Find mere om:
Sådan bygger du din egen træterrasse | livsstil.guide.dk

Sådan bygger du din egen træterrasse

På kun en weekend kan du bygge en simpel træterrasse til at nyde sommeren på. Jyllands-Posten guider trin for trin, hvordan du kommer godt i gang.

Foråret er over os, og sæsonen for at bygge sin egen terrasse er skudt i gang.

Med lidt målrettethed og en god forståelse for træarbejde er det muligt at bygge en simpel træterrasse på en weekend, vurderer Tine Sode, der er fagspecialist hos Bolius.

»Jeg kan ikke forstå, at der ikke er flere, der laver en lille træterrasse under et træ, hvor man kan stille et cafésæt,« siger Tine Sode, der mener, at det hårdeste arbejde ved at bygge en træterrasse er at grave lidt ud i græsplænen.

De fleste husejere har i forvejen alt det værktøj, der skal til.

»Man skal bruge en ordentlig sav. Man kan enten vælge en almindelig fukssvans, men det er helt klart at foretrække en rundsav, kap-/geringssav, stiksav eller anden sav på en maskine. Der er nemlig meget, der skal skæres,« siger hun og fortæller, at derudover kræver byggeprojektet kun en skruemaskine, en tommestok, en hammer, en bænkvinkel og et vaterpas.

Placeringen er vigtig

Første skridt er at finde en god placering til den kommende terrasse. Den mest tilgængelig beliggenhed i haven er ikke altid den bedste, når det kommer til vejrforhold.

»Når man skal beslutte, hvor man vil have terrassen, skal man overveje, om der er sol eller skygge, om placeringen ligger i læ – og om træer skal fælles,« siger Tine Sode og gør opmærksom på, at mange benytter terrassen mere, hvis den ligger i kort afstand fra køkkenet, så er det nemt lige at tage en kop kaffe med ud.

Efter at have fundet det perfekte sted er det en god idé at lave en skitse over det areal, som terrassen kommer til at optage i haven. Det gør det lettere at beregne, hvor mange materialer man skal bruge.

For at være helt sikker på, at der er plads nok, kan man let måle arealet op.

»Man kan stille de borde og stole, som man ønsker, skal kunne være på terrassen, ud og markere arealet med et reb rundt om for at sikre sig, at der er plads nok,« råder Tine Sode.

En træterrasse alle kan bygge

Ifølge Tine Sode er der to slags træterrasser, som er mulige at bygge selv: enten en hævet træterrasse eller en, der ligger nede i niveau.

Hvis man f.eks. har en høj kælder eller sokkel, kan man hæve terrassen, så den er i samme niveau som gulvet inde i stuen. Sværhedsgraden bliver dog forøget betydeligt, hvis man vil bygge en hævet træterrasse, påpeger Tine Sode og anbefaler at bygge en lav terrasse, hvis man ikke allerede har håndværkererfaring.

B972265012Z.1_20160415104557_000+GF5SIU2F.1-0.png

»Det nemmeste og mest populære er at bygge en lav terrasse, hvor man går ned af nogle trappetrin og ud på terrassen,« siger hun og forklarer, at det er et stort arbejde at grave stolper 70-80 cm ned, fundere dem og bevare stabiliteten i byggeværket. Det kan godt tage en uges fuldtidsarbejde.

»Den letteste fremgangsmåde er at starte med at grave 20-30 cm ud i græsplanen, så der er plads til de såkaldte remme, som er de træbjælker, der skal bære terrassen,« forklarer hun.

Det er også vigtigt, at man sikrer sig, at undergrunden er fast.

»Når underlaget er stabilt, kan man lægge fliser på, hvorpå man skal placere bjælkerne og bygge en slags ramme til at bære terrassebrædderne,« forklarer Tine Sode og understreger, at man ikke må lægge træ direkte på jorden.

De bærende bjælker, der skal holde terrassebrædderne, skal sømmes eller skrues sammen. Afstanden mellem bjælkerne bør være ca. 40-60 cm, så terrassebrædderne får en god understøtning. Det er vigtigt, at den underliggende konstruktion er målt præcist på, og at den er fast, stabil og lige.

»Det er vigtigt at tænke over, hvordan man fastgør terrassebrædderne. Man kan skyde dem fast med en sømpistol eller blot bruge søm og hammer. Jeg foreslår dog, at man bruger skruer, når det er et gør-det-selv-projekt. Hvis et par af brædderne rådner, kan man skrue dem løs og sætte nye fast. Det er sværere, hvis man har brugt søm,« siger Tine Sode.

Hun påpeger, at skruer dog er omkring ti gange dyrere end søm, hvorfor mange vælger den billigste løsning. Skruer gør byggeprojektet en del dyrere, men det bliver lettere at vedligeholde, hvis man bruger de ekstra penge.

