Rhododendron og andre planter i en krukke klarer sig bedre, desto tættere de placeres på huset. Her vil altid være lidt varmere, da selv det mest velisolerede hus afgiver varme. Men pas på vintersolen, specielt hvis facaden er mod syd. Vintersol og frost kan udtørre planten. Dæk så planten til med grangrene, halmmåtter eller fiberdug.
Lidt mos rundt om rosens fod pynter ? måske specielt her op til jul suppleret med et par røde pigeoner, men der er ikke nogen nyttevirkning forbundet hermed. Det er en god ide at beskytte planten mod for meget væde om vinteren, men det skal ske med plast eller ved at placere planten under en form for tag. En lille bakke med pudemos koster 30 kr.
Et stykke halmmåtte rundt om potten ser hyggeligt ud, men nyttevirkningen er i virkeligheden ikke så stor. Skal halmmåtter virkelig gøre gavn, skal hele planten pakkes ind som i et andet indianertelt. Halmmåtter fås med eller uden plast ? køb endelig uden plast så plantens overskudsfugt kan fordampe. 125 cm x 200 cm halmmåtte koster 180 kr., og 165 cm x 200 cm koster 200 kr.
Hvis man slet ikke er typen, der har lyst til at plante om og vinterbeskytte krukker og planter, men alligevel gerne vil have noget smukt at se på ved indgangsdøren, er dette måske løsningen: en flettet fil de fer-kurv, som vandet helt af sig selv løber fra. Og oveni placeres blot de indkøbte planter. I dette tilfælde er det juleroser i hvidt og lilla. De tåler kulden, men i hård frost kan kurv med planter blot sættes lige inden for døren om natten. Kurv 160 kr., hvide juleroser 150 kr. og lilla juleroser 190 kr.
Fødder under potterne er godt for beholderne. Det sikrer, at der ikke er stående vand under potten, som måske kan give frostsprængninger. Planterne er også glade for ikke at stå og soppe i for meget vand, der, hvis det bliver frost, vil kunne skade rødderne. Tre fødder under en rund potte og fire under en firkantet potte er passende.
Hvis det bliver så mild en vinter som de seneste to år, behøver man egentlig ikke gøre ret meget for at beskytte sine vækster og beholdere. Men for bare tre år siden havde vi jo en vinter, hvor det frøs uafbrudt i 90 dage. Så hvis der igen kommer en periode med hård vinter, er det godt at have nogle beskyttelsesmetoder i baghånden.
Beskyt mod væde
Den største fare for potterne er for meget vand i kombination med frost. Vand, der fryser, udvider sig som bekendt, og det kan give frostsprængninger i krukkerne, og planternes rødder tager også skade. Sørg derfor altid for, at der er hul i bunden af krukkerne og et drænlag, så evt. overskydende vand let løber væk. Eller sørg for at sætte dem i læ under tagudhæng, carport, drivhus eller i et udhus, hvor nedbøren ikke kan nå potterne. Til gengæld må du så være opmærksom på, at de ikke må tørre ud. Du skal altså huske at vande af og til.
Kan man ikke flytte potterne - fordi de er for tunge, eller fordi man ikke har et egnet sted i ly for nedbøren, kan man evt. dække overfladen på jorden med plast eller boblefolie.
Hvis man har planter som for eksempel sommerblomster, der alligevel forgår, kan de smides ud, og man tømmer potten for jord og sætter den på hovedet. Husk, at nogle sommerblomster, for eksempel pelargonier og flittiglise, fint kan vokse videre inde i en lys vindueskarm.
Beskyt mod blæst og sol
Når temperaturen er meget lav, er luftfugtigheden også lav. I tilfælde af en kraftig vinterblæst vil der være stor risiko for udtørring af planten - med triste blade, døde grene eller en helt udgået plante til følge. Det samme kan ske, når vintersolen kommer frem og varmer plantens overjordiske dele, mens rodklumpen stadig er bundfrossen. Så vil fordampningen være stor og roden ikke være i stand til at opsuge vand. Planten vil tage skade med skoldede blade.
Derfor er det fint at pakke potter og planter ind i fiberdug eller halmmåtter - særligt i kolde perioder. Grangrene kan også bruges, men brug aldrig plast, da det forhindrer planten i at komme af med overskydende kondensvand.
Både fiberdug, halmmåtter og grangrene beskytter mod den værste udtørring. Udtørringen går ud over planten - ikke over potten. Det er en fordel at opbevare planterne tæt på et opvarmet hus, da det afgiver varme. Og man skal kun være glad for et ordentligt snedække, der beskytter mod vind og sol.
Min erfaring er, at man med årene heldigvis bliver bedre og bedre til at bedømme, hvilke planter, der som fx buksbom næsten klarer sig selv uanset vinterforholdene, og hvilke der kan være sarte - som oliven, kamelia, figen og laurbær.
Fakta