Find mere om:
Gå væk, fugle | livsstil.guide.dk

Gå væk, fugle

Normalt holder vi af fugle i haven, men når de spiser frugt og bær, bliver de uvelkomne.

I tidens løb er der blevet udtænkt mange snedige foranstaltninger til at holde fuglene væk fra havens lækkerier - lige fra høje lyde til overdækning med net og drabelige fugleskræmsler.

Nogle ideer er mere effektive end andre. Stærk musik, lyden af en mjavende kat, høje brag osv., der toner ud over haven, for eksempel fra en cd, er nogle af de højlydte metoder, som dog som regel kun virker, lige mens de kan høres. Når lyden forsvinder, vender fuglene tilbage. En klokke, opsat i bærbuskene, og som kan aktiveres inde fra huset, har jeg også set brugt.

Mest effektivt er nok overdækning med net, der forhindrer fuglene i at komme ind til den eftertragtede bær og frugt.

Det er især bærrene, der falder i fuglenes smag, og det er ikke så lidt, en flok sultne solsorter eller duer kan nå at sætte til livs på ganske kort tid. Her i haven får vi ofte besøg af et duepar af den kornfede slags, som slår sig ned i ribsbuskene, hvor de ikke kun guffer løs, men også knækker masser af grene på grund af deres store vægt. Ærgerligt er det også, når de fleste af jordbærrene er halvt eller helt fortæret af lækkersultne solsorter, inden vi selv når at smage på dem.

MANGE SMÅ

Det er måske ikke alle, som har lyst til eller behov for et fugleskræmsel i mandshøjde i haven. I stedet kan man forsyne bedene med et eller flere små pige-skræmsler, der udover forhåbentligt at kunne holde fuglene på afstand også er et dekorativt indslag mellem planterne.

EN FIN HERRE

Med både blazer og slips hersker der en vis stil over dette fugleskræmsel. Han er bygget på helt traditionel vis, som beskrevet ovenfor, og er placeret i en opstilling mellem tallerkensmækker og tagetes.

NÆSTEN HELT LIVAGTIG

Det store fugleskræmsel ser næsten helt livagtig ud med sit naturtro ansigt. Hovedet er lavet af styropor af den slags, man blandt andet bruger til parykker, og det er placeret på toppen af den lodrette liste. Det er malet hudfarvet og udstyret med en udklædningsparyk. Derudover er fugleskræmslet forsynet med hænder, som er syet fast i ærmerne på skjorten. Hænderne kan skæres ud i mosgummiplader (fås i hobbyforretninger) eller træ, som kan holde til vejr og vind.

ET KUNSTNERISK INDSLAG

Dette store fugleskræmsel er set på Chelsea Flower Show. Det er flettet af pilevidjer over et kraftigt metalstativ, som kan bøjes i de ønskede vinkler. En flot figur, som sagtens kan indgå som en installation i haven. Er man fingernem, kan man selv kaste sig ud i et tilsvarende projekt, eller man kan lade sig inspirere til noget lignende. Foto: Charlotte Sandberg

STANNIOL

Stykker af kraftig stanniol bindes fast mellem bærbuskene. De knitrer i vinden og udsender samtidig lysreflekser - og begge de to ting er tilsammen med til at skræmme fuglene bort. Ideen er set i stylisten Anette Eckmanns have og skulle efter sigende være ret effektiv.

CD-SKIVER

Gamle cd'er kan være med til at jage fuglene væk, når de (cd'erne, altså!) hænges op mellem bær og frugt. Når de blanke skiver drejer sig i vinden fanger de lyset og reflekterer solstråler i hurtige glimt, som fuglene ikke kan lide.

DÆK MED NET

En effektiv måde at hindre fuglene i at komme til de eftertragtede lækkerier er at overdække med net. Det kan være som her, hvor der er bygget en hel indhegning med lodrette stolper, hvor imellem nettet er udspændt og sat fast med kramper eller hæfteklammer. Ovenpå er der også lagt net, som følger trætoppene. Specielle net til dette formål kan købes i plantecentre. Hvis det drejer sig om lave planter eller små buske, kan man undvære stolperne og lægge nettet direkte hen over.

LÆS OGSÅ: Minihave i gennemtænkt design

Byg et fugleskræmsel

  • Der er mange måder at bygge et fugleskræmsel på, men udgangspunktet kan være to trælister eller rundstokke, som monteres vinkelret på hinanden - som et kors, der danner fugleskræmslets skelet. Figurerne kan være i naturlig menneskestørrelse, eller man kan lave mindre udgaver. Indrømmet; det er nok ikke den helt store effekt, et stillestående fugleskræmsel har. Fuglene vænner sig hurtigt til havens nye beboer, men sjovt ser det ud, og børn og barnlige sjæle vil elske det.
  • Fastgør listerne med skruer eller sur dem sammen i krydset med kraftigt sejlgarn.
  • Fremstil hovedet ved at sy to stykker stof sammen, ret mod ret til en pose med en åbning forneden. Vend derpå posen om med retsiden udad. Sy et ansigt på eller tegn det med sprittusch.
  • Fyld derpå hovedet med halm, krøyerkugler eller lignende og bind det fast foroven på den øverste del af den lodrette list.
  • Klæd fugleskræmslet på med gammelt tøj og stop halm ind under tøjet, til figuren får den ønskede facon.
  • Udstyr til sidst fugleskræmslet med hår i form af halm eller en udklædningsparyk og sæt evt. en hat på.

Tip

  • Husk ALTID at efterse overdækninger med net, gerne flere gange dagligt. Det kan ske, at en fugl forvilder sig ind gennem et lille hul i nettet og ikke kan finde ud igen. Den skal i givet fald hjælpes fri, ellers vil den omkomme.

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Bæredygtighed vinder frem i danske haver

04-07-2016: En bæredygtig have handler om at lade natur være natur. Det betyder hverken, at din have ikke kan blive flot, eller at du skal lade den stå hen. Der er masser af projekter at tage fat på, som både vil gavne dig og din have. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

25-05-2016: 2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu. Læs artikel

Guide: Pas på havens dyr, når du trimmer hæk

23-05-2016: Kortklippet græs, ingen ukrudt og en snorlige hæk er ikke godt for alle i din have. Læs her, hvordan du kan tage hensyn til havens dyreliv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...