Find mere om:
Nedtælling til forår | livsstil.guide.dk

Nedtælling til forår

Februar er ofte årets koldeste måned, men heldigvis venter foråret lige om hjørnet.

Kyndelmisse slår sin knude, overmåde barsk og hård«, skriver salmedigteren Brorson - og det udsagn holder stadigvæk.

Det er temmelig begrænset, hvad der er at gøre i haven i denne måned, men alligevel kan man sagtens tage hul på foråret, både ude og inde. Kikker man efter under blade og frost, så opdager man, at det myldrer op med forårsbebudere. Den milde januar har fået erantis og vintergækker i fuld gang, men også krokus og andre af de lidt senere løg er begyndt at titte frem. Selv en blomstrende påskeklokke har jeg spottet her i haven.


Haven i februar

Gå en runde i haven og ryd op efter vinterens storme. Fjern nedfaldne grene og kviste - og rester fra nytårsaftens fyrværkeri gemmer sig måske mellem buskene og i staudebedet.

I slutningen af måneden kan man (afhængigt af vind og vejr) begynde at beskære træer og buske; det skal gøres, inden saftstigningen går i gang. Beskær dog ikke de forårs- og sommerblomstrende buske, som står på spring med knopper. Vent med dem til efter blomstringen. Brug en skarp saks til de tynde grene og en stiksav til de lidt tykkere.

Klip grene af forsytia, (japansk) kirsebær, ribes, æble og lignende buske og træer. Tag grenene med indenfor og stil dem i en vase med vand, så vil de i løbet af et stykke tid begynde at sætte blade og blomster. Lige hvad man trænger til at se på i denne tid!

Gennemgå havens fuglekasser og tjek, at de er i orden til den kommende sæson. Sæt gerne flere fuglekasser op, så der bliver nok af redemuligheder. På Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside www.dof.dk kan man søge på "redekasser" og få mange gode råd.

Pelargonier, der har tilbragt vinteren indenfor, kan man nu begynde at gøre forårsklar. Beskær planterne til 8-10 cm over jorden. Pot gerne pelargonierne om og stil dem lyst, men ikke i direkte sol. Vand let, så planterne ikke drukner.

De første frøkataloger er begyndt at komme, både ind ad brevsprækken og på internettet. Brug februar til at drømme om og planlægge sommerens blomster- og køkkenhave og lad dig inspirere af både de nye, spændende sorter og gamle kendinge.

De tidligste forårsblomstrende løg er begyndt at titte frem. Grav for eksempel vintergækker, erantis eller liljekonval op og tag dem med indenfor. Det varer ikke længe, før blomsterne springer ud, og så kan du nyde dem på nærmeste hold. Sæt dem i en skål, og grav igen løgene ned i haven, når de er afblomstret.

LÆS OGSÅ: Hjælp fuglene gennem vinteren

Månedens busk

  • Det er skønt med farver i haven i de grå vintermåneder, og her kommer troldnød ind i billedet. Den hedder på latin Hamamelis og blomstrer allerede her i februar - og så dufter blomsterne tilmed skønt og honningagtigt. Det er en forholdsvis lille, langsomt voksende busk, som egner sig fint til mindre haver, hvor den trives fint i både halv- og helskygge.
  • Der findes flere arter, nogle er fra Asien, mens andre stammer fra Nordamerika. Hertil kommer en mængde forskellige sorter med blomster i mange gule, gyldne og orange nuancer.

Guide: Når haven går på standby

23-10-2015: Vi betaler grundskyld i alle årets 12 måneder, så det ville da være tosset, hvis vi kun kunne nyde haven i halvdelen af året. Her kommer nogle ideer fra min egen have til også at sprede glæde i de kolde måneder. Læs artikel

Guide: Hortensia - en storblomstrende yndling

11-08-2014: Særligt tre typer af hortensia er gengangere i haven. Men faktisk findes der et væld af medlemmer i hortensia-familien, der hver især kræver særlig pleje. Læs artikel

Guide: Svøm i din egen sø

18-06-2014: Vand i haven er yderst populært i disse år. Hvis du drømmer om et bassin i haven, kan en svømmesø være en flot og helt anderledes løsning. Læs artikel

Guide: Lilla, vild og hyggelig – sådan får du en trendy have

06-06-2014: Tre tendenser brænder igennem, når det kommer til denne sommers indretning af haven: farven lilla, charmerende vildnis og stuestemning i det grønne. Læs her, hvordan du tager tendenserne med i haven. Læs artikel

Guide: Plant i krukker

23-04-2014: Krukker og potter er et fint supplement til almindelige bede. Og især på terrasser og ved hoveddøren er det oplagt at placere et par krukker i dekorative opstillinger. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...