Find mere om:
Guide: Nu starter jagtsæsonen på.. | livsstil.guide.dk

Guide: Nu starter jagtsæsonen på dræbersneglen

2016 bliver sandsynligvis endnu et gunstigt år for den iberiske skovsnegl - kendt som dræbersneglen. Derfor skal du sætte ind allerede nu.

Efteråret og vinteren har været milde og fugtige, og det betyder desværre, at den iberiske skovsnegl - bedre kendt som dræbersneglen - er klar til at invadere din have talstærkt denne sommer.

Endnu er de fleste bare to til tre centimeter, så det er nu, du skal ud i haven og finde dem. Særligt hvis du ikke fik fjernet snegleæggene i sensommeren og efteråret, kan der meget vel være en invasion på vej. Saml snegleæg nu og få færre dræbersnegle næste år

Men i stedet for at gå hele haven igennem dag efter dag, kan man lokke dræbersneglen derhen, hvor man vil.

- Læg noget haveaffald i et fugtigt hjørne af haven. Der vil sneglene foretrække at være. Når det har regnet, eller når duggen falder, kommer de frem, og så er det bare ud med saksen, forklarer Inga C. Bach, der er fagredaktør i Haveselskabet, til Ritzau Fokus.

Dræbersnegle er meget glade for icebergsalat, og er det lidt råddent, er det særligt godt.

Den lokkemetode bruger naturvejleder i Skov- og Naturstyrelsen Stephan Springborg også. Han påpeger, at den metode har en sidegevinst.

- Sådan et område tiltrækker andre natdyr som pindsvin, der spiser dræbersneglene, siger han. Træn dit lokale pindsvin til at spise dræbersnegle

Et andet trick er at lægge en sort plastiksæk ud i haven. Den tiltrækker dræbersneglene, og når man så har slået det første kuld ihjel, skal man bare vente en halv time, for de døde snegle tiltrækker andre, forklarer han videre.

Desuden er såkaldte ølfælder gode at bruge i mindre haver.

- Man kan lokke dem til med en ølfælde, som er en bakke, man hælder øl i. De tiltrækkes af lugten af gær, så man kan også bare opløse noget gær i vand. Så er det bare at fiske dem op ad bakken og slå dem ihjel, forklarer Inga C. Bach.

Det kan være tillokkende at bruge gift for at komme dræbersneglene til livs, så de ikke invaderer og raserer både køkkenhave og prydplanter.

Tidligere har man kunnet købe såkaldte sneglekorn, men det er giftigt for andre dyr og er dermed blevet forbudt. Flere katte er døde af forgiftning i nordjysk villakvarter

- De eneste kemiske sneglemidler, som lovligt må bruges i Danmark, er sneglekorn, som indeholder Jern(III)fosfat og et lokkemiddel. De vil få sneglene til at holde op med at spise, hvilket de så dør af til sidst, siger Inga C. Bach.

Endelig finders der også det biologiske bekæmpelsesmiddel Nemaslug.

- Det består af en bestemt art af nematoder, hvilket er bittesmå rundorme, der inficerer sneglen via åndehullet. Nematoderne formerer sig i sneglen og søger mod næste snegl, når den er død, forklarer Inga C. Bach.

/ritzau/FOKUS

Gode råd i krigen mod dræbersneglene:

  • Dumpning af have- og madaffald i naturen er med til at øge mængden af dræbersnegle i området, hvilket kan gå hårdt ud over det øvrige dyreliv.
  • Vær ikke bange for, at du forstyrrer naturens kredsløb, når du myrder løs på dræbersneglen. Det er en invasiv art, der helst skal udryddes helt.
  • Foruden pindsvin spiser også løbebiller og fugle dræbersnegle. De tiltrækkes ligeledes af et fugtigt område i haven med vild natur og haveaffald.
  • Man kan også tiltrække dræbersneglen med opblødt tørfoder til hunde og katte.
  • I sensommeren og efteråret lægger sneglene æg, så her kan man komme næste års invasion i forkøbet.

Kilder: Inga C. Bach og Stephan Springborg

Guide: Hvad gør vi med al den regn?

13-07-2016: Klimaforandringer betyder mange flere voldsomme skybrud. Det har vi igen i denne sommer mærket meget til herhjemme. Her kommer nogle løsninger på de problemer, der herved opstår. Læs artikel

Guide: Sådan får du trampolinen til at holde længere

13-08-2014: Du behøver ikke nødvendigvis at pakke havetrampolinen væk om vinteren for at få den til at holde længere. Men det kræver en trampolin af god kvalitet, og at du følger disse 9 enkle råd. Læs artikel

Guide: Sådan graver du havetrampolinen ned

06-05-2014: En nedgravet trampolin er mere sikker og pænere i haven. Få gode råd om, hvor trampolinen skal placeres, hvordan du graver den ned, og hvor du gør af jorden. Læs artikel

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Pas på havens dyr, når du trimmer hæk

23-05-2016: Kortklippet græs, ingen ukrudt og en snorlige hæk er ikke godt for alle i din have. Læs her, hvordan du kan tage hensyn til havens dyreliv. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...