Vælg de rigtige materialer

»Bjælkerne, der ligger nederst ovenpå fliserne, skal være trykimprægneret, hvis man gerne vil have, at det skal holder et længere stykke tid,« siger hun.

B972265012Z.1_20160415104557_000+GF5SIU2H.1-0.jpg

Trykimprægneret træ er altid et godt valg til udendørs byggeprojekter og godt til en hjemmebygget terrasse, fordi det har en lang holdbarhed og er behandlet mod fugt. Man kan anvende træ som ikke er trykimprægneret, f.eks. egetræ, som også kan holde i fugtige omgivelser.

Selve terrassebrædderne kan enten være af trykimprægneret træ eller af hårde træsorter som robinie eller af varmebehandlet træ.

»Man skal være klar over, hvilken slags træ man bruger, og hvordan det skal vedligeholdes. Det kan man få at vide i byggecentreret,« siger Tine Sode.

På turen til byggecenteret er det også en god idé, at man sørger for at købe terrassebrædderne i den rette længde, anbefaler Tine Sode.

»Så behøver man ikke skære dem over og samle dem midt på. Det er besværligt og kan godt se lidt mærkeligt ud,« siger hun og pointerer, at den bedste løsning dog igen er den dyreste. De lange brædder koster mere end de korte, men resultatet bliver til gengæld meget pænere.

»Det er sådan nogle detaljer, man måske ikke lige tænker over, når man står og vælger træbrædder, men det gør faktisk en stor forskel for resultatet,« tilføjer hun.

Prisen for en kvadratmeter terrasse er omkring 1.200 kroner, hvis man vælger terrassebrædder af træsorten ipe, som er stabil og slidstærk.

Undgå ukrudt på terrassen

Man kan overveje at ligge en fiberdug på jorden, inden man anlægger de fliser, som træterrassen skal placeres ovenpå.

»På den måde kan man undgå at ukrudtet spirer op igennem træbrædderne,« siger Tine Sode, men nævner også, at der kan være en ulempe forbundet ved at grave ud i det omgivende niveau.

»Man kan risikere, at det samler vand som et lille bassin. Ved store regnskyl kan der komme vand i fiberdugen, og terrassen kan i værste fald ende med at stå og soppe i vandet, inden vandet trænger ned igennem fiberdugen,« siger hun.

Selv om man har en fiberdug, kan man også risikere, at der kommer frø og jord, så der i løbet af nogle år gror ukrudt op igennem træbrædderne. Derfor er det godt at være opmærksom på, om man bygger træterrassen oven på et skvadderkålsbed.

Sådan vælger du det rette sted til din terrasse

  • Tænk over, hvad dine behov er: Skal din terrasse have plads til mange mennesker? Eller skal den bruges som en lille krog, hvor man kan læse en bog og drikke en kop kaffe?
  • Skal det være en solterrasse eller et roligt sted i skyggen? Find ud af, hvor i haven der er sol på hvilke tidspunkter. Hvis du vil have sol på terrassen, skal du vælge et sted, som solen allerede har opvarmet et par timer, inden du normalt vil sætte dig ud.
  • Tjek, at underlaget er stabilt. Terrassen kan kun blive lige så stabil som underlaget, den er bygget op.

Gode råd til træterrassen

  • Byg aldrig din træterrasse direkte på græsplænen, men hav altid et fundament af fliser, beton eller nedgravede stolper.
  • Vælg den rette træsort: Der er et hav af muligheder, når du skal vælge, hvilken træsort terrassen skal bestå af. Tag højde for holdbarhed og krav til vedligeholdelse. Et godt råd er at bruge trykimprægneret træ.
  • Køb ordentlige materialer: Selv om det kan være fristende at spare penge på materialerne, kan det i sidste ende være en dårlig forretning. Ved at bruge dyrere materialer kan du undgå en del vedligeholdelsesarbejde.
  • Husk afstanden mellem bjælkerne: Når du monterer brædderne fast til de underliggende bjælker, afhænger afstanden mellem bjælker af bræddernes tykkelse. Jo tykkere brædderne er, jo større afstand må der være mellem bjælkerne.

Kilde: Bolius

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

25-05-2016: 2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu. Læs artikel

Guide: Sådan gøder du din køkkenhave

20-05-2016: Haveekspert Lotte Bjarke guider dig her til, hvordan du får det optimale ud af din køkkenhave ved hjælp af gødning. Læs artikel

Guide: Få ram på mos og ukrudt uden sprøjtemidler

13-04-2016: Kogende vand, kompost og lidt knofedt kan give dig en flot have og en skinnende græsplæne uden brug af sprøjtemidler. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...