Find mere om:
Guide: Gå bare i frø! | livsstil.guide.dk

Guide: Gå bare i frø!

Det er tilladt at “gå helt i frø“ i disse tider, for sæsonen for såning er over os – både ude og inde.

Hvert forår går jeg helt amok i frø og indkøber spændende nye sorter, som jeg simpelthen MÅ have. Indrømmet, det bliver nogle gange til flere, end jeg har behov for og plads til. Men de farvestrålende billeder i kataloger og på poserne i plantecentret er uimodståelige. Jeg er sikker på, at der er mange andre, der har det som jeg.

Groft sagt er der to måder at så på: Du kan forspire indenfor, eller du kan så direkte på friland. Lad mig tage det sidste først: Nogle enkelte arter kan sås udenfor allerede i løbet af de næste par uger, f.eks. radise, majroe, rødbede, gulerod, porre, løg, spinat, ærter og dild. Præcis hvornår afhænger af, hvor varmt det bliver og af jordtemperaturen. Hvis jorden er for kold, rådner frøene. Jorden skal være porøs og gennemarbejdet, og det er nemmest at så i riller. Du kan også bredså over et større areal. Når spirerne er kommet op, skal der tyndes ud, så hver enkelt plante kan udvikle sig ordentligt. Når det drejer sig om køkkenhavens planter, kan de små blade bruges i salatskålen, så intet går til spilde.

Lav dine egne potter af papir

B972253439Z.1_20160401094341_000+GRFS9N2B.2-0.png

B972253439Z.1_20160401094341_000+GRFS9N3F.2-0.jpg

Byg et hønsesommerhus – og få friske æg i ferien

Med papir fra aviser og blade kan du lave dine egne genbrugspotter. Enten kan du forme dem i hånden, eller du kan bruge en såkaldt “pot-maker”, hvor du ruller papiret omkring en træcylinder med et par ekstra cm forneden til ombuk. Så presser du cylinderen ned i underskålen og en-to-tre har du lavet en potte, der senere kan graves ned i bedet, hvor papiret hurtigt opløses. Hold evt. potten sammen med en stump tape. Pot-makers kan købes i plantecentre.

Forspiring i vinduskarmen

Ofte er det en god ide at forspire indenfor i vindueskarmen eller i et (opvarmet) drivhus. Det giver planterne et forspring, så de er meget længere fremme, når temperaturen er til udplantning. Bag på frøposerne står yderligere vejledning om temperatur, sådybde m.m.

B972253439Z.1_20160401094341_000+GRFS9N2L.2-0.jpg

Mange er allerede for flere uger siden gået i gang med forspiring, men jeg venter altid lidt. Ellers synes jeg, at planterne bliver for lange og ranglede. Dette kan dog afhjælpes ved, at du kniber den øverste del af stænglen af, lige over et bladpar. Så skyder der nye sideskud ud i stedet for, og formen bliver mere busket.

B972253439Z.1_20160401094341_000+GRFS9N46.2-0.jpg

Du kan vælge at så i (gamle) bakker og i små urtepotter – eller i specialpotter såsom ”root-trainers” eller i komprimerede gropotter, der kan plantes direkte ud bagefter og formulder, når de kommer ned i jorden. Frøene er ligeglade med, hvad de vokser i – bare jorden ikke tørrer ud, eller de står og sopper i vand.

Skyd foråret i gang

B972253439Z.1_20160401094341_000+GRFS9N6B.2-0.jpg

Det er bedst at bruge så- og priklejord, som skal tages ind i stuen en dags tid før såningen, så frøene ikke får et kuldechok. Fyld jorden i potter og læg tre frø i hver. Så kan du senere fjerne de to svageste. Eller så i bakker, hvor du så senere skal prikle om (omplante). Jorden skal holdes let fugtig, med plast over, eller du kan bruge et færdigt minidrivhus. Potter og bakker skal stilles så lyst som muligt, men pas på stærkt sollys, som f.eks. i en sydvendt vindueskarm. Det kan give de små planter hedeslag. I løbet af dage til uger spirer frøene, og når planterne har nået en vis størrelse, kan de plantes om til større potter. Hvis du har et drivhus, kan du stille potterne derud, når risikoen for nattefrost er ovre – ellers må planterne beskyttes med fiberdug eller lignende.

Tip

Har du frøposer fra sidste år, kan frøene sagtens være levedygtige endnu. Lav en prøvesåning og se, om de ikke kommer op. Så sparer du at købe nye.

Guide: Sådan dyrker du dine egne krydderurter

08-06-2016: Frisk mynte til en mojito eller velduftende basilikum på din bolognese. Krydderurter er skønne at have ved hånden og ikke mindst nemme at dyrke. Læs haveekspertens tips her. Læs artikel

Guide: Foråret så sagte kommer

13-02-2016: Det er nok lige tidligt nok at kalde det forår nu. Men det er bestemt tid til at tænke fremad og planlægge den kommende sæson i haven. I min have står den på ny hæk, buksbomkugler og nye frø. Læs artikel

Guide: 10 ting, der kan klares i haven om vinteren

02-02-2016: Der er ikke så mange ting, man kan gøre i haven om vinteren, men de ting, man kan gøre, er med til at forberede haven til foråret, sommeren og næste vinter. Læs artikel

Guide: Få en skøn sensommerhave

03-10-2015: Hvordan skaber man en frodig sensommerhave på et tidspunkt, hvor de grønne omgivelser er ved at takke af efter en lang sommer? Få gode råd og tips til både beplantning, former og farver hen på høsten her. Læs artikel

Guide: Klatrende skønheder

23-06-2015: Lige nu er de fleste roser på deres højeste. Her kigger vi nærmere på klatreroserne, som er et rigtig godt valg, (også) til små haver. Læs artikel
Læs også
Loading...
Mest læste
Loading...