Find mere om:
Fem ting i haven, du skal klare før.. | livsstil.guide.dk

Fem ting i haven, du skal klare før frost og sne

Der er flere ting, du bør gøre i din have, inden der kommer sne og frost. Tidligere slotsgartner John Henriksen fortæller, hvilke fem ting du skal klare. Læs dem her.

Hvis din have skal se godt ud til foråret, er der en række ting, du skal gøre, inden haven dækkes af sne. Bolius' haveekspert, tidligere slotsgartner John Henriksen, giver her sit bud på, hvilke fem opgaver, det er vigtigst at få styr på.

1. Klargør græsplænen

Saml visne blade op fra din græsplæne. For mange visne blade på plænen under sneen er ikke godt – det begrænser iltningen. Det er sværere at samle bladene op, når det fryser, så saml dem op nu. Dog er der ingen grund til at være fanatisk – ligger der enkelte blade tilbage, er de god føde til regnormene.

LÆS OGSÅ: Test: Sådan fjerner du lettest blade

Hvis græsset er langt (hvis græsstråene bøjer), kan du måske nå at slå det endnu - ellers er der risiko for sneskimmel. Jordtemperaturen skal dog være over 6 grader - mål den med et jordtermometer, som du kan købe på en planteskole eller i et byggemarked. Klip ikke græsset kortere end 4 cm.

2. Sæt krukkerne ind og op

MIB krukker.jpg

Sæt krukker og potter fra terrasser og gårdhaver ind i drivhuset eller skuret. Stil dem endelig ikke på gulvet, hvor der er mest kulde. Placer dem oppe i højden, fx på en kasse, en reol eller et bord.

Fjern desuden jorden fra potter og krukker, da fugtig jord (eller vand) kan give frostsprængninger. Dræningslaget kan du godt lade blive i krukkerne.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du dine krukker vinterklar

3. Beskyt sarte planter

Dæk sarte planter i haven til med gran vinteren over. Dels beskytter granen mod den våde og tunge sne, dels skåner granen for den stærke sol, der ofte kommer i januar og februar. Gør det allerede nu – du har højst sandsynlig ikke tid i december.

LÆS OGSÅ: Undgå at frosten dræber dine planter

4. Brug den sidste kompost

Kør din kompost ud mellem dine planter – og nedkultiver det ned i jorden, hvis den ikke er for hård.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd til komposten om vinteren

5. Beskær i hele haven

Beskær træer, der trænger til at få tyndet ud i trækronen. Nu, hvor bladene er væk, kan du lettere overskue, hvilke grene der kan undværes. Og på denne tid af året er træets saftstigning endnu ikke begyndt.

LÆS OGSÅ: Beskæring af træer og buske

Tynd også ud i vinplanter – både i drivhus og på friland. Vinens saftstigning begynder allerede i januar, hvorfor det er en god ide ikke at vente for længe med beskæring, da planten ellers kan forbløde og sæsonens høst gå tabt.

Klip også afblomstrede stauder ned, hvis de står og ser triste ud. Men overvej, om de er smuk dekoration i haven, når sneen falder.

LÆS OGSÅ: Kedelige stauder? Sådan gør du dem flotte

Bolius' haveekspert

  • John Henriksen er tidl. slotsgartner på Gråsten Slot.
  • Desuden er han uddannet landskabsarkitekt og hortonom fra Den Kgl. Veterinær og Landbohøjskole.
  • Han har skrevet for Bolius i fire år.

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

25-05-2016: 2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu. Læs artikel

Guide: Sådan gøder du din køkkenhave

20-05-2016: Haveekspert Lotte Bjarke guider dig her til, hvordan du får det optimale ud af din køkkenhave ved hjælp af gødning. Læs artikel

Guide: Sådan bygger du din egen træterrasse

17-04-2016: På kun en weekend kan du bygge en simpel træterrasse til at nyde sommeren på. Jyllands-Posten guider trin for trin, hvordan du kommer godt i gang. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...