det behøver nu ikke at være så svært. Læs artikel

Guide: Tosset med tulipaner

01-05-2016: En tur til den hollandske blomsterpark Keukenhof er en overvældende og farverig oplevelse. Parken viser de nyeste sorter af alle slags forårsløg – med tulipanerne i højsædet. Læs artikel

Guide: Skyd foråret i gang

04-03-2016: Nu er foråret endelig kommet efter en lang vinterperiode. Det betyder, at de sovende skud på havens grene, og alle de små spirer under træer og i bede endelig er godt på vej. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...