Find mere om:
Guide: Plant i krukker | livsstil.guide.dk

Guide: Plant i krukker

Krukker og potter er et fint supplement til almindelige bede. Og især på terrasser og ved hoveddøren er det oplagt at placere et par krukker i dekorative opstillinger.

Der er flere muligheder end blot en lille gruppe her og der. Med mange krukker i forskellige størrelser kan man bygge et helt ”bed” op ad husmuren eller langs et hegn.

Vælg gerne potter eller krukker med ens udseende, det giver ro rent synsmæssigt.

B97662539Z.1_20140417193942_000+GB3C3HQO.1-0.jpg

Til sådan et projekt er det flot med én slags plante i hver krukke. Så kan man rykke rundt på krukkerne efter planternes blomstringstid og farver. Husk, at det ikke kun er sommerblomster, der kan gro i krukker, men også stauder, træer og buske – men krukkens størrelse skal passe til planternes omfang.

En stor krukke med et træ eller en busk kan blive et flot og markant indslag i haven. Krukker med sammenplantninger tager sig dog ofte smukkest ud, når de placeres solo. Der er mange fordele ved at plante i krukker, men man skal være opmærksom på, at der skal vandes hyppigt, for jorden i krukker tørrer hurtigt ud, og planterne kan ikke suge vand fra den underliggende jord. Af samme årsag skal man også huske at gøde jævnligt.

Helt personlig krukkehave

Der findes masser af kønne krukker i handlen, og det er en smagssag, om man er til uglaserede terrakottakrukker, blå manillakrukker eller noget helt tredje. Man kan også gå efter mere alternative plantecontainere i form af gamle olivendåser, vaskebaljer og emaljespande.

Hvis der skal investeres i flere nye krukker til haven, kan det godt betale sig at tage udgangspunkt i dem, man har i forvejen. Nogle kan formentligt bruges som de er, mens andre kan få ekstra kolorit med en smule maling. Lad fantasien råde, når der skal skabes en helt personlig krukkehave.

Sådan får du succes med krukker

Både løgplanter, stauder, græsser, sommerblomster og mindre træer og buske trives godt i krukker.

B97662539Z.1_20140417193942_000+GB3C3HRM.2-0.jpg

Vælg gerne store krukker; de holder bedre på fugtigheden. Husk daglig vanding i tørre perioder.

Husk drænhuller i bunden. Ellers drukner planterne, når det regner.

Brug god pottemuld til at plante i og læg gerne et drænlag i bunden af f.eks. lecasten.

Husk at gøde hyppigt – eller brug langtidsvirkende gødning.

Vær opmærksom på, at jorden i en krukke kan blive meget varm om sommeren på solrige dage.

Omvendt er planter i krukker mere udsat for frost og skal måske beskyttes om vinteren.

Husk, at kun frostsikre krukker tåler at stå ude om vinteren. De ikke-frostsikre skal tømmes for indholdet og stilles beskyttet i vinterperioden.

NY BOG

Der er i tidens løb udkommet mange bøger om krukker. Men denne skiller sig ud fra de andre ved udelukkende at handle om at dyrke grøntsager, krydderurter og andet spiseligt i krukker.

”Dyrk din køkkenhave i krukker” af Kay Maguire giver vejledning til en masse forskelligt, man kan få succes med, og den er fyldt med tips og gode råd til hver enkelt sort. Super til alle dem med en lille have og til dem, der ikke har lyst til at anlægge en egentlig køkkenhave samt til alle, der bor i lejligheder med altan.

Bogen er på 178 sider. Pris 249 kr. Udgivet af Samvirke i samarbejde med Haveselskabet.

Guide: Flet et naturhegn af haveaffald

26-09-2011: Genbrug havens afklippede grene og kviste. Her viser vi en række kreative løsninger. Læs artikel

Guide: Idéer med kastanjehegn

04-07-2016: Hegn af kastanjetræ er en gammel tradition i bl.a. England og Frankrig, hvor de bringer sjæl til både romantiske og mere moderne haver. Herhjemme vinder de smukke hegn også mere og mere indpas. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Urbane grøntsager på menuen

08-05-2016: At dyrke sin egne afgrøder, selv om man bor i byen, er oppe i tiden. 'Urban gardening' hedder trenden, hvor minihaver i f.eks. vindueskarmen eller på altanen giver byboere mulighed for at høste egne grøntsager. Læs artikel

Guide: Gå bare i frø!

03-04-2016: Det er tilladt at “gå helt i frø“ i disse tider, for sæsonen for såning er over os – både ude og inde. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...